Feričanci: vinsko odredište koje ne smijete zaobići

Da berba grožđa itekako može biti atraktivna uvjerili su se svi koji su prošlog vikenda posjetili Feričance, mjesto u kojem je vino više od pića.

Feričanci, 18. rujna 2017. – Na Goveđoj glavi, najprestižnijem vinorodnom položaju Feravina u Feričancima, prošli vikend bilo je veselo. Natjecanjem u berbi grožđa službeno je završena prva sezona atraktivne team building ponude. Feričanačka berba grožđa  jednodnevni je turistički program koji u okruženju šuma i zelenih vinograda provjereno zabavlja, opušta i puni baterije.

Druženje u vinogradu ne završava. Nastavlja se u Vincilirskoj kući, obnovljenom ugostiteljskom objektu uz bogatu slavonsku trpezu, gostoljubive domaćine i odlične tamburaše te neizostavna vina iz jednog od najpoznatijih hrvatskih podruma. Stari podrum Feravina izgrađen je još 1804. u središtu Feričanaca i najbolja je polazna točka za vinsku pustolovinu. Tu ćete doznati da jeferičanačko vino kroz povijest bilo vjerni pratitelj poznatim piscima i skladateljima ovoga kraja. Čest gost ovdašnje plemenitaške obitelji Mihalović bio je i Franz Liszt, poznati skladatelj koji je inspiraciju za svoja glazbena djela pronalazio upravo u vrhunskoj feričanačkoj kapljici.

Grožđe se još uvijek bere ručno

Iako je turistički program berbe ovog vikenda službeno završen, u vinogradima Feravina ostalo je još posla za vrijedne berače, koji unatoč svim čudima tehnologije grožđe i dalje beru ručno.

„Od ukupno 125 hektara rodnih vinograda, treba pobrati još 14 hektara frankovke, osam hektara cabernet sauvignona i cabernet franca. Ukupno je pobrano 720 tona grožđa, a ovogodišnji plan berbe je tisuću tona“, ističe Amalija Liović, tehnolog u vinogradarstvu Feravina.

Marijan Knežević, glavni enolog Feravina kaže kako se u podrumu fermentacije jako dobro odvijaju, mošt miriši, a podrum je pun lijepih aroma.

„Berba  grožđa započela je 24. kolovoza, najranije u povijesti Feravina, i to rajnskim rizlingom, baznom sortom za proizvodnju pjenušavog vina. Ovaj tjedan berbu privodimo kraju, s tim da smo brali ciljano, svaku poziciju zasebno. Drugim riječima, na pozicijama smo od svake sorte ostavili grožđe i za nešto kasniju berbu. To se osobito odnosi na crne sorte kako bismo dobili nešto veću koncentraciju alkohola s obzirom na potencijal ove godine koji trebamo iskoristiti. Riječ je pomalo čudnoj godini koju vinogradari i podrumari uspoređuju s 2012., 2011., pa čak 2008. i 2003. U njoj smo imali onaj karakteristični kalifornijski sindrom u kojem grožđe naglo počinje nakupljati slador, a zrioba polifenolna kasni. U takvim uvjetima odlučili smo se krenuti nešto ranije s berbom da ne bismo imali visoko alkoholna vina. Ukratko – jedna zahtjevna godina, prvenstveno u vinogradu s ekstremnim temperaturama u srpnju i kolovozu.

Cuvée Miraz 2015. – apsolutni hit jeseni!

 

Ove godine Feravino je iznenadilo prvom kupažom frankovke, merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca. Cuvée Miraz 2015., suho je vino modernog stila, a ručno brano grožđe dolazi s tri vinorodna feričanačka položaja Srednjaka, Zoljana i Goveđe Glave. Njegova izražena voćnost  harmonično se spaja s lijepo uklopljenim herbalnim i začinskim nitima. Rubinske je žive, kompaktne, gotovo neprobojne boje. Intenzivno je koncentrirano i začinjeno aromama hrasta, začina, tamne višnje i zrelih šljiva. Snažnoj kompleksnosti i mirisu pridonose i lijepo usklađene arome kave, tamne čokolade, duhana i vanilije. U ustima je mekano, savršenog balansa između voćnosti, pikantnosti alkohola i zadimljenosti začina. Završetak je voćni, mirodijski, naglašene svježine, koja potiče sočnost i živahnost.

Fotografije Julio Frangen:

feravino.hr

Facebook fan page

Lollipop