Ješkovo – sretna potkova Podravine

Piše: Elizabeta Milanović Glavica

NASTAVLJAMO VIRTUALNO PUTOVANJE PODRAVINOM

Danas vas vodimo u Podravinu, na samu granicu s Mađarskom, u općinu Gola, na Ješkovo. Jezero Ješkovo se nalazi na oko 5 kilometara od centra Gole do kojeg je vodio makadamski put, koji je odnedavno uređen i pokriven asfaltom. Ovaj osobiti dragulj prirodne baštine Podravine nastao je od starog rukavca rijeke Drave, koja je udaljena svega nekoliko stotina metara.

Jezero je duljine oko 1,5 kilometara te širine do oko 150 metara, neobičnog oblika koji podsjeća na potkovu. Ovo, pomalo bajkovito mjesto podjednako privlači zaljubljenike u mir i tišinu, kao i ljubitelje sportskih aktivnosti, tako da na jezeru često možete sresti umjetnike, zaljubljenike u prirodu i ribiče. Topla, čista voda i obilje hrane preduvjeti su bogatstva životinjskog svijeta, osobito ribe kojom ovo jezero obiluje.

Ješkovo je nadaleko poznato kao pravi ribički raj. Brojnost štuke, šarana, amura i drugih vrsta riba, ribičima garantiraju dobar ulov, a za njih su uređena i mjesta – čeke za ribolov. Ribičima je ovaj kraj dobro poznat jer se ovdje dugi niz godina održava sportsko natjecanje Carp Cup “Ješkovo”. No, nisu samo ribiči ti koji vole uživati u ljepotama ovog rukavca. Ovdje svake godine dolazi sve veći broj poznatih slikara, kipara i drugih umjetnika iz Hrvatske, Europe i svijeta. Svima je cilj „Art centar Ješkovo“.

Art centar Ješkovo nastalo je umjetničkom i vizionarskom vizijom umjetnika Dragutina Ciglara, koji je na Ješkovu pokrenuo likovnu udrugu „Motacilla Alba“. Udruga je dobila ime prema malenoj ptičici, bijeloj pastirici, čestom stanovniku Ješkova. Udruga, poput ove marljive ptičice čije ime nosi, vrijedno radi na promociji Prekodravlja i Podravine. Cilj udruge je približiti umjetnost svakom čovjeku i teži biti dostupna svima bez razlike, stoga ovdje rado borave osobe s invaliditetom, znanstvenici, vrtićke i školske grupe, informatičari, hobisti i mještani okolnih gradova.

Osim toga, želja osnivača je omogućiti maloj, ruralnoj sredini posjet i upoznavanje sa renomiranim umjetnicima iz cijelog svijeta, omogućiti svim sudionicima kolonije i simpozija kulturnu i umjetničku razmjenu, te poticati kreativnost upotrebom gline kroz razne tehnike keramike.

Stoga se ovdje svake godine održavaju likovna i kiparska kolonija te dvotjedni Međunarodni simpozij umjetničke keramike Zemlja + Drava + Motacilla Alba koji se održava u srpnju. Tada ovaj prostor oživi umjetničkim intervencijama umjetnika cijelog svijeta: od Mađarske, preko Armenije, Slovenije, Italije, Amerike, Engleske, pa sve do Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije… Ovdje se jednom godišnje dogodi čarolija koju dožive svi sudionici simpozija, zbog čega se mnogi od njih rado vraćaju.

Art centar Ješkovo je zaista zanimljiv prostor. Ovdje možete iskusiti življenje u potpunom skladu s prirodom i crpiti energiju prirode u njenom najčišćem obliku, u robinzonskom smještaju. Ovdje se na jednom mjestu može uživati u umjetničkim oblicima prirode, u posjeti znatiželjnih divljih stanovnika ovog područja osobito ptica, ali i prošetati jedinstvenim parkom skulptura koji se nalazi – usred polja!

Ova neobična atrakcija „Park znamenitih Podravaca i rijeke Drave“ svojevrsna je galerija drvenih skulptura pod vedrim nebom. Tako, usred polja koja su zasađena, ovisno o godišnjem dobu, repicom, suncokretom, pšenicom, kukuruzom i tome slično, nailazite na 27 skulptura poredanih u nizu.

Skulpture predstavljaju osobe koje su rođenjem ili svojim djelovanjem vezane uz Podravinu, tako ovdje bok uz bok stoje slikari, znanstvenici, književnici, pa čak i jedan svetac! Visine su preko dva metra i sve su popularnije među posjetiteljima kao kulisa za fotografiranje selfija.  Na ulazu u park dominira kip štuke. Štuka je izrađena od hrastova drveta na jednoj likovno-slikarsko-kiparskoj koloniji, te je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća drvena skulptura na svijetu. Dužina joj je 10,52 metra.

Želite li u potpunosti doživjeti ovaj čarobni kutak Podravine, preporučamo vam da se spustite čamcem od ušća Mure u Dravu kod Legrada sve do Ješkova, gdje se uskoro očekuje postavljanje malog pristaništa za manje brodove. Na tom, otprilike dvosatnom doživljaju, možete vidjeti bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta. Možete otkriti nastambe bregunica, malenih ptičica iz porodice lastavica, vidjeti kormorane, čaplje, vodomare, a ako imate sreće i pokoju vidru, dabra ili pak neko od mitskih bića kojima je ovaj kraj Hrvatske posebno bogat.

Fotografije: Tomislav Turković i Turistička zajednica Središnja Podravina

tzp-sredisnja-podravina.hr

#VirtualTravels
#ExplorePodravina