Jeste li za degustaciju školjki?

Jedna od prepoznatljivih i sad već tradicionalnih gourmet manifestacija sjeverozapadne Istre su Dani školjaka koji se održavaju u periodu od 14. veljače do 20. ožujka. Cilj ove manifestacije je predstaviti tradicionalna jela i obogatiti predsezonsku turističku ponudu pružajući priliku svim gurmanima da okuse odlične školjke Jadranskog mora poput kanaštrela, kapešanta, pedoća, dondola, mušula i oštriga.

„Dani školjaka još je jedna, sad već tradicionalna manifestacija, kojom predstavljamo istarsku gurmansku kulturu. Vrsni chefovi naših restorana i konoba i ove godine predstavit će ovu deliciju u različitim jelima pripremljenima na tradicionalan, ali i moderan način. Uz uživanje u sjajnoj hrani, bit će to i prilika za sve goste da uživaju u istarskim ljepotama i u zimskom izdanju, a da Istra ima itekako puno ponuditi i u ovom razdoblju najveći je dokaz posjećenost koja je iz godine u godinu sve veća. Ovakvim manifestacijama sjeverozapadna Istra profilira se kao destinacija za cijelu godinu, a pružaju priliku za isticanje lokalne kulture i običaja, kako u pripremanju školjaka, tako i uživanju u svim ostalim blagodatima koje nudimo u našim destinacijama“, izjavio je Milovan Popović, direktor Turističke zajednice grada Umaga.

Za kulinarske delicije tijekom ove manifestacije pobrinut će se restorani Astarea i Silvano u Brtonigli, konoba Nono i Tre Volti u Umagu, Porto Salvore, Toni i Vilola u Savudriji, Lux Casinò Hotel Mulino u Bujama te Gatto nero, San Benedetto i Tomato u Novigradu koji su sastavili posebne menije s autohtonim namirnicama po promotivnim cijenama. O značaju ovakvih gourmet manifestacija govore vlasnik konobe Nono, Edi Prodan te voditelj restorana Vilola, Nikola Zgonjanin.

 “Konoba Nono od samog početka sudjeluje u svim gastronomskim manifestacijama organiziranima od strane turističkih zajednica klastera sjeverozapadne Istre. Osim promocije ugostiteljskog objekta, posebnost manifestacije je što se promoviraju sezonske namirnice našeg kraja te tako našim posjetiteljima kroz tanjur” na najbolji mogući način prezentiramo našu destinaciju. Kao za svaku manifestaciju, pa tako i za Dane školjaka interes gostiju je velik te oni s dozom nestrpljenja očekuju početak istih kako bi kušali ono što smo za njih pripremili”, rekao je Edi Prodan.
 „Gourmet manifestacije važan su segment lokalnog turizma te postaju sve veći motiv dolaska turista iz stranih zemalja na ovo područje, a nama daju priliku da posjetitelje upoznamo s našim kulinarskim umijećem. Kod nas u Viloli posebna se važnost pridaje kontinuiranom praćenju gastronomskih trendova, a naše vrijedno osoblje kombinira tradiciju i nove ideje kako bi na što bolji način predstavili našu gastro ponudu. Što se tiče nadolazećih Dana školjaka slobodno možemo reći da smo u Viloli  pripremili jednu ukusnu gourmet priču popraćenu vrhunskim vinima i maslinovim uljem i sve to domaće proizvodnje. Sigurni smo da ovim zanimljivim gourmet događanjima gradimo imidž važne gastronomske destinacije“, zaključio je Nikola Zgonjanin.

 

Razvoj manifestacija u pred i posezoni ima značajan utjecaj na razvoj destinacijskog turizma, a Dani školjaka odličan su povod za dolazak u sjeverozapadnu Istru tijekom veljače i ožujka.

Izvor: 404 agency, Colours of Istria