Palačinka – savršenstvo jednostavnog

Što je zajedničko orasima i čokoladi? Ili šumskim jagodama i sladoledu od vanilije? Što povezuje domaće džemove od šljive, kajsije, smokve ili naranče? Slasna nutella ili obična topljena čokolada, te „običan“ eurokrem također dobro ulaze u ovu jednadžbu ukusa i mirisa. U malo drukčijoj varijanti sa krušnim mrvicama, eto nam šunke, sira i majoneze s krastavcima – može i to. Zapečena i punjena gljivama, meksička debeljuca, ili zdravija verzija punjena jagodama i šumskim voćem?

Sve ovo, pa i mnogo više – ima zajednički nazivnik kojim se rado sladimo od najranijeg djetinjstva – ta ukusna palačinka!

Palačinka savršena zbog svoje praktičnosti može biti konkretan ručak u nekoj od slanih ili mesnih verzija, a može biti i božanski desert. Točnije rečeno – iskušenje nakon dobrog ručka u restoranu kada je upravo nemoguće odbiti palačinku punjenu i sa orasima i sa čokoladom. Kalorijska grešnica, još se zaodjene i šlagom nakon čega sve što možemo je pronaći negdje skroviti ležaj i blažen počinak. Takvu najviše volimo. A tek verzije sa sladoledom i čokoladom..

Svijet voli palačinke

Teško je utvrditi točno porijeklo i nastanak prve palačinke. Palačinke kakve poznamo danas, nastale su u srednjem vijeku u Europi. Francuska je najvjerojatnije bila njihova prva domovina, tamo su poznate prve crepes palačinke, koje su poslije dobile sofisticiranu verziju svoje Crepes Suzette s narančinom koricom i Grand Marnier likerom. Američka palačinka (pancake), nešto je debljeg tijesta, zalijeva se javorovim sirupom i puni voćem ili nekim drugim nadjevom.

Indijske dose pripremaju se od riže ili leće, pune se vrlo začinjenim povrćem i vrlo su slane ali i pikantnog posebnog okusa. Englezi svoje palačinke u mesnoj verziji bez problema napune kobasicom ili svinjetinom te ih zapeku u pećnici sa prelijevom od jaja. Karamelizirana banana je poznati sastojak tajlandske palačinke roti, dok je u Rusiji poznata verzija Blini palačinke (kavijar, putar, kiselo vrhnje,inćuni).

Naše podneblje najradije priprema izvornu austrougarsku veriju palačinke, koju svi poznajemo prema sličnim recepturama kao palačinke s marmeladom (kajsije, marelice, šljive i ostalo voće) ili sa čokoladom ili orasima (a najbolje i jedno i drugo). Palačinka kod nas uživa postojani status omiljenog deserta jer je jednostavna a tako ukusna. Svagdje paše i svakom odgovara. Neke od recepata s palačinkama imate na portalu Okusi.eu u rubrici https://www.okusi.eu/tag/palacinke/ ili na blogu Priče jedne kuhače pod linkom https://pricejednekuhace.hr/?s=Pala%C4%8Dinke.
Uživajte!

fotografije: Pixabay.com