More
  Naslovnica Istraži/doživi Daleka putovanja Air France i KLM prizemljuju svoje flote – primorani poduzeti drastične mjere

  Air France i KLM prizemljuju svoje flote – primorani poduzeti drastične mjere

  Air France i KLM prizemljuju svoje flote – primorani poduzeti drastične mjere

  Broj raspoloživih letova smanjuje se od 70 do 90% – uvode se mjere štednje

  Suočeni s tim sve većim ograničenjima mogućnosti putovanja i snažnim padom potražnje koji je rezultirao padom prometa i prodaje u posljednjih nekoliko tjedana, Air France-KLM Grupa primorana je postepeno vrlo značajno smanjiti broj svojih letova tijekom sljedećih nekoliko dana, broj raspoloživih kilometara sjedala (ASK) potencijalno će se smanjiti između -70% i -90%.

  Kriza COVID-19 nastavila se širiti posljednjih dana, zbog čega su mnoge zemlje poduzele sve strože mjere u pokušaju usporavanja stope širenja epidemije. Neke su zemlje postavile ograničenja za kretanje putnika iz Francuske, Nizozemske i šire iz Europe. U Francuskoj se, od prošlog vikenda, a zbog prijelaza na stupanj 3 hitne razine javnog zdravlja, obustavljaju sve usluge koje nisu ključne za održavanje funkcioniranja sustava.

  Ovo smanjenje kapaciteta trenutno bi trebalo trajati dva mjeseca, a Grupa će i dalje svakodnevno pratiti razvoj situacije i prilagođavati ga ako je potrebno.

  PRIZEMLJENJE FLOTA

  Kao rezultat smanjenja kapaciteta, Air France će prizemljiti cjelokupnu flotu Airbus 380, a KLM cjelokupnu flotu Boeing 747.

  FINANCIJSKE MJERE

  Kako bi se riješio ove situacije, Grupa je već poduzela niz snažnih mjera kako bi osigurala svoj novčani tok:

  • utvrđene su dodatne mjere štednje koje će u 2020. godini donijeti 200 milijuna eura

  • početnim pregledom investicijskog plana smanjen je plan kapitalnih izdataka za 350 milijuna eura, čemu će biti dodan utjecaj pada aktivnosti na iznos investicija za održavanje

  • Air France i KLM savjetovat će se sa svojim izabranim predstavnicima radnika o mjerama kako bi uzeli u obzir utjecaj očekivanog pada aktivnosti, uključujući projekt za provedbu djelomične aktivnosti

  • prošlog je tjedna Air France-KLM Grupa povukla je revolving kreditni instrument u ukupnom iznosu od 1,1 milijardi eura, a KLM je povukao revolving kreditni instrument u ukupnom iznosu od 665 milijuna eura. Zaključno s 12. ožujkom Grupa i njene podružnice imale su više od 6 milijardi eura novca i novčanih ekvivalenata.

  Unatoč poduzetim mjerama, pogoršanje situacije povezano s epidemijom i naglo smanjenje aktivnosti.

  PREDVIĐANJA ZA 2020

  Predviđanje Grupe je da je došlo do snažno pogoršane financijske putanje u usporedbi s izgledima predstavljenima u objavi godišnjih rezultata. Grupa procjenjuje da će pad prihoda od poslovanja s putnicima, koji je posljedica smanjenja kapaciteta nadoknaditi samo za oko 50% padom varijabilnih troškova prije mjera uštede troškova.

  U ovom izuzetno teškom kontekstu, grupa Air France-KLM pozdravila je izjave francuske i nizozemske vlade, koje su nagovijestile da proučavaju sva moguća sredstva za podršku Grupi.

  PRATITE NAS

  1,378SljedbeniciSlijedi