Filozofski teatar vraća se sa Slavojem Žižekom

Nakon dulje stanke uzrokovane pandemijom, Filozofski teatar vraća se na pozornicu Hrvatskoga narodnog kazalište u Zagrebu, a prvi gost nove sezone – 17. siječnja 2022. je Slavoj Žižek.

Jedan od najpopularnijih programa zagrebačkog HNK-a koji uređuje i vodi filozof Srećko Horvat, posljednjih je godina u Zagreb doveo najpoznatije ekonomiste, filozofe, književnike, glumce, glazbene zvijezde i nobelovce. Gosti Filozofskoga teatra bili su Herta Müller, Yanis Varoufakis, M.I.A., Vanessa Redgrave, Ece Temelkuran, Tariq Ali i mnogi drugi.

Slavoj Žižek je nekoliko puta gostovao u zagrebačkome HNK, a zahvaljujući Filozofskom teatru uprizorena je i predstava Antigona po njegovu dramskom tekstu u režiji Angele Richter.

Slavoj Žižek nazivan Elvisom filozofije i najopasnijim filozofom Zapada, objavio je tridesetak knjiga iz filozofije i teorije psihoanalize, među kojima su mnoge prevedene i na hrvatski jezik.

Tema o kojoj će Srećko Horvat razgovarati sa Slavojem Žižekom aktualna je i intrigantna – “Poslije kapitalizma: feudalizam ili komunizam?”.

Pripremio: Tomislav Radić