Proljetna i ljetna događanja u Slunju – posjetite ovaj biser Karlovačke županije

Što bi vam preporučili u Slunju?

Šetajući stazom šume i vode zalutajte do izvora Slunjčice, pronađite tirkizno oko jezerca čije su dubine još neistražene. Spustite se kajakom kroz kanjon Korane ili Mrežnice i javite nam ako uspijete odabrati koja je ljepša. Odvozite svih 110 km biciklističkih staza u okolici. Okupajte se na kupalištu na Korani, ohladite u Slunjčici. Posjetite lokalnu destileriju ili kušaonicu sira. Krenite na nordijsko hodanje, vožnju quadom, ili na neki od festivala. Slunj je poseban gradić kontinentalne Hrvatske. A Rastoke su njegov biser.

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera. Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Ono što je priroda tisucama godina stvarala a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu.

Donosimo kalendar događanja za svibanj, lipanj i srpanj 2023 u Slunju. Ovaj kalendar za 2023. objedinjuje glavne festivale, događaje, blagdane i proslave predviđene za ovu godinu. Neka vas posluži za planiranje vašeg itinerera putovanja ili kao inspiracija što posjetiti u destinaciji Slunj Rastoke.  

Važna napomena uz događanja u destinaciji Slunj Rastoke

Datumi za većinu događanja nisu potvrđeni do nekoliko tjedana (ili ponekad nekoliko dana) unaprijed. Sezonska događanja poput Koranskih susreta ovisna su o vremenskim prilikama i teško ih je predvidjeti, obzirom na ovo kišno vrijeme. No pratite web stranicu TZ Slunj Rastoke, na kojoj će se informacije stalno ažurirati.

SVIBANJ

PARADA POVIJESNE POSTROJBE GRADA SLUNJA

 • 21.05.2023.

Susret brojnih pripadnika povijesnih postrojbi iz Hrvatske u spomen na povijesnu bitku kod austrijske utvrde Predil iz 1809. godine u kojoj su sudjelovali vojnici 4. graničarska slunjske pukovnije. Šarenilo povijesne odjeće i bogat program dodatno će oživjeti šetnice u Rastokama i prostor uz Gradinu i Trg.

Parada počinje u 18:00 sati na mostu Sv. Ivana u Rastokama, nastavlja se prema Gradini i završava na glavnom gradskom trgu. Središnje događanje biti će u 18:40 na otvorenom ispred Gradine (stare utvrde Zrinskih i Frankopana i vojne utvrde).

KONCERT HRVATSKE GLAZBENE BAŠTINE

 • 27.05.2023.

U povodu Dana državnosti održati će se u Rastokama na otvorenom koncert klasične glazbe hrvatskih skladatelja. U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slunj.

LOVNO ŠPORTSKE IGRE POČETAK LIPNJA

Ugodno druženje i tradicionalno takmičenje u raznim disciplinama u organizaciji Lovačkog društva. Uz rad pasa u gataru, mali nogomet i turnir u kartama, kuha se i lovački gulaš za koji izbor najboljeg niti jedne godine nije lak zadatak.

BEARSTONE FESTIVAL SRPANJ

Okupljanje ljubitelja rock glazbe, umjetnosti i prirode. Element glazbe u Bear Stone festival je predstavljen bendovima iz žanrova kao što su desert rock, psychedelic rock, fuzz rock, te raznolikih eksperimentalnih podžanrova. Umjetnost je predstavljena psihodeličnim instalacijama vrhunskim video projekcijama koje će dodatno obogatiti festivalski program, a jedinstvena lokacija na kojoj se on nalazi je ono što Bear Stone festival istinski razlikuje od ostalih festivala.

PO STAZAH NAŠIH STARIH I VEČER DOMOLJUBNE PJESME

 • 07.07.2023.
 • Trg Zrinskih i Frankopana

Po stazah naših starih je svojevrstan hod po stazama po kojima su se prije pet stoljeća kretali današnji preci Gradišćanaca. Ova rasplesana i raspjevana skupina na poseban način spaja Hrvate razasute po više europskih država s domaćinima mnogih mjesta na njihovom proputovanju kroz Hrvatsku, Mađarsku, Austriju, Češku i Slovačku. Njihova povorka će u petak 07.07.2023. boraviti u Slunju. Gosti će izvesti kulturno-umjetnički program, a dodatna atrakcija će biti njihova pokretna izložba na otvorenom.

Nakon njihovog nastupa očekuje vas Večer domoljubne pjesme besplatan, vrhunski koncert tradicionalnih dalmatinskih klapskih, domoljubnih i modernih pjesmama te napjevima svjetovnog i duhovnog karaktera.

RIBARSKA VEČER

 • 08.07.2023.
 • Gradsko kupalište na Korani

Zabava Ribičkog društva Slunjčica i ljetno druženje uz rijeku Koranu uz glazbu, piće i riječne riblje specijalitete.

KORANSKI SUSRETI

 • 14.07.-16.07.2023.
 • Gradsko kupalište na rijeci Korani
 • Tradicionalna manifestacija koja se ove godine sastoji od dva događanja: Festivala piva i Igara na vodi.
 • Beer Fest će se održati od 14.07. do 16.07. uz hranu, piće i koncerte na otvorenom uz rijeku Koranu
 • 15.07.2023. u poslijepodnevnim satima biti će Igre na vodi, rekreativno sportsko-zabavno takmičenje ekipa u igrama na vodi i oko vode.

 • NOĆNI MALONOGOMETNI TURNIR
 • kraj srpnja
 • malonogometno igralište s umjetnom travom pokraj OŠ Slunj
 • Noćni malonogometni turnir i zabava u Slunju. Turnir se održava u petak i subotu na način da je odigravanje skupina u petak, dok se završnica odigrava u subotu.
 • MOTOSUSRETI
 • 28.07.-29.07.2023.
 • bivša vojarna Kneja Slunj
 • Moto susret MK Poskok Slunj. Uz moto defile održavaju se koncerti na otvorenom, zabavni program i ugostiteljska ponuda uz glazbu.

Vidimo se u Slunju! Dobrodošli!

fotografije; arhiv TZ Slunj Rastoke