KLM se orijentira na nove trendove i predvodi promjene u zrakoplovnoj industriji

KLM se orijentira na nove trendove i predvodi promjene u zrakoplovnoj industriji

Prilagodba novim generacijama – od Instagrama i umjetne inteligencije do smart speakersa i tehnologije prepoznavanja lica

Svijet se mijenja velikom brzinom, a tako i zrakoplovna industrija. Putnici mijenjaju način na koji pretražuju putovanja, rezerviraju karte i putuju. Na temelju istraživanja koje je provedeno na uzorku od 400 ispitanika KLM Royal Dutch Airlines došao je do sljedećih zaključaka: rezervirati ćemo karte uz pomoć govorne tehnologije, fokusirati će se na održive alternative poput željezničkih usluga, a sigurnost će nam jamčiti sigurnosna tehnologije prepoznavanja lica.

Generacija Z i milenijalci idu odredišta koja su zanimljiva na Instagramu*

Ankete pokazuju da polovica milenijaca i generacije Z razmišlja koliko će odredište biti “Instagrammable” prilikom rezervacije i koliko će „lajkova“ stvoriti? Za njih 25,8% jedan od preduvjeta za biranje odredišta je kako će izgledati fotografije odredišta na Instagramu. Fotografije moraju biti autentične i oni ih moraju osobno snimiti.

Putnici sve više koriste glasovnu tehnologiju za navigaciju

Mnogo ljudi provodi sate pretražujući tražilice i web stranice za svoje idealno putovanje.
“Smart speakers” im pomažu u njihovoj potrazi, a sve više i više putnika pronalazi svoje idealno odredište i odgovarajuće zrakoplovne karte pomoću te glasovne tehnologije. KLM-ova rezervacijska usluga, koja uz pomoć Google Assistant-a savjetuje putnike, svaki mjesec privlači 10% više korisnika.

Inspiracija za putovanje na društvenim mrežama dolazi od prijatelja i obitelji *

Očekuje se da će Instagram i dalje rasti kao značajan izvor inspiracije za putovanja. Putnici uglavnom gledaju postove prijatelja i obitelji (65,3%) ili kliknu na hashtagove ili traže inspiraciju od stranaca (45,9%). Uloga influencera i slavnih osoba kao izvora nadahnuća za odmor sve više opada (14,5%). Također, više od 50% putnika ne vjeruje fotografijama odredišta za odmor koje dijele influenceri.

Kombiniranje putovanja zrakoplovom i vlakom postat će sve popularnije

Održivost je važna i putnici je uzimaju u obzir prilikom rezervacije. Zbog toga putnički operateri udružuju snage gdje god je to moguće, nudeći željezničke karte za kraće udaljenosti kao alternativu letenju. KLM će na svoju web stranicu dodati još opcija za planiranje kratkih udaljenosti vlakom. Vodeće načelo je da se kombinacija zračnog i željezničkog putovanja može lako planirati i rezervirati.

Kompenzacija emisije CO2?

Sve više i više putnika kompenzira svoj udio u emisiji ugljika. Istraživanje * koje je naručio KLM otkrilo je da 38,8% putnika planira kompenzirati emisiju CO2 sljedeće godine. Kako bi putnicima to bilo lakše i brže, KLM uvodi novi sustav brzog mobilnog plaćanja 2020. godine.

Vaše lice kao putovnica

Redovi u zračnim lukama će biti sve kraći zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica. Početkom ove godine KLM je proveo testove na kojima su putnici prolazili kroz kontrolne točke sigurnosti, salone i ukrcajne prolaze tako da su pokazivali selfie u aplikaciji KLM na svojim telefonima umjesto da pokazuju putovnice. Aplikaciju KLMa koriste putnici u zračnim lukama gdje je moguće koristiti ovu uslugu.
Sve više i više putnika susresti će se s ovom tehnologijom 2020. godine kada započnu nova testiranja a o njima ovisi žele li isprobati ovu digitalnu inovaciju ili ne.

AI( Umjetna inteligencija) za skraćivanje vremena čekanja u nepredviđenim okolnostima

Nepredviđene okolnosti, poput grmljavinske oluje, mogu dovesti do kašnjenja leta. Umjetna inteligencija (AI) pomaže u smanjenju neugodnosti za putnike brzim izračunavanjem najboljih opcija za nastavak leta ( raspoloživu posadu i zrakoplove). To će dodatno poboljšati točnost letova u 2020. godine.

Još više luksuza i opuštenosti u zračnoj luci

Sve vrste inovacija dodatno će poboljšati način na koji putnici provode svoje vrijeme na aerodromu. Putnici na transfernim letovima mogu pronaći prostor za spavanje u novom KLM-ovom ne-šengenskom krunskom salonu ili mogu uživati u luksuznoj večeri u restoranu Blue, uz jela koja je stvorio chef zvijezda Michelin-a Joris Bijdendijk.

Mobilni telefon isključen ili kod kuće *

Prema istraživanjima, putnici s jedne strane žele što manje koristiti telefon za vrijeme odmora ili ga barem koristiti što manje, a s druge strane ne mogu bez njega. Oko 50% putnika radije bi koristilo svoje telefone što je moguće manje na godišnjem odmoru, ali također ističu da to nije uvijek moguće. Gotovo trećina putnika htjela bi putovati bez telefona, ali smatraju da je to nemoguće.

________________________________________________________________________

KLM na društvenim medijima

KLM je pionir u zrakoplovnoj industriji po pitanju društvenih mreža na kojima je od 2009. godine. KLM ima više od 23 milijuna prijatelja i sljedbenika na društvenim medijima. Ti kanali generiraju više od 200.000 spominjanja tjedno, od kojih je 35.000 upita i komentara. Na njih odgovara tim od 350 uslužnog osoblja, najveći tim društvenih medija na svijetu. KLM nudi korisničku podršku 24/7 na WhatsApp-u, Facebooku, Messengeru, Twitteru, WeChatu, KakaoTalk-u i LINE na deset jezika: nizozemskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, portugalskom, talijanskom, francuskom, kineskom, japanskom i korejskom. KLM je bila prva svjetska zrakoplovna kompanija koja je omogućila putnicima da primaju dokumente o letovima i ažuriranja statusa putem WhatsAppa, Messengera i Twittera. Bila je to i prva zapadna aviokompanija koja se pridružila kineskoj platformi WeChat.

Photo:KLM

Za više informacija ili pitanja o KLM-u na društvenim mrežama, pogledajte social.klm.com.

* Anketa (n = 400) koju je proveo Factsnapp, a naručila KLM.