U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja, provedite svoj “Tjedan odmora vrijedan”

Spojite Moslavinu i Zapadnu Slavoniju – spojite kulturu i prirodna bogatstva, te otkrijte neotkriveno Lonjsko polje u kombinaciji sa skrivenim blagima Moslavine.  Dođite ovaj vikend, sve je spremno za super avanturu, čak  i uz koju kap kiše!

Explore preporuka za vikend 23.10. – 25.10.2020.

Akcija „Tjedan odmora vrijedan“ traje do 25. listopada, te omogućuje posjet i upoznavanje raznih dijelova naše zemlje, nudeći upola niže cijene na sve turističke proizvode i usluge. U akciju su se uključile Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Muzej Moslavine Kutina, te vam ovim putem donosimo preporuku da spojite kulturu i prirodna bogatstva i otkrijete dio prirodnih i kulturnih ljepota Moslavine i dijela Zapadne Slavonije.

Lonjsko polje – prekrasno u svako doba godine

Poplava, blato, zvukovi svinja koje mljackaju hodajući po polju, konji i krave na paši prije odlaska u staje, mir i tišina – sve to čeka vas u Parku prirode Lonjsko polje ovih jesenskih dana. Zbog toga su gumene čizme must have ako ovih dana planirate posjetiti ovo zaštićeno područje.

Park prirode Lonjsko polje jedno je od najvećih i najbolje očuvanih prirodnih poplavnih područja u Europi. Svake se godine u Lonjsko, Poganovo i Mokro polje izlijevaju vode rijeke Save i njezinih pritoka. Zahvaljujući takvom periodičkom poplavljivanju, ovo je područje jedinstvena riznica biološke raznolikosti ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Starom kontinentu. Također, ovo je područje stanište za više od dvije trećine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj te jedno od najvažnijih mrijestilišta riječne ribe u cijelom dunavskom slijevu.

Ako posjećujete Park prirode Lonjsko polje, preporuka je da prvo dođete u jedan od tri posjetiteljska centra: Repušnicu, Krapje ili Čigoč gdje će vam stručni vodiči dati informacije i mnoštvo praktičnih savjeta o tome gdje ići i što raditi u Lonjskom polju.

U ovo doba pandemije koronavirusa, Park prirode Lonjsko polje ima jednu veliku prednost: gotovo svi turistički sadržaji su na otvorenom, a područje koje pokriva 500 km2 dovoljno je veliko da bi se osigurala socijalna distanca. Park prirode Lonjsko polje sve više otkrivaju obitelji s djecom te ljubitelji aktivnog života i prirode. Najpopularniji program je onaj koji se nudi tijekom vikenda i obuhvaća mnogo raznolikih sadržaja, a dio je aktivnosti Tjedan odmora vrijedan te je cijena sada 20 kuna umjesto dosadašnjih 40 kuna. Važno je istaknuti da djeca do 10 godina, u pratnji odrasle osobe koja je kupila ulaznicu za Park, imaju besplatan ulaz.

Što se to nudi u Lonjskom polju tijekom vikenda? Krenimo redom…

Posjetiteljski centar Repušnica

  • Izložba Hrvatskog fotosaveza ”Vodeno blago Hrvatske” odlično se ukopila u ovo zaštićeno područje. Naime, voda i poplava su temeljni prirodni fenomeni Parka prirode Lonjsko polje o kojima ovisi opstanak biljnog i životinjskog svijeta na ovom području. Izložene su fotografije mladih fotografa koji su sudjelovali u fotoradionicama Hrvatskog fotosaveza na području Lonjskog polja, Istre, Gorskog kotara, Dalmatinske zagore, Cetinske krajine, Plitvičkih jezera, Metkovića, otoka Brača i Hvara. Izložba predstavlja bogato i raznoliko vodeno blago Hrvatske, a možete ju pogledati svaki dan od 9 do 17 sati do polovice studenoga.

  • obilazak Repušničkog polja u pratnji stručnih vodiča koji će vam ispričati sve zanimljivosti o autohtonim pasminama, pašarenju i poplavi. Zbog epidemioloških mjera, dolazak na vođenu turu treba najaviti na 044 652 427.

