Zelena šalica zdravlja: Matcha čaj i kako ga pripremiti

Matcha (抹茶, japanski: [mat.tɕa], engleski / ˈmætʃə / [1] ili / ˈmɑːtʃə / [i]) je fino mljeveni prah posebno uzgojenih i prerađenih listova zelenog čaja. Poseban je u dva aspekta uzgoja i prerade: biljke zelenog čaja koje se koriste za matcha odgajaju se u sjeni tri do četiri tjedna prije žetve, a stabljike i vene uklanjaju se tijekom obrade. Tijekom zasjenjenog rasta biljka Camellia sinensis proizvodi više teanina i kofeina. Praškasti oblik matcha konzumira se drugačije nego iz listova čaja ili čajnih vrećica, jer se suspendira u tekućini, obično vodi ili mlijeku.

Tradicionalna japanska ceremonija čaja usredotočena je na pripremu, posluživanje i pijenje matcha kao vrućeg čaja i utjelovljuje meditativnu duhovnost. U moderno se doba matcha koristi i za aromatiziranje i bojanje namirnica kao što su mochi i soba rezanci, sladoled od zelenog čaja, matcha lattes i razne japanske slastice wagashi.

Listovi zelenog čajai matcha sadrže antioksidanse koji mogu spriječiti rak, bolesti i pomoći u mršavljenju.

Priprema japanskog matcha čaja je svečanost i koreografija pokreta sa svim pratećim brojnim priborom koji se koristi još od 12. stoljeća. Moderni ljubitelji matcha čaja pojednostavili su stvari, no i to treba znati.

Pripremite matcha čaj kao dio vašeg dnevnog izvora mira i zdravlja.

KORAK 1

Korištenje čajne žličice je važno kako biste izmjerili matcha prah. Premjestite ga u oblo cjedilo s vrlo tankom mrežicom.

KORAK 2

Postavite ga iznad zdjelice i kao da sijete brašno za kolač propustite prah kroz cjedilo

KORAK 3

Dodajte oko 60 ml tople vode. Birajte filtriranu kako bi dopustili da se razvije miris čaja. Slobodno eksperimentirajte s temperaturama vode – 70 ° C razviti će slađi i blaži matcha. Više od 80 °C naglasiti će puni okus.

KORAK 4

Chasen je metlica za miješanje kojom treba snažno umutiti matcha čaj tako da je pokrećete iz ručnog zgloba u obliku slova M. Ne kružno!

GOTOVO! Nakon otprilike 15 sekundi vaša zdjelica čaja je spremna, a na vrhu je divna zelena pjena.

SAVJET PLUS: Preporučujemo omekšavanje delikatna bambus vlakna svog chasena prije svake uporabe stavljanjem u vruću vodu.

Izvor: Tanja Božić, Okusi.eu