Kontinentalna rivijera vrije – Zagorje vas zove na brojna događanja

Od mora do brežuljka, od najbolje bučnice do tradicijskih obrta i prezentacije starih zanata, od zabavnih koncerata do aktivnog turizma, Zagorje vrije brojnim događanjima kasnog ljeta, na vama je samo izabrati ponešto od svega iz bogate palete manifestacija. Na rasporedu je skori Bučnica fest, urbani zvuci Hoomstocka u Humu na Sutli, Eko – etno – fletno festival u Kumrovcu, 100% Zagorsko u Rijeci, Tjedan kajkavske kulture i 53. Festival kajkavskih popevki..lista je podulja. Donosimo raspored i kratku najavu događanja 

BUČNICA FEST, 26. kolovoza 2018 – od vožnje u kočiji do tradicijskih igračaka za najmlađe

Najavljujemo Bučnicu Fest 2018 i pozivamo vas na sjajan kulturno umjetnički program a neće manjkati ni zabave. Povedite i najmlađe jer će moći pogledati prezentaciju starih zanata, voziti se u kočiji poput prinčeva i kraljeva, pronaći koju tradicijsku igračku i još puno toga.. 

Mjesto održavanja: Desinić, Trg svetog Jurja, a početak je u 10,00 sati ujutro.

 

EKO – ETNO -FLETNO FESTIVAL U KUMROVCU

Od 31.8. do 02.09.2018. u Kumrovcu ne propustite posjetiti ovu škrinjicu blaga u kojoj ćete vidjeti neke odjeke prošlih vremena i naučiti podosta toga o zagorskoj tradiciji!

Što vas očekuje na Eko- etno – fletno festivalu?
Organiziraju se prezentacije običaja i prikazi načina života u Kumrovcu i okolici početkom XX. stoljeća. Uz glazbena i plesna događanja u ambijentu starog zagorskog sela, održava se izložba i prodaja autohtonih prehrambenih i drugih proizvoda. U sklopu manifestacije, 1. rujna (subota), održava se prikaz Zagorske svadbe, u kojem se prikazuje tijek tradicijske svadbe kumrovečkog kraja (od prošnje mladenke, zaruka, vjenčanja, do skidanja venčeca tj. trenutka kada mladenka postaje mladom ženom). Cijeli tijek svadbene svečanosti odvija se po starim regulama kumrovečkog kraja s prijelaza iz 19. st. u 20. st.

Eko, etno, fletno festival Kumrovec

100% Zagorsko u Rijeci – ne možete li na brežuljke, spustite se na more i otkrijte Zagorje u Rijeci od 31. kolovoza do 1. rujna 2018!

100% zagorsko je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera, izlog raznovrsne zagorske hrane, pića, kulture, tradicije, zabave… Prezentacija je to bogatstva kulturnog, gastronomskog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma Krapinsko-zagorske županije.

Na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji, Krapinsko – zagorska županija prezentira svoje poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, te prezentira i svoje tradicijske obrte Krapinsko-zagorske županije. Manifestacijom „100% ZAGORSKO“, izložbom poljoprivrednih proizvoda uzgojenih na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način te predstavljanjem tradicijskih obrta, seoskih gospodarstava, turističkih objekata i toplica, Krapinsko-zagorska županija promovira se kao poželjna turistička destinacija bogate kulturne baštine i enogastronomske ponude, s brojnim manifestacijama i rekreativnim sadržajima. „100% ZAGORSKO“ je manifestacija prodajnog – izložbenog karaktera na kojoj će se nuditi proizvodi Krapinsko-zagorske županije OPG-ova, obrta i tvrtki. Više info pronađite na ovom linku.

Tjedan kajkavske kulture i 53. Festival kajkavskih popevki – svečanost riječi Kaj i počast kajkavskoj kulturi

KADA 1.9.-9.9.

1.9.2018. – 9.9.2018.

GDJE: Krapina

Trg Ljudevita Gaja, Galerija grada Krapine, Festivalska dvorana, ulicama i trgovima grada Krapine..sva ova mjesta postaju kulisa za Tjedan kajkavske kulture gdje će se 10 dana odvijati bogat i raskošan program. Tjedan kajkavske kulture je tradicionalna manifestacija u prijestolnici kaja koja nudi pregršt sadržaja, od kulturno-umjetničkih pa do zabavnih, sportskih i gospodarskih, a sve u čast premile “domače reči – kaja”. Kruna svih događanja je 53 festival kajkavskih popevki. Popis izvođača na Festivalu popevki pronađite ovdje,  sve informacije o ovom blagu kulturne baštine pronađite na linku Kajkavske povevke

Tjedan kajkavske kulture 2

Nemojte propustiti ni urbane zvuke na Hoomstocku 24.8.2018., u Humu na Sutli, gdje vrijedna Humska udruga mladih već 13. godinu zaredom organizira glazbeni festival Hoomstock.

 

Trinaesto izdanje Hoomstocka će ponovno okupiti različite domaće, ali i strane bendove koji će ovo ljeto svojom kreativnošću oživjeti i zatresti Hum na Sutli te vas natjerati iz klimatiziranih domova na noćni ples i druženje. Za one aktivne, tu je i Biciklijada Selnica i Gusakovec koja početkom rujna obilježava završetak „Ljeta u Mariji Bistrici“ ugodnim druženjem u netaknutoj prirodi i uživanjem u domaćim specijalitetima koje pripremaju stanovnici Selnice. Biciklijada završava na najbolji mogući način: veselim druženjem uz iće i piće kod Lojzekove hiže.

Izvor: Visit Zagorje

Fotografije: arhiv Visit Zagorje, naslovna fotografija Branko Balaško