Vrijeme je za zabavu uz kokice

Uživanje u dobrom filmu, super tekmi, dragom društvu, ili dobroj zabavi redovito se povezuje s konzumacijom kokica. Ta neobična hrskava namirnica zapravo je posebna vrsta kukuruza koji se zove puckavac, a da bi od samog kukuruza nastale kokice, potrebno mu je zagrijavanje na oko 200 C. Često ih jedemo u posebnim prigodama zbog njihove jednostavne pripreme i finog okusa kojeg posebno vole djeca a teško im i odrasli odolijevaju što je posebno vidljivo u kino dvorama poslije svake projekcije.

Kokice – zdrav obrok

Ono što nismo znali o kokicama je da su (ukoliko nisu prezasoljene ili začinjene na neki drugi način), one poprilično zdrav i lagan obrok koji se može konzumirati bez pretjeranog straha od debljanja. U sebi imaju anitoksidante poznatije kao polifenol, koji smanjuje učinke degenaritivnih promjena na mozgu uzrokovanih starenjem. Bogate su i vlaknima jednako kao voće i povrće samo nemaju udio vitamina i minerala koje sadrži voće i povrće stoga ne spadaju u cjelovitu namirnicu. Ponekad je teško odoljeti malo slanijim ili karameliziranim kokicama, no preporuka znanstvenika je da se konzumiraju što manje začinjene i po mogućnosti bez grijanja u mikrovalnoj.

Prema tvrdnjama znanstvenika sa sveučilišta u Pensilvaniji, obrok kokica sadrži i do 300 miligrama antioksidansa., odnosno dvostruko većoj količini od prosječnog voćnog obroka. Ne čini se stoga lošim izborom dati prednost kokicama pred ostalim prerađivanim grickalicama. Kokice nam davaju i fin osjećaj sitosti, a kako su se posve sastoje od neprerađene žitarice puno zrna, možemo se u potpunosti opustiti i uživati u njima i u omiljenom filmu ili druženju s dragim prijateljima. Neka zabava počne!