  • u Repušnici je moguće unajmiti bicikle

Posjetiteljski centar Krapje

  • vožnja oldtimer traktorom Krapecom koji vas vozi do pristaništa čamaca na solarni pogon koji plove po rijeci Strug. Vožnje su svakih sat vremena od 10:30 do 15:30 sati. Zbog ograničenog kapaciteta, potrebno je rezervirati svoje mjesto na 044 672 080.

  • vođene šetnje selom Krapje, selom graditeljske baštine. Krapje je poznato po predivnim drvenim kućama građenima od hrasta lužnjaka od kojih su neke stare čak 200 godina.

  • U blizini Krapja je prvi i najstariji ornitološki rezervat u Hrvatskoj – Krapje đol.

Posjetiteljski centar Čigoč

  • Zastanite u selu Mužilovčica i prošetajte do samog polja gdje možete uživati u pogledu na poplavljene pašnjake – subotom i nedjeljom od 13 do 15 sati stručni vodič priča priču o važnosti poplave za Lonjsko polje

  • Posjetite Čigoč, selo roda i saznajte zanimljivosti o ovoj zaštićenoj ptici, prošećite stazom Posavaca i razgledajte etno zbirku obitelji Sučić

Ako ste više za asfaltirane puteve i staze, povijesne priče i činjenice, onda je Muzej Moslavine pravo mjesto za vas. Zgrada Muzeja Moslavine upotpunjuje vizuru starog kutinskog Trga kralja Tomislava te se smjestila u samom centru grada Kutine. Zgrada je u prošlosti bila kurija vlastele Erdody, nekoć najutjecajnije plemićke obitelji Moslavine, a danas svojim autentičnim uređenjem dočarava atmosferu i način života ovog kraja, te najvažnija povijesna razdoblja i otkrića na ovim prostorima. Brojni predmeti, ulomci, arhivska građa i knjižnički fond će vas upoznati sa životom ovoga kraja i omogućiti vam da doživite povijest Moslavine.“

U sklopu akcije Tjedan odmora vrijedan, ulaznice u Muzej Moslavine te stručno vođenje u Muzeju su umanjene za 50 %, te ćete ulaznicu u Muzej platiti najviše 5 kuna, dok će vam stručno vodstvo koje uključuje obilazak Muzeja, Galerije Muzeja, te posjet moslavačkim trijemovima biti dostupno za 50 kuna. Ako Muzej Moslavine odlučite posjetiti za vrijeme vikenda, potrebno je vaš dolazak najaviti na 099 298 1113.

Ako vas put u Kutinu dovede nakon 25. listopada, preporučamo sljedeće stvari koje možete raditi u gradu u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja:

  • Posjetite Posjetiteljski centar Repušnica i otkrijte Lonjsko polje, jedno od najvećih zaštićenih močvarnih područja Dunavskog porječja,

  • Istražite biciklističke, planinarske rute i stare utvrde Moslavačke gore. Kartu za njihovo istraživanje možete podignuti u uredu Turističke zajednice grada Kutine (Tržna 8) ili u trgovini Pun Ceker,

  • Kušajte tradicionalnu moslavačku kuhinju sljubljenu s autohtonim moslavačkim vinima u vinarijama smještenim u sklopu Moslavačke vinske ceste. Više informacija o vinarijama na Moslavačkoj vinskoj cesti možete pronaći u vinskom časopisu TZG KT – Moslavina puna čaša.,

  • ili Doživite povijest Moslavine u Muzeju Moslavine, posjetite kasnobaroknu crkvu sv. Marije Snježne ili istražite moslavačke trijemove smještene u Crkvenoj ulici,

Raznolika kulturna ponuda, sportski sadržaji, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, sve to jamči dobar jesenski provod u Kutini, destinaciji koju posjetitelji tek otkrivaju i gostu predstavlja, potpuno iznenađenje!

Više informacija na Internet stranicama:

www.turizam-kutina.hr

www.pp-lonjsko-polje.hr

www.muzej-moslavine.hr