Home Lifestyle Događanja Od Uskršnje Pištole, utrke “Z brega na breg” do sjajnog Festivala balona..

Od Uskršnje Pištole, utrke “Z brega na breg” do sjajnog Festivala balona..

foto: Jasenka Haleuš

Kostelska Uskršnja pištola 17.4.2019. – 28.4.2019. – Pregrada

Običaj uskrsnog pucanja – streljanja, od priprema do zadnjeg dana pucanja na Bijelu nedjelju, dio je originalne tradicije i predanja stanovnika Kostela. Tradicija proizašla iz povijesnih okolnosti ostala je duboko ukorijenjena kod Kosteljanaca i Kosteljanki te je u skoro nepromijenjenom obliku, opstala kao takva do današnjih dana kroz manifestaciju Kostelska Uskrsna pištola. Ovom običaju uskrsnog streljanja iz pištola u Kostelu Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture 2012. godine dalo je svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra..

Što vas očekuje na manifestaciji?
Manifestacija se otvara na Veliku subotu, a prema starom običaju na sam Uskrs održava se misa „Jutarnjica“, uz blagoslov hrane, nakon koje se oglašavaju pucnji kostelskih pištola u slavu Isusova uskrsnuća. Centralna uskrsna svečanost održava se u 16 sati, uz misu “Večernicu”. Na uskrsni ponedjeljak događaj se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru na zavjetno hodočašće Majci Božjoj Vinagorskoj, na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca u organizaciji Župe Vinagora i KD Vinagorska kubura. Na „Bijelu nedjelju“, kada se slavi i Dan grada Pregrade, povijesna postrojba „Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel“ ugošćuje mnogobrojne povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske, ali i šire. Tog istog dana zatvara se manifestacija „Kostelska Uskrsna pištola“ svečanim programom i streljanjem kraj kapele svetog Štefana u Bregima Kostelskim. Upravo je streljanje kod sv.Štefana centralni i najposjećeniji događaj kojeg ne propuštaju ni domaća kuburaška društva ni inozemne povijesne postrojbe.

Z brega na breg – 2.izdanje trail utrke – trkači i ljubitelji aktivnog odmora nešto za vas:

S ponosom najavljujemo 2. izdanje trail utrke ‘z brega na breg koji će svoj start doživjeti u subotu, 27.04.2019. Za sve one dužih nogu pripremili smo dugu stazu od 25 kilometara i kratku od 14 kilometara. Kako bi se oni neodlučni pridružili ekipi pripremili smo i rekreativnu stazu od 7 kilometara.

foto: Jasenka Haleuš

Utrka je kružnog tipa sa startom u Desiniću. Staza je cijela obilježena i složena tako da prolazi kraj velikih znamenitosti, dvorca Veliki Tabor i dvorca Miljana. Tamo će također biti okrjepe i kontrolne točke. Nezaobilazni će biti naši najveći, najljepši bregi i vidikovci općina Desinić i Zagorska Sela. Cilj je u Desiniću gdje će se nastaviti ostatak manifestacije.Uz uređeni ambijent te štandove sa izlagačima domaćih proizvoda organiziran je obrok za natjecatelje i posjetitelje te daljnje druženje i proglašenje pobjednika.

I šećer za kraj..najbolji outdoor spektakl početkom svibnja pred vratima Zagorja  –  Croatia Hot Air Ballon Rally

Croatia Hot Air Balloon Rally jedan je od najatraktivnijih outdoor evenata na ovim prostorima posvećen svim ljubiteljima balona na vrući zrak, i onima koji će to tek postati.

Posjetitelji festivala će za vrijeme Rallya imati priliku promatrati ove fascinantne letjelice i njihove uzbudljive letove iznad prekrasnog brežuljkastog krajolika Hrvatskog Zagorja.

Rally, koji se održava od 01.05. do 05.05. 2019., okupljat će i ove godine iskusne balonaške ekipe iz cijeloga svijeta na Krapinsko Zagorskom aerodromu te ispred pansiona Stara Škola, Sveti Križ Začretje, nedaleko od Zagreba.

Ukoliko vrijeme dopusti, jutarnji letovi kreću u 7, a popodnevni u 17 sati, s edukativnim, zabavnim i gastro sadržajima tijekom cijeloga dana. Posebna poslastica za sve posjetitelje bit će fantastični programi noćnih iluminacija zakazani za subotu i nedjelju u 20:00, nakon zalaska sunca.

Povijest Rally-a

Hrvatski Balonaški Rally je već tradicionalno najveće okupljanje balona na vući zrak u Hrvatskoj, i zasigurno balonaški događaj sa najdužom tradicijom u regiji.

Iako u ovim krajevima okupljanja balona i balonaša iz cijelog svijeta, na inicijativu Toma Mikloušića, započinju u Zagrebu još krajem 80tih godina kada su Zagreb često krasili desetci šarenih balona koji su polijetali sa travnjaka Hrvatske Bratske Zajednice pa čak i sa Trga bana Jelačića (tada Trga Republike), idejni začeci Balon Rally-a javljaju se tek početkom 2010.

Tokom svih ovih godina uz „normalne“ balone, nebo iznad hrvatske krasili su i baloni specijalnih oblika poput Festo Upside down tima.

Od 2014. godine Balon Rally počinje poprimati svoj današnji oblik te se redovno odvija u Hrvatskom Zagorju uz povremeno polijetanje i s drugih lokacija poput dolina predivnog dvorca Trakošćan i pansiona Stara Škola u 2018. Posljednje dvije godine, 2017. i 2018., pobjedu odnosi pilot Igor Mikloušić!

Balloon Rally se održava i dalje, istom dinamikom i enuzijazmom kao i prve godine kada je realiziran prvi puta. Svake godine organizatori  osmišljavaju nove načine da prezentiraju balone javnosti i zaintrigiraju domaće pilote. Poželite im dobar vjetar u leđa, tako što ćete doći i uživati u jednom od najatraktivnijih outdoor događanja na kontinentu, koji promiče ljepote Bajke na dlanu.

Fotografije balona: Arhiva Balon Klub Zagreb

Sve informacije o nadolazećim eventima, pronađite na webu Visit Zagorje.

Pratite nas: facebook.com/visitzagorje

Ostale fotografije: Jasenka Haleuš i arhiv Visit Zagorje

promo