Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Piše: Ivana Begović, Travel Advisor.eu

Osnovan 1888. godine, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, nalazi se u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i definitivno je mjesto koje treba posjetiti. Šetajući pored artefakata iz različitih perioda, tamo možete dotaći srce povijesti.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Niz različitih izložbenih predmeta, iz područja arheologije, povijesti umjetnosti, etnologije, geografije, povijesti i prirodne povijesti, zadržat će vas u paviljonima ovog Muzeja, satima.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Sarajevska hagada, iluminirani manuscript, nastao u 14.st. u Kraljevini Aragon, područje današnje Španije, najvrijedniji je eksponat Muzeja. 2017. godine ovaj rukopis sa nevjerovatnom pričom, uvršten je u UNESCO-ov Registar Pamćenja svijeta. Vrlo zanimljiv dio postava nalazi se u paviljonu za etnologiju gdje se šetnjom kroz 6 autentičnih soba, može vidjeti kultura i način života stanovnika BiH iz 19.st.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina oduvijek je bila područje zanimljivo za istraživanja. Nažalost, ogroman broj artefakata nestao je sa ovog područja. To je bio i osnovni razlog za osnivanje Muzeja. Kompleks od četiri zgrade, u čijoj unutrašnjosti se nalazi predivan botanički vrt, kojem rastu mnoge endemske vrste biljaka, karakteristične za to područje.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

Biblioteka Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine ima bogatu zbirku knjiga, rukopisa i dnevne štampe, prikupljenih tokom 130 godina postojanja. U naslovima je moguće uživati u čitaoni. Osim standardnih tura, Muzej nudi i različite radionice za djecu i proslave dječijih rođendana. Odličan način da se najmlađi upoznaju sa kulturom i poviješću.

 Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine bio je zatvoren više od dvije godine. Ako želite učiniti dobro djelo, suvenire kupite tamo. Institucija se samofinancira.

photo: Dejan Kulijer

Travel Advisor.eu