Čista petica za Požeško-slavonsku županiju

Vrhunskim vinima s tri vinske ceste i neodoljivom gastronomijom Požeško-slavonska županija predstavila se Rijeci i najavila manifestaciju Dani okusa Zlatne Slavonije.

 

Najmanje je pet razloga za posjet Požeško-slavonskoj županiji. U to su se mogli uvjeriti svi koji su posjetili WineRi festival u Rijeci, u okviru kojeg je ova županija predstavila novu turističku ponudu. Uskoro vrata otvara prvi Muzej bećarca, novootvoreni luksuzni kampovi spajaju prirodu i gostoljubivost, biciklizam je povezan s hedonizmom, gastronomija je iznad svih očekivanja, a tamo je smješteno najnagrađivanije vinogorje u Hrvatskoj.

„U našoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je s pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora“, istaknula je Maja Jakobović Vukušić, direktorica županijske turističke zajednice i pozvala Riječane da već u prvom tjednu svibnja dođu na Dane okusa Zlatne Slavonije kada osam ugostiteljskih objekata nude vrhunske specijalitete po cijeni od 75 kuna.

S više od trideset vinarija na tri vinske ceste – Vinogorje Požega – Pleternica, Vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko Vinogorje Kutjevo, ovaj kraj privlači istinske ljubitelje vina, a s čak 111 planinarskih i biciklističkih staza omiljena je destinacija rekreativaca i sportaša.

„Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi idealni za održavanje utrka u brdskom biciklizmu, a našom županijom prolaze tri državne i 43 županijske ciklo rute, a najtraženiji biciklistički programi su oni koji spajaju hedonizam i rekreaciju“, kazao je Igor Marač, vlasnik turističke agencije Luks Bike Adventure iz Požege.

Ne propustite…

Krenete li Požeško-slavonskom županijom od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, potom u Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanim kompleksom vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Požega će vas impresionirati baroknim središtem, bogatim kulturnim naslijeđem i neodoljivom prirodom nadomak središta grada, dok ćete u Pleternici na Cesti ruža i vina saznati kakva je veza između ovog cvijeća i loze.

„Osim atraktivne vinske ceste čijim se vinima i hrastovim bačvama prema legendi oduševila i vlasnica šampanjske kuće Madame Clicquot po kojoj se zove brežuljak Klikun, Pleternica je poznato marijansko svetište Gospe od suza“, kazao je Hrvoje Strnak iz TZ grada Pleternice te najavio otvorenje Muzeja bećarca.

Tomislav Galić, predstavnik TZ općine Velika kazao je kako ova općina smještena na ulazu u Park prirode leži podno prekrasnog brda Lapjak na Papuku.

„Velika je bogato kulturno središte koje njeguje folklornu baštinu i slavonske običaje, a sve je omiljenije odredište ljubitelja prirode. Krajem svibnja ne propuste manifestaciju Najduži stol, koja se održava u okviru smotre folklora i sigurno je najukusnija manifestacija u Hrvatskoj“, kazao je predstavnik TZ općine Velika.

Fotografije: Borna Subota

Više info: 

www.tzzps.hr

Facebook fan page