Tri ideje za domaća putovanja tijekom uskršnjih praznika

Ljepše vrijeme i neradni dan razlog su zašto mnogi odabiru provesti Uskrs na putu te su, prema istraživanju Booking.com-a, putovanja i nova iskustva među glavnim prioritetima ove godine

„U ovo doba godine mnogi putnici žele pobjeći od svakodnevice, bilo na obalu ili u neki od naših nacionalnih parkova. Bez obzira na to kakvu vrstu putovanja tražite, Hrvatska ima fantastična odredišta koja su popularna i među Hrvatima i kod međunarodnih putnika. Dok iščekujemo ovogodišnji Uskrs i ljeto, uzbuđeni smo zbog kontinuiranog apetita i entuzijazma za putovanjima”, istaknula je regionalna menadžerica Booking.com-a za Hrvatsku, Maja Vikario.

Iskoristite dodatne slobodne dane kako biste posjetili jedan od prekrasnih gradova u Dalmaciji li Istri i udahnuli malo povijesti, posjetili neki od nacionalnih parkova koji će vas oduševiti svojom florom i faunom i uživali u tradicionalnim gastronomskim delicijama.

Grad Šibenik i Nacionalni park Krka

Ako niste znali, Šibenik ima monumentalni zaštitni sustav od čak četiri obrambene gradske tvrđave. Tvrđava svetog Nikole, koja ima oblik trokuta i nalazi se u morskom prilazu gradu, te tvrđave svetog Ivana, svetog Mihovila i Barone na kopnu, sagrađene su za vrijeme osmanskih napada, a posljednjih godina su obnavljane i sada ih možete vidjeti u punom sjaju. Razgledajte grad, a osim tvrđava, ne zaboravite posjetiti katedralu svetog Jakova, biser europske arhitekture pod zaštitom UNESCO-a.

Šibenik je smješten pored kanala kojim rijeka Krka utječe u Jadransko more, stoga je idealna polazišna točka za posjet Nacionalnom parku Krka, za koji kartu možete kupiti preko Booking.com-a. U parku se nalazi čak sedam prekrasnih krških slapova, koji rijeku Krku čine jedinstvenim prirodnim fenomenom. Posjetite Skradinski buk i Roški slap, te uživajte u očaravajućoj flori i fauni parka. Nemojte zaboraviti na slikovito Visovačko jezero i otočić Visovac s franjevačkim samostanom. U parku se nalazi i vrijedna industrijsko-arhitektonsku baština, s četiri hidroelektrane.

Gdje odsjesti:Hotel Amadria Park Kids Hotel Andrija okružen je zelenilom, a nalazi se u Šibeniku, na samo 50 metara od 4 kilometra duge plaže. U okviru hotela na raspolaganju su restoran, dječje igralište, vanjski bazen i teniski teren. Hotelska unutrašnjost kao i vanjski dio tematski su uređeni s motivima podzemnog svijeta, poput sirena, dupina i morskih kornjača.

Grad Zadar i Nacionalni park Plitvice

Zadar je posljednjih godina željeno vikend odredište za brojne turiste iz cijeloga svijeta, a zahvaljujući odličnoj povezanosti autoputom i položaju na sjeveru Dalmacije, odlična je vikend destinacija i za dolazak iz središnje Hrvatske. Uživajte u šetnji zadarskim poluotokom, opasanim gradskim bedemima, koji odiše rimskom poviješću. Uputite se u šetnju poznatom ulicom Kalelargom, koja će vas dovesti do zadarskog Foruma, glavnog gradskog trga iz rimskih vremena. Ne zaboravite i na novije atrakcije, koje se nalaze na zadarskoj rivi i samo su kratkom šetnjom udaljene od antičkih atrakcija – slavne Morske orgulje i instalaciju Pozdrav Suncu.

Zadar je idealno mjesto za uskršnje praznike jer možete pješice uživati u brojim atrakcijama i aktivnostima, od obilaska grada do jednodnevnog izleta na Plitvice, kojeg također možete zakupiti na Booking.com-u.

Najposjećeniji i najstariji hrvatski nacionalni park Plitvice nalazi na UNESCO-om popisu Svjetske prirodne baštine, a njegovu očaravajuću prirodu čini 16 kaskadnih jezera i slapova koji su poznati po izuzetnoj ljepoti na više od 500 metara nadmorske visine.

Gdje odsjesti:The Bridge Casa Luxury Apartments nalazi se u Zadru, 200 metara od plaže. Uključuje dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, blagovaonicu, potpuno opremljenu kuhinju i popločani dio dvorišta. Popularne zanimljivosti u blizini apartmana uključuju Providurovu palaču, Narodni muzej u Zadru i crkvu sv.

Pula i Brijuni

Jedan od gradova u koji se uvijek rado vraćamo je Pula. Posjetite najveći grad Istarske županije, smješten na jugozapadu Istre, koji će vas očarati svojom poviješću i prekrasnom prirodom u njegovoj okolici. Rimljani su zaštitili grad bedemom s deset vrata, od kojih su neka još uvijek očuvana, tako da ćete i danas u šetnji gradom naići na Slavoluk Sergijevaca. Najveća pulska atrakcija koju morate posjetiti svakako je pulska Arena, odnosno pulski amfiteatar, najsačuvaniji spomenik antičkog graditeljstva u Hrvatskoj.

Početak proljeća idealan je za šetnju starim gradom ili degustaciju vina u obližnjim vinarijama, ali isto tako i za posjet Brijunima. Brijuni ili Brioni su otočje i nacionalni park koji se nalazi zapadno od istarske obale, nasuprot Fažane. Ovo očaravajuće otočje posjetilo je više od 90 državnika te brojne glumačke i druge zvijezde. Kao ideju za izlet, Booking.com predlaže krstarenje brodom iz Pule u Nacionalni park Brijuni. Ovo petosatno krstarenje povest će vas u slikoviti obilazak otočja. S broda ćete moći vidjeti egzotične životinje te ćete uživati u panoramskom pogledu na park. Obilazak uključuje i posjet otoku Sv. Jerolim, gdje ćete moći plivati, jesti i opustiti se.

Gdje odsjesti: Twins Idola Apartments nalaze se u Puli, oko dva kilometra od plaže Valkane. Apartmani imaju dobro opremljenu kuhinju s blagovaonicom, te su odličan smještaj za parove.

Izvor: Putoholičari.rtl.hr