Ljeto u Osijeku – posjetite grad na Dravi

Proljetni dio sezone događanja u Gradu na Dravi bio je iznimno bogat događanjima, a Osijeku slijedi dugo vruće ljeto s gotovo jednakim brojem zanimljivih manifestacija!  Za vaš ljetni posjet Osijeku zavirite i u Osječke pakete za razne akcije na smještaj i noćenja, te škicnite u Osječki tanjur i počasite se kakvim prigodnim menijem!

VELIKA DOGAĐANJA U OSIJEKU TIJEKOM LIPNJA 2018.:

Ova i ostala, manja, događanja pratite klikom na izbornik s tematski poredanim događanjima na naslovnoj web stranici Turističke zajednice grada Osijeka www.tzosijek.hr

LIPANJ – provedi ga u Osijeku!

06.06.-21.06. OSJEČKO LJETO MLADIH – kao i proteklih godina, očekuje nas 4 vrste programa: edukacijski, umjetnički, sportski i naravno, glazbeni. Ulaz na sva događanja je besplatan, a program se održava na više različitih lokacija u gradu. Više informacija: Osječko ljeto mladihStudentski zbor Sveučilišta u Osijeku

13.06. ANTUNOVO – još od 1697. uz Franjevačku crkvu Uzvišenja Svetog Križa održava se ovaj pučki događaj, proštenje ili „po slavonski“ Kirvaj/Kirbaj. Blagdan Svetog Antuna Padovanskog je dan kada cijeli osječki stari grad Tvrđa miriše na medenjake, šipke od prženog šećera, slatku vatu i ljiljane koje vjernici i putnici namjernici donose u crkvu. Na ulazu u staru Tvrđu nalazi se veliki lunapark, a dan je i prilika da na pojedinim štandovima kušate prve slasne slavonske trešnje i slastice od trešanja.

15.-17.06. OSIJEK AIR SHOW 2018. – sportska zračna luka Osijek – Čepin. U svrhu promocije zrakoplovnog sporta i zrakoplovno-tehničke kulture, a u spomen na pripadnike Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek tragično poginule u Domovinskom ratu, Aeroklub Osijek i ove godine organizira Osijek Air Show. Više informacija kod Aeroklub Osijek: Facebook stranicaWeb stranica

22.-25.06. PANONSKI FOLKLORNI FESTIVAL – na prostoru ispred secesijskog zdenca na Šetalištu kardinala Franje Šepera (Promenada uz Dravu kod visećeg pješačkog mosta). Koncertni programi započinjat će svake večeri u 21:00 sat. Nastupit će pet ansambala koji njeguju hrvatski koreografirani folklor, četiri iz Hrvatske i jedan iz inozemstva. Prije svakog koncerta nastupit će po jedna od četiri izvorne skupine. Ansambli i skupine su iz sve četiri hrvatske folklorne zone. 24. lipnja planiran je koncertni nastup nacionalnog Ansambla Lado. Na prostoru blizu pješačkog mosta Mladosti bit će postavljene kućice s gastronomskom ponudom gradskih restorana.

28.06.-01.07. MOTOSUSRETI – na prostoru „Katakombi“ u Krunskoj utvrdi na lijevoj, baranjskoj, obali Drave. Program uključuje Gitarijadu, natjecanje bendova, natjecanje u kuhanju fiš-paprikaša, defile ulicama grada i mnoge druge zanimljive aktivnosti motociklista i ljubitelja motora. Organizator: Moto klub Osijek.

29.06.-12.07. OSJEČKO LJETO KULTURE – u dvotjednoj manifestaciji planiran je niz visokokvalitetnih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti. Otvorenje ljeta kulture bit će popraćeno predstavom u dvorištu Hotela Central na Trgu dr. Ante Starčevića u Gornjem gradu.

30.06. PRVA OSJEČKA LJETNA NOĆ – „ljetne noći“ su manifestacija s nizom događanja na gradskim ulicama i trgovima, glazbom, performansima, gastronomskom ponudom. Na glavnom trgu bit će kućice s ponudom osječkih restorana, a u središtu trga će se postaviti stolovi kao svojevrsna velika gradska terasa. Gastronomski naglasak prve ljetne noći bit će na ponudi vinarija iz osječke okolice, iz Baranje i Podunavlja, a cijeli događaj začinit će koncert domaćeg pop-rock benda.

30.06.-01.07. RE ART FESTIVAL – perivoju kralja Tomislava. Ovogodišnja tema ReArt festivala govori o slavenskoj mitologiji i priči „Regoč“  naše spisateljice Ivane B. Mažuranić. Slavenska mitologija u ReArtu ove je godine povezana sa šumom i prirodom, jer su prema vjerovanjima starih Slavena šuma i stabla bila mjesta na kojima su obitavala razna bića. ReArt festival 2018. godine predstavit će nove i stare kreativne izlagače, preko dvadeset likovnih umjetnika kroz izložbe na otvorenom, kao i zastavice stvorene kroz likovni pogled djece. Uz ulične performere, radionice, glazbenike, glumce, u ReArtovu ambijentu predstavit ćemo i ostale predavače, entuzijaste i kreativce. Sada već po 8. put stvorit ćemo ponovnu sinergiju umjetnosti i raznolikosti, mjesto međunarodne, kreativne suradnje i energije vođeni „zelenim“ i šumskim ReArt omotačem našega Grada.

Dobro došli u Osijek!

Fotografija u naslovu “Osijek, plaža na Dravi”, autor Josip Bando

Fotografija “Dani prvog hrvatskog piva”, Osječka pivovara d.d.

Fotografija knedle: TZG Osijeka

 Izvor: www.tzosijek.hr