Baranja – hrana za dušu

Piše: Anita Žuvela 

Prošlogodišnji posjet Baranji, učvrstio nas je u uvjerenju da je Baranja naša soul food destinacija koju treba redovito posjećivati svake godine, te smo se veselo organizirali i krenuli joj u susret, u najljepšem mjesecu godine.

Baranja je carstvo u svakom smislu riječi, dobre hrane, neobičnih mjesta egzotične ljepote, stoga ako osjetite zov divljine i avanturistički poriv za istraživanjem dalekih krajeva, slobodno krenite prema Kopačkom ritu, njenim mirisnim vinogradima, ili bilo kojem od baranjskih mjesta. Prva i obavezna postaja neka bude općina Bilje.

Većina prirodnih atributa destinacije kao što su Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, lovački dvorac Eugena Savojskog vam se nalazi u u Bilju ili nadomak Bilja, sa  organiziranim aktivnostima.

BILJE – gastronomsko obilje 
Općina Bilje sa svojim smještajnim kapacitetima zauzima čak 50% udjela u cijeloj Osječko – baranjskoj županiji, sama raspolaže sa preko 400 ležaja raspoređenih u 38 smještajnih kapaciteta sa brojnim turističkim seljačko obiteljskim gospodarstvima, izletištima, kampom i hotelom Lug sa 4 zvjezdice, dok se gastronomska ponuda može istraživati u 7 restorana smještenih u Bilju, Lugu, Vardarcu, Kopačevu, Podunavlju i Zlatnoj gredi. Tu je i čaroban kompleks dvorca Tikveš.

Prva točka našeg putovanja bio je restoran  Citadela.
Ručak ispod otvorene sjenica koja je izrađena na tradicionalan način s krovom od trske, stupcima od greda starih preko sto godina, popločena starom ciglom, doživljaj je sam po sebi. Tradicionalna baranjska hrana, ovdje se nudi u svim mogućim kombinacijama a mi smo degustirali ukusan Perkelt.

Najljepša terasa u Hrvatskoj – jer pogled je bitan

Iznenađenjima nema kraja kad obilazite Baranju. Jer iza ručka, čekala nas je najljepša terasa u Hrvatskoj. Prije dolaska tamo, na putu smo stali i zastali diveći se vizuri vinograda i oblaka:

A onda smo došli u Barrique, ili, lokaciju najljepše terase u Hrvatskoj. Caffe & wine bar Barrique  nalazi se tik pored Augustinčićeva spomenika „Pobjeda“ te se sa terase objekta pruža jedan od najljepših pogleda na Dunav, selo Batinu te susjednu Srbiju i Mađarsku.

Tu se možete okrijepiti s nekoliko vrsta kava, velikim izborom pića i napitaka kao i odličnom ponudom vina baranjskih vinara. Što smo i napravili:

 

U wine baru, možete degustirati vina vinara koja su prepoznata diljem Hrvatske i svijeta kao primjerice – Gerštmajer, Kolar, Pinkert, Kalazić, Kočevar, Szabo, Kusić, Belje. 

Spomenik batinskoj bitci

Ovo djelo je rad uglednog kipara Antuna Augustinčića iz 1947. godine. Spomenik nazvan – Pobjeda, trajni je podsjetnik na batinsku bitku koja se odvila na ovim prostorima davne 1944. godine. U Batinskoj bitci jedinici Crvene armije i partizanske postrojbe oslobodile su Baranju od njemačke okupacije. Bitka je započela 11. studenog a završila  30. studenog 1944. godine. U njoj je poginulo oko 2000 pripadnika Crvene armije a u grobnici, koja se nalazi ispod spomenika Pobjede, sahranjeno je 1297 boraca. U galeriji Spomen doma batinske bitke svakodnevno možete uploviti u povijest toga doba.

Kamp Family

Večera nas je čekala u Kamp odmorištu Family o kome sve možete pročitati na linku. No ono što ne piše u službenoj brošuri je činjenica da ćete u srcu Baranje upoznati simpatičnog vlasnika kampa koji je mađar, živi preko godine u Kopačevu, a ljeti jedri ili drži skiperske seminare pored Trogira i iz dubine duše obožava more. U prilog tome, u srcu Baranje u prvom kampu i odmorištu tog tipa, možete vidjeti i različite morsko jedriličarske rekvizite, konopce i navigacijske karte na zidovima.  Da u srcu Baranje, boravite u kampu, jedete domaću hranu i svugdje vidite brodove, čvorove i skiperske karte..di tog ima?

