Michelinove zvjezdice u Edukacijsko gastronomskom centru Istre Key Q

Započinje još jedna uzbudljiva edukacijska godina s pregršt raznovrsnih tema iz suvremene i tradicionalne gastronomije s posebnim naglaskom na valorizaciju lokalnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda i na kreativno kuhanje. Nakon više od dvije godine, ispunjene s tri jesenska i dva proljetna ciklusa radionica, uz sudjelovanje više od 650 polaznika u preko 60 radionica, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, proljetni ciklus 2018. godine otvaraju kuhari nositelji Michelinovih zvijezdica uz vrhunske domaće chefove.

Po prvi puta, talijanski chef, vlasnik restorana Agli Amici dal 1887, koji je nositelj dvije Michelinove zvjezdice, Emanuele Scarello, gostuje kao kuhar predavač u Edukacijskom gastronomskom centru Istre. Poznat po modernom stilu kuhanja, gdje je u svakoj njegovoj kreaciji prisutna povezanost s teritorijem te naglasak na korištenje sezonskih lokalnih namirnica, chef Emanuele vodit će radionicu na temu „Kreativna gastronomija s mesom boškarina i istarskog magarca“.

Nositelj jedine Michelinove zvjezdice u Hrvatskoj, zasigurno jedan od najboljih domaćih chefova, Danijel Đekić, održat će radionicu na temu „Kreativna gastronomija“, gdje će prikazati svoje kreativne vještine kuhanja s namirnicama lokalnog podrijetla, stvarajući pritom inovativna jela veličanstvenog izgleda i impresivnih okusa.
Proljetni ciklus 2018. godine otvara executive chef Robert Perić na temu „Fingerfood s lokalnim namirnicama“, gdje se poseban naglasak daje na pripremu minijaturnih jela, složenih okusa baziranih na lokalnim namirnicama. Chef Robert Perić, nositelj titule Maestro Choccolatier, na prijedlog velikog broja hotelijera ali i ugostitelja, vodit će radionicu „Slastice za bolji zajutrak“, temeljenu na izradi briocha, croissanta i krofni.

Nezaobilazna tematika iskoristivosti ribe od „glave do repa“, bit će obrađena i u proljetnom ciklusu, u kojem će David Skoko, ekstrovertni chef koji često istražuje krajnje granice namirnica, vlasnik konobe Batelina (Pula), voditi dvije radionice. Chef David vodit će radionice „Tehnika rezanja i obrade tune“ i „Jela od morske landovine“, na kojima će prikazati osnove rasijecanja i filetiranja cijele tune te tehnike pripreme i valorizacije mesa landovine.

Kulinarski virtuoz i chef konzultant, Marijo Čepek, svoje znanje podijeliti će s polaznicima na naprednoj radionici poznavanja mesa za odreske od pojedinih vrsta životinja, odnosno „Biftek i ramstek – pisanica i slabina, od osnova do grilla“. „Friganje i prženje na zdravi način“, bit će tema druge radionice na kojoj će chef Marijo prikazivati tehnike pripreme namirnica uz minimalno korištenje masnoća za zdrav i lagan obrok.

Posebna novost u proljetnom ciklusu jest gostovanje prvog educiranog stilista hrane u Hrvatskoj, chefa Tomislava Škunce, koji će na radionici „Food dizajn – trendovi i tradicija“, polaznike upoznati s načinima stilskog slaganja hrane na tanjuru te s prezentacijom dizajniranih jela, što je u današnjoj kreativnoj gastronomiji prijeko potrebno.
Chef Mate Janković poznat kao promotor odlične gastronomije, urednik nadolazeće knjige Croatia: The Cookbook, te zagovornik GO LOCAL koncepta vodit će radionicu na temu „Svinjska polovica od A-Ž, iskoristivost bez viškova“. Na radionici prikazat će se maksimalna gastronomska iskoristivost svih kategorija mesa na svinjskom trupu te inovativan pristup u pripremi jela.

Po prvi puta u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, održat će se radionica za ugostiteljske djelatnike, konobare i barmene, na temu „Kako pripremiti vrhunski caffè“, koju će voditi predstavnici Illy akademije. Ovom radionicom se žele pružiti znanja potrebna svakom profesionalnom konobaru, a tu spadaju načini pripreme espressa, cappuccina, osnovnih koktela od kave te pravila za ekstrakciju, prepoznavanje i ocjenjivanje savršenog espressa.

Edukacijski gastronomski centar Istre razvijen je od strane Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. – AZRRI, gdje se u sklopu didaktičke kuhinje, provode edukacijsko – kuharske radionice s osnovnim ciljem trajne edukacije ugostitelja, poboljšanja ugostiteljske ponude te promocije istarske, odnosno hrvatske gastronomije.

Informacije: [email protected] 

Izvor objave: AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre

Facebook