Kupujmo domaće na online tržnici Zagrebačke županije

Sukladno nalogu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao mjera zaštite od širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), do daljnjega su zatvorene tržnice. Time su prouzročeni dodatni problemi za male poljoprivredne proizvođače koji nemaju gdje plasirati svoje proizvode.
Trenutna situacija, uzrokovana pojavom koronavirusa, istovremeno je potaknula gradove  da ‘otvore’ Online tržnice na kojoj će svoje proizvode ponuditi domaći proizvođači koji djeluju na tom području.

Kupujmo domaće jer:

– podržavamo lokalne proizvođače čime pozitivno utječemo na lokalnu zajednicu i gospodarstvo

– ‘hrana’ koja je proizvedena nedaleko od vas nije puno vremena provela u transportu

– veća raznolikost, bolji miris, okus domaćih svježih i sezonskih proizvoda

Ovo je jedinstvena prilika za poticanje domaće proizvodnje, a kupnjom domaćeg stječu se i zdrave navike. Donosimo vam popis/linkove online tržnica na području Zagrebačke županije:

DUGO SELO
Fino povrće, jaja, sir, pa i cvijeće…. možete ovih dana naći na virtualnim zelenim tržnicama grupama otvorenim na Facebooku. OPG-ovi sa šireg dugoselskog područja besplatno se oglašavaju, nude domaće proizvode i dostavljaju do kućnog praga. Facebook grupa: Dugoselska zelena tržnica

IVANIĆ-GRAD
Grad Ivanić-Grad otvorio je digitalnu tržnicu na kojoj će svi zainteresirani proizvođači i OPG-ovi moći prodavati svoje proizvode. Digitalna tržnica e-Maznica

JASTREBARSKO
Grad Jaska također podržava lokalne proizvođače pa su tako napravili popis svih lokalnih vinara, restorana i OPG-ova  koji vrše dostavu.

SAMOBOR
Grad Samobor poziva građane da kontaktiraju proizvođače sa samoborskog područja i svoju kupnju obave sigurno, popis OPG-ova nalazi se na službenoj internet stranici Grada Samobora.
Kupujmo samoborsko

VELIKA GORICA
Za Velikogoričane je pokrenuta virtualna facebook tržnica domaćih poljoprivrednih proizvoda, na kojoj se mogu kupovati svježe voće i povrće – OPG tržnica u vašem domu.

VRBOVEC
Vrbovečki OPG-ovci svoje domaće proizvode mogu prodavati putem tzv. virualne tržnice, odnosno portala “Vrbovec na stolu”.

SVETI IVAN ZELINA
Grad Zelina, kao i općina Križ, trenutno pozivaju sve zainteresirane OPG-ove na području grada, a koji imaju vlastitu proizvodnju te mogućnost dostave svojih proizvoda, da im se jave na njihovim službenim stranicama.

OPĆINA RUGVICA
Rugvica je također pokrenula svoju facebook tržnicu Rugvički marketplace.

GRAD ZAGREB
Sir, mlijeko, voće i povrće, meso, ribe, med i sve drugo što inače kupujemo na sad zatvorenim tržnicama odsad se može kupiti i uz pomoć Online tržnice.

RURAL-DIRECT.COM
Inicijativa Rural Direct aktivno provodi niz mjera u području ruralnog razvoja, agroekonomije, digitalnog marketinga, te povezuje sve sudionike rada i života na ruralnom prostoru. Pozivaju sve dionike sa ruralnog prostora da podrže inicijativu te da postanu dio Rural Direct inicijative!

Izvor: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Fotografije: Pixabay.com