Gdje će ovih dana zamirisati domaći džemovi,sočne šljive, opojni likeri, palačinke?

Romantičan Sirač, usidren u zagrljaju između Daruvara i Pakraca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ni ove godine neće propustiti svojim gostima i mještanima pokazati najbolje od ljupke ruralne ponude.  Više od jednog desetljeća ovim krajem, potkraj kolovoza, intenzivno zamirišu sočne domaće šljive, ukusni džemovi, kuha se aromatična rakija u kotlu, peku se najfinije palačinke i druge domaće tradicijske slastice a nađe se vremena i za korisna predavanja, edukacije i radionice kao i zabavne koncerte i tradicijske plesove.

Poznata manifestacija Dani šljiva i rakija koja se održava 30. i 31. kolovoza, i ove godine prezentira svoje raskošne nasade šljiva koji su na ovom području najveći te je s punim pravom ova manifestacija, postala prava tradicijska gastro svečanost. Obzirom da je Sirač općina s najviše nasada šljiva na ovom području, uz kamen, drvo i vodu, šljive su tako postale prepoznatljiv trademark pitoresknog Sirača.

Ovogodišnji dvanaesti po redu Dani šljiva i rakija u Siraču zadržali su svoju jedinstvenost, objedinivši pjesmu, ples, gastronomiju i običaje siračkog kraja s gospodarstvom i poduzetništvom. Stoga će se u petak 30. kolovoza, u popodnevnim satima održati  Moto alka, uz nastupe grupe BestMan Band i tamburaškog sastava KUD-a „Kamen“ Sirač.

U subotu, od 11 sati općinom Sirač širit će se zamamni mirisi domaćih delicija, na svakom štandu domaćice će vam ponuditi svoje svježe pečene kolače sa šljivama i šljivovim pekmezom, palačinke, buhtle ili bazlamače, a da bi priča o šljivama bila potpuna u seoskom siračkom dvorištu prezentirat će se tradicionalni običaji pečenja rakije u kotlu i kuhanje pekmeza i džemova od šljiiva.  Posjetitelji će moći degustirati  ocijenjene i nagrađivane alkoholna pića, aromatične rakije i opojne likere.

Stručna predavanja su na temu mehanizacije i načinu obrade voćnjaka u brdsko-planinskom području, EU fondovi – prilika za poljoprivrednike podizanja, a kulturno-zabavni dio programa ispunjen je nastupom mažoretkinja, limene glazbe, šljivarskim igrama, smotrom kulturno-umjetničkih društava i udruga, tamburaškog sastava Izvor i za kraj u večernjim satima održat će se koncert Jasmina Stavrosa s početkom u 21,00h.

Dođite na legendarne  Dane šljiva i rakija u Siraču koji će se ove godine održavati u Parku Osnovne škole Sirač 30. i 31.08. 2019. godine. Kušajte najbolje od domaćeg, spremite zimnicu, ponesite pekmeze kući i lijepo se provedite.

Link na Program preuzmite ovdje: PROGRAM DANI ŠLJIVA I RAKIJA SIRAČ

Informacije

www.tzbbz.hr
www.visitdaruvar.hr

fotografije: Antonio Demeter, arhiv TZ Daruvar – Papuk