Fungi vikend u Lonjskom polju – vrijeme je za izlet

U Moslavini postoji mjesto gdje se susreću priroda i tradicija, mjesto gdje u svakom trenutku možete pronaći nekog modela koji će za vas besplatno pozirati, mjesto dovoljno veliko da je na njemu moguće držati dovoljnu distancu, a usput se dobro zabaviti i odmoriti. To mjesto se zove Repušničko polje.  Na samom ulazu u Repušničko polje, smjestio se Posjetiteljski centar Repušnica – prostor s kojeg se isprepliću pogledi na močvarno carstvo Lonjskog polja s jedne strane i rajska ljepota obronaka vinorodne Moslavačke gore s druge strane.

Ovaj posjetiteljski centar Parka prirode Lonjsko polje je proteklih godina bio mjesto održavanja FungiFesta – festivala gljiva i ljekovitog bilja u Parku prirode Lonjsko polje. Iako je događanje svake godine „raslo kao gljiva poslije kiše“, ove godine su organizatori morati malo usporiti njegov rast, te će se umjesto tradicionalnog FungiFesta organizirati jedan Fungi vikend u Lonjskom polju.

A kakav bi to bio Fungi vikend u Lonjskom polju da u sklopu njega ne budu izloženi primjerci gljiva moslavačkog i slavonskog područja i to označeni karticom sa hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti te eventualne ljekovitosti. Kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, izložba će ovoga puta biti postavljena na otvorenom. Cjelokupni doživljaj druženja s gljivama na prostoru Parka prirode upotpuniti će pješački i biciklistički obilasci Lonjskog polja, bilo da su individualni ili uz pratnju stručnih vodiča, „Diverterra“ – edukativna i interaktivna izložba za djecu, te mogućnost vožnje kanuom.

Pješice ili biciklom se upustite u potragu za inspiracijom, dobrom fotografijom ili mirom i tišinom kojeg vam nudi Park prirode Lonjsko polje. Navratite li u Lonjsko polje, na isto mjesto, kroz četiri različita godišnja doba, dočekat će vas drugačiji krajolik, a jesenske boje Lonjskog polja koje će vas dočekati u sklopu Fungi vikenda posramile bi i neka afrička udaljenija mjesta.

U prostoru unutar Posjetiteljskog centra Repušnica moći će se vidjeti multimedijalna edukativna izložba „Diverterra“ namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti, a zanimljivo je da teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Zbog unutarnjeg prostora održavanja izložbe, broj posjetitelja će biti ograničen, te će se organizirati u četiri različita termina

Cjelokupni program će biti prilagođen epidemiološkim mjerama, te dostupan u subotu, 26. rujna u vremenu od 9:00 – 18:00 sati, te u nedjelju, 27. rujna u vremenu od 10:00 – 15:00 sati. Posjetitelji će u svakom trenutku moći uživati u izložbi gljiva, ugostiteljskoj ponudi, te sadržaju Posjetiteljskog centra Repušnica.

Priroda je velika, a čovjek je malen, neka vam ovo bude vodilja prilikom donošenja odluke o posjeti Fungi vikendu u Lonjskom polju, jer polje je dovoljno veliko za održavanje propisane distance.

Navratite pješice, biciklom ili automobilom, posjetite izložbu gljiva, kušajte gljivarske delicije ili se upustite u istraživanje Lonjskog polja, jednog od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi te jednog od posljednjih područja u Europi gdje je očuvano tradicijsko pašarenje.

Za kraj, donosimo nekoliko zdravih svojstava ovih šarmantnih šumskih stanovnika, zašto ih je dobro jesti, zašto ih je dobro brati i poznavati njihove vrste i zašto je jesen idealno vrijeme za konzumaciju zdravlja iz prirodne apoteke. (Izvor: Centar zdravlja.net)

Gljive su namirnica prebogata vitaminom D kojeg crpe direktno iz sunčeve svjetlosti. One su odličan saveznik u borbi za jak imunitet, tako potreban u ovim zahtjevim vremenima. Neka istraživanja su pokazala da gljive unapređuju sazrijevanje stanica imunološkog sustava iz koštane srži. Gljive sadrže jednaki broj antioksidansa kao i crvene paprike, prepune su   vitamina B2 (ribofavin) i vitamina B3 (niacin).  Gljive sadrže selen koji smanjuje rizik od karcinoma mokraćnog mjehura što je posebno važno kod zdravlja žena.

Više informacija  pronađite na www.turizam-kutina.hr ili facebook stranici Turističke zajednice grada Kutine.

www.turizam-kutina.hr

Facebook

www.pp-lonjsko-polje.hr