Posjetite Dane vrganja u Paki

Turistička zajednica Grada Novog Marofa u suradnji s Udrugom privatnih šumovlasnika Graber – i ove godine , sad već po 5. puta organiziraju Dane vrganja u Paki.
Subota, 15.09.2018. u 18.00 sati u KC Ivan Rabuzin, rezervirana je za iznimno zanimljiv stručni skup pod nazivom: “Preliminarno istraživanje nalazišta podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe na području Varaždinske županije” – predavači  dr.sc. Željko Zgrablić, mr.sc. Miljenko Županić, Mario Vlašić dipl.ing.šum.univ.spec.silv.

U nedjelju, 16.09.2018. manifestacija se nastavlja u Paki , gdje će se u ranim jutarnjim satima predstaviti i balon Varaždinske županije- oslikan Rabuzinovom slikom “Svečanost cvijeća” , dok od 07.30 počinju prijave berača za natjecanje u berbi vrganja koje počinje u 09.00 sati. Berači će vrganje tražiti do 11.30 te će po povratku moći sudjelovati u stručnoj determinaciji prof. Branka Bartolića iz Hrvatskog mikološkog saveza.
 
Paka je zanimljiva i po tome što nudi mnoštvo sadržaja i za posjetioce koji nisu berači gljiva pa će tako najmlađi moći uživati u edukativnim igrama Nine Herceg, inženjerke šumarstva, koja je za njih pripremila “Gljivolov” i ” Mlade gljivare” , svi koje interesira povijest moći će iz stručnog kuta saznati sve o utvrdi Paka, ali i obližnjoj utvrdi Čanjevo, do koje je moguće i prošetati uređenom šumskom prometnicom.
Oni malo brži, moći će i otrčati malu rekreativnu utrku kroz Paku sa jako zanimljivom postajom. 
Dabrovi su već starosjedioci u Paki te je predavanje o njima, g. Josipa Horvata Majzeka , na samoj brani , jedno od nezaobilaznih mjesta za posjetiti.
 
Kao nastavak stručnog predavanja od subote – svakako je “Lov na crni tartuf” – gdje će poznati tartufari u Paki, sa svojim psima, prezentirati kako izgleda traženje tih iznimno cijenjenih gljiva, kojih, eto, ima i u našem kraju.
Grofica Lujza i članovi udruge Magda i Luisa također će se pobrinuti za edukativni dio koji uključuje priču o Zverinjaku – lovištu koje je obitelj Erdödy nekada imala u Paki.
 
Damir Crleni održat će svoj kuharski show u poslijepodnevnim satima te pripremiti tri slijeda jela od vrganja i tartufa a kako  bi priča gastronomije bila zaokružena, Udruga pivara sjever pobrinula se za proizvodnju pive od vrganja koju ćete također moći degustirati. 
 
 
Dani vrganja u Paki ove su godine jedna od točaka na Novomarofskoj ruti  – biciklijade – Županija na dva kotača, koja ima za cilj popularizirati biciklizam i afirmirati nove rute. Uz Pizzeriu Jenki u Ključu, caffe bar Brk u Podevčevu te restoran Ključice u Novom Marofu, i Paka je točka na koju možete doći odmoriti i uključiti se u neke od ponuđenih sadržaja, a pritom možda i osvojiti neku nagradu ili obrok, naravno ako dođete biciklom.
Sajam domaćih proizvoda ponudit će raznolikost ponude naših OPG- ova i udruga stoga je nedjelja idealna destinacija za posjet Paki.
Napomena: Obzirom da je manifestacija na otvorenom, mnoge aktivnosti zavise od vremenskih uvjeta stoga organizatori mole za razumijevanje u slučaju eventualnih promjena u programu.
 
Sve informacije: www.tz-novi-marof.hr
Tel: 042/205 212, 099 263 0637
 
Izvor objave: www.tz-novi-marof.hr