Blaga Zlatne doline

Foto: Vile Montis

Piše: Kristina Olujić

Vinarija Jakobović i Montis Aurea – upoznajmo neka od brojnih blaga ove vinorodne županije:

Branko Jakobović, iz vinarije Jakobović, jedan je od tridesetak vinara koji proizvode vino na području Kutjeva i okolice. U njegovom se podrumu proizvodi 100 000 litara vina godišnje, što spada i dalje u mali podrum. Vinari ovog kraja okupljeni su u udrugu Graševina Croatica, a u Kutjevu čak postoji trg koji se zove Trg graševine.

foto: Explore Croatia

Branko Jakobović ovaj posao radi strogo obiteljski, sa suprugom, kćer i dva sina. Za vinogorje Kutjevo kaže da je bilo najkvalitetnije u Jugoslaviji:

„Vjerojatno je i u Hrvatskoj, da ne glumimo lažnu skromnost. Imamo najbolju sirovinu, a najviše je to točno kada je o Graševini riječ. Znam reći da je ovo možda jedna od najboljih Graševina na svijetu, to što ona daje ovdje sigurno ne daje nigdje. Za to je zaslužna specifičnost ove mini lokacije. Ovdje najvjerojatnije domovina Graševine što upravo dokazujemo, vjerojatno će to i prihvatiti.“ Kaže da sve što uspijeva u kontinentalnom dijelu Hrvatske sve daje izvrsne rezultate, a to se podjednako odnosi na bijele i crne sorte:

Foto; Explore Croatia

„Graševina je dugo godina bila malo zapostavljena, da ne kažem degradirana. Čim se kaže da je vino za gemište misli se da je to druga liga. No, sada to napokon dolazi na svoje i stavljamo Graševinu na mjesto koje zaslužuje. Mi petnaestak godina imamo vrhunsku graševinu, sigrno je među prve dvije na našem području niz godina.“

Vile Montis Aurea – oaza luksuza u srcu Papuka

Da u Slavoniji postoje prvorazredni turistički objekti, vile koje imaju bazen, saunu i jacuzzi, svjedoči mjesto Novo Zvečevo. U srcu Papuka, parka prirode i Geoparka pod UNESCO-vom zaštitom nalaze se vile za odmor Montis Aurea. Područje požeške kotline brdovito je područje koje ima označene planinarske staze, a krasi ga netaknuta priroda. Vile su miještene su na nadmorskoj visini od 447 metara.

foto: Vile Montis Aurea

Igor Salar, voditelj vila Montis Aurea, prije tri godine pokrenuo je obiteljski posao iznajmljivanja vila za odmor.

Foto: Vile Montis Aurea

„Za sada imamo četiri objekta u koja može biti smiješteno od 6-8 osoba. Ukupno u kompleks stane 27 osoba, planiramo i proširiti smiještajne kapacitete, ali ne toliko brzo. Tijekom tri ljetna mjeseca sve je popunjeno, ostatak godine turisti dolaze vikendima. Ljeti dominiraju gosti iz Skandinavije, a ostatak godine pretežno dolaze domaći gosti među kojima je čak dosta ljudi iz Slavonije.“, rekao je Salar.

foto: Vile Montis Aurea

Vile se nalaze u relativnoj blizini Požege, Virovitice, Daruvara, Lipika, Orahovice i Kutjeva. U blizini se nalazi i poznato izletište Jankovac, Rupnica-jedinstveni geološki spomenik te Arboretum Lisičine koji broji više od 500 različitih porodica drvenastih biljaka.