Izlet za djecu – ljeto u Muzeju Krapinskih Neandertalaca

Pokrovitelj priče

Pitate se kamo na izlet s djecom ovih toplih ljetnih dana, dok ste u nestrpljivom iščekivanju godišnjeg odmora i odlaska na more?  Vikendi u gradu se čine predugi i možda nemate ideje  kamo s djecom u te dane dane koja se sporo vuku, bez škole i popratnih obaveza. No postoji rješenje nadomak Metropole, nalazi se u Hrvatskom Zagorju.  Osim atraktivnog rashlađenja i osvježenja u Zagorskim bregima, naša preporuka je da posjetite jedan od  najatraktivnijih domaćih muzeja, ponosnog vlasnika prestižnih nagrada i priznanja, koji nudi i ljeti mnoštvo zanimljivosti kroz svoja događanja

Što te očekuje u Muzeju? 

U Muzeju krapinskih neandertalaca susresti ćeš zanimljive i rijetke izloške poput fosila starih i do 1,8 milijardi godina. Oduševit će te rekonstrukcije neandertalaca koji izgledaju kao da su oživjeli, originalni meteorit kojega možeš dotaknuti, rekonstrukcije prvih stabala – divovskih paprati, replike prvih riba i dinosaura, skulpture hominoida i hominida u prirodnoj veličini.

Sva tvoja osjetila uključena su u istraživanje pretpovijesnoga svijeta! Uz različite zvukove poput žubora vode, grmljavine, krikova životinja, tu je i para koja izlazi iz vulkanskih dimnjaka, led koji puca dok hodaš po njemu, bolesni neandertalac kojega sam istražuješ dodirujući dijelove tijela, slap vode koji dolazi direktno s Hušnjakovog brda…

Šetnjom kroz geološku povijest Zemlje, prati milijune godina evolucije

Geološka povijest Zemlje je u Muzeju prikazana u trajanju jednog zamišljenog dana, u 24 sata. Svakim svojim korakom prelazit ćeš milijune godina, prateći geološke periode, kako se mijenjala karta Zemlje, kako se razvijao život od jednostaničnih organizama, prvih kralježnjaka, riba, preko pojave vodozemaca i gmazova, sisavaca, primata, pojave čovjekolikih majmuna, sve do glavnog izložbenog dijela – neandertalaca.

U radionici „Izrada geološkog stupa“ te kroz igru „Igraj… i evoluiraj!“ upoznat ćeš kako su se životinjske i biljne vrste razvijale i mijenjale kroz geološku prošlost, a u radionici „Mali geološki laboratorij“ možeš poput pravog geologa istraživati svijet fosila i minerala.

BIG BANG – PUT EVOLUCIJE

Put evolucije započinje filmom koji prikazuje kozmičku evoluciju od Velikog praska prije 13,7 milijarde godina do stvaranja našega planeta Zemlje prije 4,5 milijarde godina. Kompjuterskom animacijom te pomoću snimaka Hubbleovog teleskopa, u filmu je prikazan nastanak zvijezda i galaksija. Dođi i pogledaj jedan od najljepših snimaka svemira koji prikazuje nama najudaljenije galaksije!

LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA – preporuka

Program Ljetne geološke škole sadrži geološke i paleontološke radionice namijenjene djeci predškolske dobi i osnovnih škola.  Na ovim radionicama, možeš se na vrlo zabavan način upoznati s osnovama geologije i paleontologije, svijetom fosila, geološkom prošlošću Zemlje te životom krapinskog pračovjeka.

Uz obilazak stalnog postava Muzeja i Nalazišta Hušnjakovo gdje se odvijaju kostimirane igre u kojima se djeca uživljavaju u ulogu krapinskog pračovjeka, organiziraju se i kreativne likovne radionice te modeliranje u glini, a osobito zanimljiv dio programa je rad na terenu gdje sudionici pomoću geološke opreme i alata istražuju izdanke u blizini Muzeja te pronalaze fosile i minerale.

Nakon istraživanja na terenu, mladi istraživači svoje nalaze proučavaju u geološkom laboratoriju koji je opremljen mikroskopima i lupama. Program sadrži i obilazak jezera Dolac u blizini kojega se također organiziraju istraživanja na terenu. Zanimljivo petodnevno istraživanje, učenje i druženje završava dodjelom diploma. Budi i ti dio ljetne geološke škole, prijavi se!

Prijave na  tel. 049/371- 491 ili na [email protected].

Lovne staze krapinskih neandertalaca – prošeći uz multimedijalni vodič kroz slojeve prošlosti

O krapinskom pračovjeku možeš se informirati i pješke,odnosno šetnjom kroz divnu zagorsku prirodu. Polazna točka je kod Općinskog doma u mjestu Donje Jesenje koje se nalazi se 12 kilometara od Krapine u sjeverozapadnom dijelu Krapinsko-zagorske županije. Prethodno ne zaboravi zatražiti Multimedijalni audio-vodič u Općinskom domu u mjestu Donje Jesenje. Uz pomoć moderne tehnologije kreni stazama drevnih lovaca koji su na ovim prostorima živjeli prije 125 tisuća godina.

U šetnji ovim predivnim i drevnim krajolikom čeka te 6 glavnih info točaka označenih velikim tablama, a uz multimedijalni audio-vodič i zanimljive priče, saznati ćeš sve o životu neandertalaca.
Osim glavnih tema na stazi – Špilja, Varta, Oruđa, Lov i Prehrana – moći ćeš saznati više o neandertalskim nalazištima na tlu Hrvatske, karakteristikama neandertalskog čovjeka, tragovima pepela i spaljenim fosilnim kostima, krapinskim artefaktima i zbirci zubiju i drugim zanimljivim činjenicama iz prapovijesti. Više o tematskoj šetnji pronađi na ovom linku.

Posjeti ovaj poseban muzej, dođi na edukaciju, izlet i zabavu – sakupi različita iskustva u jednom izletu! 

Radno vrijeme Muzeja pronađi na linku.

Posjetite Zagorje, najuspješniju kontinentalnu destinaciju, koja se ljeti pretvara u savršenu kontinentalnu rivijeru zabave i destaciju top izletišta. Povedite klince na zabavan i edukativan izlet a sebi priuštite opuštanje koje zaslužujete.

Visit Zagorje – A fairy tale at hand

Fotografije: arhiv Muzeja krapinskih neandertalaca