Dani švoja – gurmanska bajka kroz listopad i studeni osvojit će vas opojnim okusom i ponudom

Sjeverozapadna Istra svaki put iznova osvaja gosta opojnim okusima i mirisima, skrivenim mjestima ili manifestacijama. Boravite li ovdje na jesen, iskoristite priliku i kušajte bogatu ponudu jela na bazi ribe list.
Ova vrhunska bijela riba lokalno se naziva švoj pa otud i naziv manifestacije.

 

Iz godine u godinu Dani švoja su postali jedan od simbola sjeverozapadne Istre. Potvrdili su to i mnogobrojni posjetitelji koji se s jesenskim danima iznova vraćaju istarskim švojima. U 2017. godini svoje menije je ponudilo čak 16 priznatih restorana i konoba što je siguran znak da su švoje jedni od omiljenijih plodova plavog Jadrana.

Dani švoja traju čitavih mjesec dana i odvijaju se po restoranima i konobama Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle koji tih dana nude menije s najmanje četiri slijeda na bazi lista, i uz to poslužuju kvalitetna vina i maslinova ulja lokalnog područja.

Švoj tako postaje nadahnuće, inspirirajući kuhare na nove kreacije i kombinacije – chefovi streme novim dostignućima i puštaju mašti na volju, odnoseći gastronomske doživljaje na nove razine, a sve u slavu plemenitoj ribi svojstvenoj upravo sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka. List tada sja u punom sjaju, i dodaje još jednu dimenziju bogatom tkanju istarske kuhinje.

 više informacija: coloursofistria.com

Izvor: Colours of Istria