Kuća Petra Preradovića službeno otvorena za javnost

Dana, 13. lipnja 2019. godine obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića službeno je otvorena za javnost. Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj se čitavim nizom aktivnosti obilježila 200. obljetnica Petra Preradovića.

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine i do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Nakon 50 godina utjecaja atmosferilija, sazrelo je vrijeme za novu temeljitu obnovu, ali i osmišljavanje jedne nove suvremene kulturno-turističke atrakcije nadahnute pjesnikovim životom i djelom.

Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici koja se uredila kao suvremeni interpretacijski centar. Ovim projektom obnovljeno je i rekonstruirano krovište, postavljena je nova stolarija, fasada te instalacije (strojarske – grijanje i hlađenje i elektroinstalacije – električna mreža, IT mreža, vatrodojava i videonadzor). Podrum i potkrovlje do sada se nisu koristili u svrhu postava, no ovim projektom su i oni obnovljeni te pripremljeni za postav. Uređen je i dio okoliša: parkiralište, pristupne staze, ograda, kao i nekoliko komada multimedijske opreme.

U ulaznom dijelu (hodniku) obnovljene Kuće nalazi se multimedijalni izložak “Virtualna Stvarnost” gdje se može vidjeti 3D rekonstrukcija rodne kuće Petra Preradovića kroz koju se može prolaziti. Pogled je iz niske perspektive (visina djeteta) da se posjetitelj uživi i u to vremensko doba ali i u dijete od 7-10 godina. Iz ulaznog dijela ide se u prostoriju gdje je info pult i suvenirnica sa LED LCD 24″ “multitouch” ekranom sa informacijama o turističkoj ponudi općine Pitomače, ali i okolice.

Prva prostorija postava daje uvid u najranije dane, djetinjstvo i rane školske dane pružajući informacije o karakteristikama života u zavičaju (koji će napustiti). Cilj ove prostorije je dati karakteristike zavičaja doba u kojemu je Preradović u njemu obitavao s naglaskom na ono što obilježava u to vrijeme život na političkoj i jezičnog granici (granica vojnog rezervništva i svakodnevnice seoskog života, granica multietničkog slavenskog i monarhijskog austrijskog, granica između hrvatskog i njemačkog jezika). Posjetiteljima se počinje „otvarati“ Preradović kao pjesnik (a pisanjem gušćjim perom kao interaktivnim elementom u postavu, mirisima i zvucima ostvaruje se angažiranost i multisenzornost).

Druga prostorija postava približava posjetiteljima „vojne putove“ Petra Preradovića koji su prožeti stalnim „iskliznućima“ u pisanu riječ, istraživanje jezika i pjesničkog izražavanja uslijed upoznavanja i druženja s preporoditeljima.

Treća prostorija postava u potpunosti je kreativnog karaktera jer je posvećena Preradovićevom pjesništvu. Cvijeće, Bilje i Presadi (kako je sam pjesnik podijelio svoje pjesme u zbirci Pervenci) temelj je za interpretaciju njegovog stvaralaštva. Svaki od ta tri segmenta daje karakteristike njegovih pjesničkih motiva (romantična ljubav, domovina, jezik, nacionalni ponos…) koji proizlaze iz njegova stava i razmišljanja o životu i svijetu.  Interaktivnim sadržajem poput dovršavanja pjesme, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama moguće je dodatno angažirati posjetitelje, ali i zabaviti ih.

Podrumski prostor (pod naslovom Susreti) mjesto je, kako sam naslov kaže, susreta između posjetitelja i Petra Preradovića u hologramskom obliku, ali možda i posjetitelja sa svojom svijesti, stavovima koji su isti ili drukčiji od pjesnikovih.  Način na koji se ti susreti ostvaruju su pomoću pitanja (unaprijed predodređenih) koje posjetitelji mogu odabrati i dobivaju od „živog“ pjesnika odgovor direktnim citatom iz njegove poezije, autobiografije, pisama ili odgovora koji čine interpretaciju pjesama.

Potkrovlje je mjesto na kojemu se prezentira sadržaj drugih o Preradoviću, odnosno likovna, glazbena, teorijska i druga pisana djela koja govore o ili predočuju Preradovića i njegov rad, Preradovićeva obitelj i nasljednici te hommage prvom muzejskom postavu iz 1968. godine i ljudima koji su ga radili. To je prostor u kojemu posjetitelj može pregledati audio-vizualne zapise o Grabrovnici i pjesniku, poslušati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesmi, prolistati njegove pjesničke zbirke.

Također, svim posjetiteljima predlaže se da pogledaju  igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od 20-ak minuta.

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, možete posjetiti od utorka do subote od 10.00 do 17.00 sati. Posjet je moguć i izvan radnog vremena, ali uz obveznu prethodnu najavu. Posjete organiziranih grupa mogu se dogovoriti putem slijedećih kontakata:

e-mail: [email protected]

telefon: 033 8987 117, mobilni tel:  098 978 1230

Posjetite i zapratite:

www.preradovic.eu
facebook.com/petarpreradovic200

Zanimljive priče o životu hrvatskog velikana čitajte i na blogu.

Izvor: Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića

Autor fotografija: Kristijan Toplak, Virovitičko – podravska županija