Otvoren Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo

Otvorenjem novoizgrađenog Centra za posjetitelje Modra špilja – Biševo posjetitelji ovog malog otočića sa samo 13 domicilnih stanovnika i oko 150 tisuća turista koji godišnje posjete ovaj dijamant hrvatskog Jadrana, dobili su priliku prošetati uređenim tematskim stazama i upoznati se s nizom zanimljivosti koje pruža otok Biševo i njegova iznimna prirodna i kulturna baština.

Tako se turisti mogu upoznati sa zaštićenom ptičjom vrstom – Eleonorinim sokolom i posjetiti napuštene topničke bitnice na rtu Gatula odakle se pruža prekrasan pogled na morsku pučinu. Tematske staze u dužini od 12 kilometara opremljene su signalizacijom, info tablama, klupama, stolovima, sjenicama, vidikovcima i odmaralištima za okrjepu i zaklon od jakog ljetnog sunca.

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo s popratnim sadržajima osmišljen je kao integracija prirodne raznolikosti, iznimnih krških fenomena, kulturne baštine, gospodarskog racionalnog upravljanja resursima te suvremenih ekoloških i turističkih nastojanja. Cilj projekta je doprinijeti održivom i gospodarsko-društvenom razvoju otoka Biševa i Visa te povećanju kvalitete života lokalnog stanovništva uz održivo korištenje prirodne baštine. 

Također, treba napomenuti kako su se od samog početka realizacije projekta, Grad Komiža i partneri suočavali s brojnim izazovima, od ugovaranja izvođača radova do isporuke materijala i opreme budući da otok Biševo nema trajektnu, već državnu brodsku liniju za prijevoz putnika te da se radi o najudaljenijem otoku u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji  nema svoju vodu..

Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo će postati mjesto susreta i mjesto gdje će stanovnici ovog otoka moći plasirati svoje proizvode. Vraćanje društvenog života potaknut će, nadamo se, i povratak stanovnika na otok Biševo te gospodarski razvoj kako u turizmu, tako i u poljoprivredi i ribarstvu.

Web stranica Centra za posjetitelje Modra špilja https://bluecave-bisevo.com/