Bela Baka, vlasnik kampa Family je domaćin za poželjeti. Osim raskošne mesne tradicijske plate, odličnog vina i domaće rakije, poslužiti će vam u istom paketu, obilje zaraznog veselja, kao i izdašne porcije humora, a iste se uz njegovo veselo baranjsko društvo, protegnu do kasno u noć. Melankolicima, tankoćutnima, ili svima kojima prijeti popularni burn out sindrom trebalo bi propisati pod radnu terapiju dolazak u Kopačevo i smještaj u ovom kampu. Doživjeti tradicionalnu baranjsku večeru u takvom okruženju, (pandan našem dalmatinskom kominu), spada također u obavezan baranjski experience. 

Smještaj u seoskom domaćinstvu obitelj Eftimov

Kod baranjskih domaćina, ne ostajete gladni ni žedni, pa ni kad je samo doručak u igri. Smještaj je udoban, čist i nudi mir i opuštanje a najljepši trenutak baranjskog smještaja, definitivno je njihov doručak. Kod obitelji Eftimov (gđa Vera i g.Ivan), kod kojih smo bili smješteni, svjedočili smo (naviklima na gradske sasušene kroasane iz pekara), jutarnjem čudu!

Da, ovo je tipičan baranjski doručak. Svi nabrzinu pojedeni kroasani, svi  zalogaji koje ujutro čovjek ubaci u sebe u susret novim obavezama, sav gradski stres pri pogledu na ovaj stol i stolnjak i cvijeće i hranu, ispare u pretincu zaborava.

Kopački rit – ususret novim projektima

Povod ovogodišnjem studijskom putovanju bila je press konferencija Projekta izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u PP Kopačkom ritu, održana 18.svibnja 2018.. Malo smo se i provozali čamcem kroz veličanstvenu prirodu.

Veličanstveni zagrljaj flore i faune natjerati će tankoćutne goste da momentalno skladaju haiku, sonet ili elegiju, a one poduzetnije da se i okupaju (pitali smo i za tu mogućnost, no kupanje je na našu žalost tamo zabranjeno).

Zato smo se provozali čamcem, preporučamo vam to iskustvo kao ultimativni doživljaj. Na proputovanju čamcem sreli smo bijelu rodu, crnu rodu, puno divljih patki i gusaka, orla štekavca i sivu čaplju a nije nam promakla ni riječna zmija koja je mirno plivala i gledala svoja posla, kao i mnoštvo žaba koje su usred interne najžešće komunikacije, bile posve nezainteresirane za ljudsku vrstu. Ovo je njihov dom a mi smo ionako samo gosti.
I tako treba ostati.

Svakako u proljeće ovo treba vidjeti.  Provozati se i prošetati pješačkom stazom. Doživjeti  neobičan ples bezbrojnih trstika u vjetru, kojem se pridruži šuštanje lišća. Kreket žaba, prelet orlova i kormorana, pogled na divlje patke, divlje guske i sive čaplje, sve to u skladu s neodoljivom  glazbom i tišinom prirode.

Dopustite li Kopačkom ritu da vam se predstavi u svojoj veličanstvenosti, shvatit ćete da Baranju nije problem posjetiti, problem je iz nje otići.

S Kopačkim ritom završila je naša baranjska avantura. Hvala Turističkoj zajednici Općine Bilje na gostoprimstvu i našoj Danijeli, te svim sudionicima priče koji su nas ugostili.
Vidimo se opet, Baranjo znaj – ovo nije kraj, a vama dragi čitatelji toplo predlažemo što skoriji posjet ovom iskonskom biseru Lijepe Naše. Dobro došli!

Gdje doći, koga pitati, što vidjeti, gdje se odvesti

TZO Bilje

Citadela

Caffe&wine bar Barrique

Kamp Family

PP Kopački rit

Fotografije: privatan album