Baranja – zašto je volimo

Što raditi u Baranji? Donosimo mali vodič informacija i pozivamo vas da istražite ovaj prelijep, specifičan i poseban dio Hrvatske.

Gdje dobro jesti?

Ponesite kući uspomene

Gdje se rekreirati?

Atrakcije za izletnike

Što posjetiti?

Mistična Baranja obrubljena Dravom i Dunavom, na istoku opkoljena tajanstvenom močvarom, na jugu i jugozapadu zaštićena riječnim rukavcima a na sjeveru otvorena putniku svojim mirisnim cestama i puteljcima, Baranja i danas uspijeva ostati posebnom destinacijom koja će putniku ispričati razne priče o tradiciji, obitelji, tajne životu, o ljubavi i umiranju, vinima, ljutim papričicama, specifičnom ribolovu, svadbama, bušama, pudarinama, šćetkanicama, paunićima, slamnjačama i kandilama. Tu je i njena spokojna priroda koja počiva na rubovima riječnih i močvarnih rukavaca koji otkrivaju tajne svjetove bilja i životinja, strpljivom izletniku ili slučajnom namjerniku. Bogatstvo prirode u svojoj tišini i svojoj nenametljivoj ljepoti.

Usred njene nepregledne ravnice smješteno je Banovo brdo ( 244m) , ili kako ga Baranjci od milja zovu, „Planina“.  Još u doba Rimskog carstva car Prud je donio prvi trs vinove loze i od tada se stvara povijest vina u Baranji. Smještaj brda i struktura tla pogoduju uzgoju vinove loze, te isto tako i vina nastala od grožđa sa Banovog brda imaju izuzetnu aromatičnost i visoku kvalitetu.

Nigdje nije  tako istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda koji borave, te koji su prošli kroz prostore Baranje, kao na ovom prostoru. Tradicija i običaji opstali su dan danas na ovom bogatom pejzažu povijesti i kulture a ključni dokaz tome je bogata baranjska tradicionalna kuhinja.  Glavni sastojak je paprika, kulen, čvarci, Fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje.

Tokom godine održavaju se mnoge manifestacije, tematske manifestacije vezane uz hranu i vino, koje su već postale tradicionalne i svake godine su sve više posjećene. Kao primjerice: GatorFest- festival dobrog vina, Vinski maraton, Jesen u Baranji  Čvarak fest/ Zimski vašar i Proljetni vašar u Karancu. Sve te manifestacije su svaku godinu sve posjećenije.

Posjetite najljepši simbol Belog Manastira i prelijepu priču o obnovljenoj građi iz zaborava.

Uređenjem/dogradnjom postojeće građevine u današnji etnološki centar,  nastojala se stvoriti kulturna turistička ponuda koja komplimentira postojeću etno-enološku ponudu. Prikazivanjem vrijednih etnoloških blaga Baranje unutar prostora etnološkog centra nastoji se razviti cjelogodišnja turistička ponuda.

Uz dodatno uređenje vanjskog paviljona s pozornicom i sadnjom medonosnog bilja provedbom ovog projekta želi se povećati broj posjeta, ali i broj noćenja naglašavanjem ruralnih karakteristika, očuvanih prirodnih ljepota i multietničnosti u prostoru omeđenom dvjema granicama te rijekama Dunavom i Dravom. Zanimljivo je istaknuti da je na adresi sadašnjeg Etnološkog centra djelovao dječji vrtić od 1951. do 1986. godine, pod nazivom ”Dječje zabavište Beli Manastir”. Nakon dječjeg vrtića u ovom objektu živjelo je nekoliko obitelji sve do obnove centra.

Ideja o osnivanju Etnološkog centra baranjske baštine rodila se 2009. godine kada se Udruga Hrvatska žena našla u situaciji da nije imala gdje izložiti svoje eksponate kojih je bilo doista puno. U tom trenutku u suradnji s Gradom Belim Manastirom, Udruženjem obrtnika Baranje i Centra za kulturu grada Belog Manastira, osmišljen je projekt ”Kuća baranjske baštine” u kojoj će biti smješteni svi predmeti koji obilježavaju multikulturalnu baranjsku baštinu. Više info na etnobaranja.eu/hr

Uspješan projekt iz EU fondova

Turistička zajednica Baranje partner je Gradu Belom Manastiru na projektu “Etnološki centar baranjske baštine”, koji financira Europska Unija iz “Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu”. Cilj projekta je očuvanje etnološkog blaga Baranje kroz stvaranje nove turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma.Ukupna vrijednost projekta 8.865.304,65 kn. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU  participiralo je sa iznosom 8.545.267,15 kn a Grad Beli Manastir sa iznosom od 320.037,50 kn. 

Izvor; TZ Baranje

fotografije u tekstu: Nenad Milić

Fotografije Etnološkog centra ustupila: Turistička zajednica Baranje