Baranja - hrana za dušu
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • BLOG
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Baranja - hrana za dušu

  Baranja – hrana za dušu

  Piše: Anita Žuvela Hitrec

  Prošlogodišnji posjet Baranji, učvrstio nas je u uvjerenju da je Baranja naša soul food destinacija koju treba redovito posjećivati svake godine, te smo se veselo organizirali i krenuli joj u susret.

  Baranja je carstvo u svakom smislu riječi, dobre hrane, neobičnih mjesta egzotične ljepote,  te ako osjetite zov divljine i avanturistički poriv za istraživanjem dalekih krajeva, slobodno krenite prema Kopačkom ritu, njenim mirisnim vinogradima, ili bilo kojem od baranjskih mjesta. Prva i obavezna postaja neka bude općina Bilje.

  Većina prirodnih atributa destinacije kao što su Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, lovački dvorac Eugena Savojskog vam se nalazi u u Bilju ili nadomak Bilja, sa  organiziranim aktivnostima
  Općina Bilje sa svojim smještajnim kapacitetima zauzima čak 50% udjela u cijeloj Osječko – baranjskoj županiji, sama raspolaže sa preko 400 ležaja raspoređenih u 38 smještajnih kapaciteta sa brojnim turističkim seljačko obiteljskim gospodarstvima, izletištima, kampom i hotelom Lug sa 4 zvjezdice, dok se gastronomska ponuda može istraživati u 7 restorana smještenih u Bilju, Lugu, Vardarcu, Kopačevu, Podunavlju i Zlatnoj gredi.


  foto: TZO Bilje

  Zahvaljujući našoj domaćici putovanja, Danijeli Mihaljević iz TZO Bilje, obišli smo nova mjesta. Prva točka našeg putovanja bila je  Citadela. Ovaj restoran otvoren je davne 1978 godine u baranjskom selu Vardarac.
  Ručak ispod otvorene sjenica koja je izrađena na tradicionalan način s krovom od trske, stupcima od greda starih preko sto godina, popločena starom ciglom, doživljaj je sam po sebi. Tradicionalna baranjska hrana, ovdje se nudi u svim mogućim kombinacijama a mi smo degustirali ukusan Perkelt.

  Najljepša terasa u Hrvatskoj – jer pogled je bitan

  Iznenađenjima nema kraja kad obilazite Baranju. Jer iza ručka, čekala nas je najljepša terasa u Hrvatskoj, kako je zaključio kolega Vlado Šestan iz Travel Advisora. Prije dolaska tamo, na putu smo stali i zastali diveći se vizuri vinograda i oblaka:

  A onda smo došli u Barrique, ili, lokaciju najljepše terase u Hrvatskoj. Caffe & wine bar Barrique  nalazi se tik pored Augustinčićeva spomenika „Pobjeda“ te se sa terase objekta pruža jedan od najljepših pogleda na Dunav, selo Batinu te susjednu Srbiju i Mađarsku.

  Tu se možete okrijepiti s nekoliko vrsta kava, velikim izborom pića i napitaka kao i odličnom ponudom vina baranjskih vinara. Što smo i napravili:

  U wine baru, možete degustirati vina vinara koja su prepoznata diljem Hrvatske i svijeta kao primjerice – Gerštmajer, Kolar, Pinkert, Kalazić, Kočevar, Szabo, Kusić, Belje. 

  Spomenik batinskoj bitci

  Red je spomenuti i ovaj spomenik, koji se savršeno uklopio u dunavsku vizuru pa vam prenosimo tekst s web stranice Caffe & wine bar Barrique na kojoj usput možete rezervirati vlastitu vinsku degustaciju. Poslije se možete hvaliti vinskim fotkama na Faceu ili Instagramu:

  No oprostite na distrakciji, vratimo se mi na spomenik:

  Spomenik batinskoj bitci

  Ovo djelo je rad uglednog kipara Antuna Augustinčića iz 1947. godine. Spomenik nazvan – Pobjeda, trajni je podsjetnik na batinsku bitku koja se odvila na ovim prostorima davne 1944. godine. U Batinskoj bitci jedinici Crvene armije i partizanske postrojbe oslobodile su Baranju od njemačke okupacije. Bitka je započela 11. studenog a završila  30. studenog 1944. godine. U njoj je poginulo oko 2000 pripadnika Crvene armije a u grobnici, koja se nalazi ispod spomenika Pobjede, sahranjeno je 1297 boraca. U galeriji Spomen doma batinske bitke svakodnevno možete uploviti u povijest toga doba.

  Kamp Family

  Večera nas je čekala u Kamp odmorištu Family o kome sve možete pročitati na linku. No ono što ne piše u službenoj brošuri je činjenica da ćete u srcu Baranje upoznati simpatičnog vlasnika kampa koji je mađar, živi preko godine u Kopačevu, a ljeti jedri ili drži skiperske seminare pored Trogira i iz dubine duše obožava more. U prilog tome, u srcu Baranje u prvom kampu i odmorištu tog tipa, možete vidjeti i različite morsko jedriličarske rekvizite, konopce i navigacijske karte na zidovima.  Da u srcu Baranje, boravite u kampu, jedete domaću hranu i svugdje vidite brodove, čvorove i skiperske karte..di tog ima?

