Gastro priča na krovu grada – Advent u Klovićevim dvorima

Zagreb se za vrijeme Adventa pretvara u najveći street food festival u ovom dijelu Europe, ako ne i šire, a ponuda je iz godine u godinu sve bolja i raznovrsnija.
U nastojanjima da treću godinu zaredom osvoji titulu najboljeg Adventa u Europi, već prvog vikenda nakon otvaranja osvojio je srca sladokusaca.

Mirisi omiljenih i pomalo zaboravljenih domaćih jela, finih slastica i blagdanskih začina, koji golicaju osjetila okusa, ove godine mame posjetitelje na plato Gradec gdje se kriju neka od najneobičnijih jela ovog Adventa.

Već na samom ulazu iz kućice Morska vila šire se mirisi Dalmacije, ali one zaboravljene, netaknute kakva je nekad bila. Iz jednog takvog domaćinstva u blizini Omiša, svakog dana na Advent u Klovićeve dvore stiže svjež Poljički soparnik.

Svakog dana u ranim jutarnjim satima gospođa Anka Mekinić, koja je od svojih predaka naslijedila autohtoni recept i način izrade ovog tako jednostavnog, a opet tako posebnog jela, priprema kore i nadjev od blitve i češnjaka te ispod žara kako su to nekad radile njezine bake, peče soparnik. Kad gospođa Anka da zeleno svjetlo da je jelo uspjelo i može pred goste, kreće isporuka za Zagreb gdje miris domaćeg maslinovog ulja i pečenog češnjaka osvaja na prvu. Mogu se tu probati i drugi dalmatinski specijaliteti poput variva od raštike u kruhu.

I dok se mnogi sjećaju dana kad su im bake servirale ovo jelo, a oni bježali od stola, danas je ovo specijalitet koji cijene pravi poznavatelji dalmatinske kuhinje. Iz Dalmacije je došla i frigana pečenica, koja kad se zapeče i servira u domaćem kruhu, na kućici Porcus osvaja mirisima koje ne možete ignorirati.

Od domaćih jela, temeljenih na autohtonoj kuhinji, tu su i sendviči od marinirane vratine na kućici Kobasito, te teglice s delicijama na kućici Lobby.

Čvarci, domaće kobasice, sirevi pakirani u malim staklenkama odlično se sljubljuju s kuhanim vinom ili kuhanima ginom, a dobro su predjelo i za izvrstan specijalitet Bocadillo, koji donosi utjecaje drugih nacionalnih kuhinja.

Ovo španjolsko jelo u Lobby inačici dolazi u dvije varijante, od piletine ili junetine, a meso nasitno narezano priprema se na grillu s tanko narezanim povrćem. U svježem pecivu sažimaju se svi okusi i boje mediterana a la Bocadillo. Bestseller prošlogodišnjeg Adventa, Mundoakin šiš kobas, vratio se i ove sezone u još boljoj varijanti, ali klasici se ne zaboravljaju.

Adventske kobasice, koje su doživjele nebrojeno varijanti, nisu što su nekad bile. Rougemarinse pobrinuo da nas uvjeri da postoje kobasice i specijalitet kobasice. Njihovo signature izdanje ove godine je Marguez kobasica od junetine, koja je pripremana po receptu Marina Medaka i koja vjerojatno ove godine može u utrku za najbolju kobasicu adventa.

Po vlastitom receptu Medak priprema i kultne germknedle s domaćim pekmezom od šljiva koje se doslovno tope u ustima.


Jedna sasvim slatka priča skriva se u atriju Klovićevih dvora gdje čokolada teče u potocima, a servira se na sve moguće načine, s biskvitom i dodacima po želji, s voćem i šlagom, u kornetu s kavom ili jednostavno na Milky Whey palačinkama. Tu se pije i zapaljeno vino koje daje potpuno drugačiju aromu neizostavnom kuhanom vinu.

A da se za Advent piju i drugi vrući kokteli, pokazao je Swanky bar koji je u svojoj kućici na Platou Gradec, pripremio pravu zimsku kartu pića osmišljenu samo za ovu prigodu: Swanky Rum Punch, Hot Art Gin, Hot Mule te zimske koktele na bazi pjenušca (Bellini, Strawberry proseco, Swanky Mojito i Grinch Mojito.

Začarani krug ića i pića ne staje ovdje i najbolje je krenuti u potragu i otkrivanje. Jedino je pitanje kako u sjajnoj ponudi izabrati 10 najboljih specijaliteta koje morate probati za vrijeme Adventa. Srećom, bogata adventska ponuda potrajat će cijeli prosinac.

I dok zabave ne nedostaje, Advent u Klovićevim dvorima svaki dan u tjednu osim ponedjeljka ima nastupe glazbenih bandova koji garantiraju odličnu atmosferu, vrhunska gastro priča na krovu grada vodi na putovanje kroz vrijeme i gradove.

Izvor: Redagencija.hr

www.facebook.com/adventuklovicevim