Glavati kupus – skroman liječnik iz davnina

Glavati kupus – bogatstvo jednostavnog

Glavati kupus, prvotno se razvio iz divljeg kupusa (brassica oleraca L), kojeg se može naći na obalama Europe, na potezu od Sredozemne obale do Irske). Trebalo je dugo vremena proći da se brižnom selekcijom marnih povrtlara razvije iz divlje forme današnja biljka. Svoj ugled zahvaljuje ne toliko estettskom dojmu, koliko svojim ljekovitim svojstvima, te su tako već stari Rimljani uživali u konzumaciji ove neobične biljke, koju su zvali Brassica. Konzervirali su ga na način da su glavice kupusa posipali solju, prelijevali ih octom te spremali u glinene posude, i taj način njegovog čuvanja je bio poznat kao rimski način.

Danas smo u konzerviranju i primjeni kupusa odmakli bitno dalje od starih vremena, te se kupus može sačuvati i pripremati na brojne načine, od kojih je najpoznjatija procedura kiseljenja kupusa (postupak u kojem se od slatkog kupusa dobiva kiseli sa paprom u zrnu, soli i vodom te brižnom pohranom dana u plastičnoj tzv kaci, buretu ili badnjici). Kiseli kupus je neizostavan pratitelj i sudrug svakom domaćinstvu u hladnim zimskim danima, no ovaj diskretni suputnik na našim tanjurima je nepravedno zapostavljen u ostalim godišnjim dobima. Nema razloga za tro jer je njegov ukus iznimno sladak kada se dugo kuha u sretnoj koliziji sa pikantnim suhim rebarcima u kombinaciji s finim rajčicama i mrkvom.

Glavati kupus je bez premca riznica zdravstvenih blagodati i zaboravljeni lijek iz davnina. Evo samo skromni popis tegoba koje samozatajni zeleni kompanjon može ublažiti:


Čirevi i rane – na njih je moguće staviti listove kupusa i vrlo ih blago učvrstiti povezom,

Upalna mjesta izazvana bolešću crvenog vjetra,

Gangrene i otvorene rane, neuralgije lica i zubi, mjehurići, prištevi, crijevni katar, opekotine.

Poznata je primjena ove ljekovite biljke čak i kod bronhitisa ili astme na način da se listovi kupusa (najviše do 4) stave kao oblog na prsa i na gornji dio trbuha. Kod jakih ženskih krvarenja ili upale maternice sugerira se stavljanje redovitih obloga od kupusa preko trbuha i bubrega. Nebrojeni su slučajevi u kojima su listovi kupusa pomagali mlade dojiljama da izbjegnu komplikacije izazvanih mastitisom (upalom mliječnih kanalića u dojkama). Govori se se sve više o soku glavatog kupusa koji može ublažiti čir na želucu.

Nabavite ljekovitu biljku i pripremite je kako vam najviše odgovara. Ako vam ostane pokoji svježi list, nemojte ga bacati, možda posluži kao pomoć u nevolji.

fotografije: Pexels