  Bela Baka, vlasnik kampa Family je domaćin kakvog nema nadaleko. Osim raskošne mesne tradicijske plate, odličnog vina i domaće rakije, poslužiti će vam u istom paketu, obilje zaraznog veselja, kao i izdašne porcije humora, a iste se uz njegovo veselo baranjsko društvo, protegnu do kasno u noć. Melankolicima, tankoćutnima, ili svima kojima prijeti popularni burn out sindrom trebalo bi propisati pod radnu terapiju dolazak u Kopačevo i smještaj u ovom kampu. Doživjeti tradicionalnu baranjsku večeru u takvom okruženju, (pandan našem dalmatinskom kominu), spada također u obavezan baranjski experience. 

  Smještaj u seoskom domaćinstvu obitelj Eftimov

  Kod baranjskih domaćina, ne ostajete gladni ni žedni. Smještaj je udoban, čist i nudi mir i opuštanje a najljepši trenutak baranjskog smještaja, definitivno je njihov doručak. Kod obitelji Eftimov (gđa Vera i g.Ivan), kod kojih smo bili smješteni, svjedočili smo (naviklima na gradske sasušene kroasane), jutarnjem čudu.

  Da, ovo je tipičan baranjski doručak. Svi nabrzinu pojedeni kroasani, svi  zalogaji koje ujutro čovjek ubaci u sebe u susret novim obavezama, pri pogledu na ovaj stol, stolnjak, cvijeće i hranu, ispare u pretincu zaborava.

  Kopački rit – ususret novim projektima

  Povod ovogodišnjem studijskom putovanju bila je press konferencija Projekta izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u PP Kopačkom ritu, održana 18.svibnja pa evo odmah na početku par informacija o njemu.
  A informacije poslušajte, jer jedan od naljepših parkova prirode u Hrvatskoj uskoro dobiva brojne nove mogućnosti koje će ići na ruku prirodoljupcima, izletnicima, putnicima i svim zaljubljenicima u ovo čudo prirode na Istoku Hrvatske.

  Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“Osnovni ciljevi ovog projekta su: povećanje broja posjetitelja educiranih o prirodnoj baštini PP Kopački rit, izgradnja i opremanje nove posjetiteljske infrastrukture unutar PP Kopački rit, novo pristanište s pontonskim sistemom koji se prilagođava vodostaju područja i osiguravanje bolje dostupnosti posjetiteljskim sadržajima unutar PP Kopački rit, omogućen pristup osobama s invaliditetom i porast broja posjeta, kako je istaknuo Tomislav Bogdanović ravnatelj PP Kopačkog rita. Iz projekta će biti financirana također nabava turističkog broda i 4 čamca na solarni pogon, koji će, zbog svog tihog kretanja i neškodljivosti za okoliš, bitno unaprijediti doživljaj prirodnih vrijednosti parka.

  Poslušali smo  KUD nastup, pogostili se finom hranom u srcu Parka prirode i krenuli na vožnju čamcem u samo srce Parka.

  Vožnja čamcem kroz dublje dijelove Parka, bila je iskustvo o kojem nema smisla previše pisati.

  Treba doći. Vidjeti.  Provozati se i prošetati pješačkom stazom. Doživjeti  neobičan ples bezbrojnih trstika u vjetru, kojem se pridruži šuštanje lišća. Kreket žaba, prelet orlova i kormorana, pogled na divlje patke, divlje guske i sive čaplje, sve to u skladu s neodoljivom  glazbom i tišinom prirode.

  Dopustite li Kopačkom ritu da vam se predstavi u svojoj veličanstvenosti, shvatit ćete da Baranju nije problem posjetiti, problem je od nje otići.

  S Kopačkim ritom završila je naša baranjska avantura. Hvala Turističkoj zajednici Općine Bilje na gostoprimstvu i našoj Danijeli te svim sudionicima priče koji su nas ugostili.
  Vidimo se opet, Baranjo znaj – ovo nije kraj, a vama dragi čitatelji toplo predlažemo što skoriji posjet ovom iskonskom biseru Lijepe Naše. Dobro došli!

  Informacije:

  TZO Bilje

  Citadela

  Caffe&wine bar Barrique

  Kamp Family

  PP Kopački rit

  Fotografije: privatan album

  PRATITE NAS

  1,311InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Savršena vikend avantura za kraj ljeta

  Tražeći ideju za  sjajan izlet nedaleko od Zagreba, donosimo preporuku za novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Ako vam je dosadno u gradu, dani se sporo...

  Te čudesne Kupske noći..