I hrvatski projekt dobio odobrenje za razvoj (jedan od 15 projekata u EU)

I hrvatski projekt dobio odobrenje za razvoj 

 „EIT Health InnoStars podržao projekt – 3D virtualni navigacijski uređaj za pomoć Kirurzima „

Pobjednički projekt iz Hrvatske je 3D virtualni navigacijski sustav koji podržava pokrete ruku / prsta kao ulaz, bez dodira ruke. Zahvaljujući pozivu – osnovano je 15 novih konzorcija iz osam zemalja.

EIT Health InnoStars odlučio je podržati 15 novih inovacija u zdravstvu koje su razvijene u naprednijim regijama srednje, istočne i južne Europe.

Svaki projekt u 2020. godini dobiva do 75.000 EUR za daljnji razvoj probojnog proizvoda ili rješenja, ali i mentoriranje i pristup mreži vrhunskih zdravstvenih igrača u Europi.

Ove je godine jedan od podržanih projekata sustav s 3D hardverskim senzorom koji podržava pokrete ruku/prstiju kao ulaz, bez dodira s rukom – pristup koji će omogućiti kirurzima da dobiju potpunu i beskontaktnu orijentaciju u dijagnostici prilikom operacije, gdje je neizbježno ‘preklapanje’ stvarnih i virtualnih anatomskih modela .

Projekt razvijaju Rochester Institute of Technology (RIT Croatia) u Hrvatskoj, Bitmedix i Sveučilište u Zagrebu.

Alternativa postojećim softverskim sustavima za vizualno praćenje

3D virtualni navigacijski uređaj ponudio bi alternativu postojećim softverskim sustavima za vizualno praćenje.

RIT Croatia želi pokrenuti inicijativu za razvoj softverskog okvira koji će koristiti stereo dubinske kamere visoke rezolucije i pružiti skup standardiziranih metoda za upravljanje medicinskim aplikacijama, kao što su npr. pokreti ruku/prstiju.

Praćenje kretanja omogućuje preciznije virtualno kretanje, rotaciju, prostorno zaključavanje i mjerenje, kao i dubinsku analizu skupova podataka.

Kako bi pružili najpreciznije iskustvo, koriste kameru za praćenje 3D prostora i kretanja koja ima aktivnu stereo rezoluciju s preciznim senzorima za analizu dubine do raspona do 2-3 metra, što kirurgu daje osjećaj slobode za vrijeme operacije.

– „Cilj nam je potaknuti razvoj zdravstvenih inovacija u našim krajevima. Konstantno radimo na pronalaženju talenata u Hrvatskoj i pozivamo ih da iskoriste mogućnosti koje daje EIT Health.

Ono što nudimo jesu najbolji mentori, obuka i financiranje koje podupire njihovu inovaciju, ali i osnažuje inovacijski ekosustav“ – rekla je dr.sc. Vlatka Petrović, voditeljica Ureda za transfer tehnologije pri Sveučilištu u Zagrebu i koordinatorica EIT Health Hub u Hrvatskoj.

– „Cilj nam je poticati novu generaciju inovatora i podržati osnivanje novih poduzeća koja se bave zdravstvom. Za nas je ovo više od samog finaciranja.

Mi tražimo i unaprjeđujemo najbolje lokalne  istraživače za izgradnju konzorcija, uključujući i ostale igrače iz poslovne ili akademske zajednice. Dugoročno gledano, oni mogu postići razinu zrelosti koja će im omogućiti da unovče svoje inovacije ili povećaju svoje poslovanje“ – rekla je Mónika Tóth, voditeljica programa EIT Health InnoStars RIS.

Popis odabranih projekata dostupan je ovdje.

Četiri zemlje na pobjedničkom postolju

Godine 2020. Rumunjska (4), Portugal (3), Italija (2) i Slovenija (2) bile su među najuspješnijim zemljama s najviše nagrađenih konzorcija. Ovo je druga godinau kojoj Rumunjska i Slovenija predstavljanju visokokvalitetne projekte na EIT Health RIS  inovacijskom pozivu. Ostali podržani projekti dolaze iz Hrvatske, Češke, Latvije i Litve.

Photo: Eit Health