Tri atrakcije kulturne baštine Marije Bistrice

Marija Bistrica desetljećima poznata po svojoj vjerskoj i hodočasničkoj strani te najvećem godišnjem okupljanju vjernika kroz hodočašća Svetištu Majci Božje Bistričke, krije brojne dodatne atrakcije koje je šteta propustiti kada ste već ušli u neizmjerno lijepo područje zagorske duhovne oaze i mira.

Vodimo vas danas kroz tri atrakcije vrijedne posjete koje prezentiraju u punom bogatstvu, našu domaću tradiciju i baštinu. Od licitarskih obrta, prelijepog dvorca nadomak Marija Bistrice, do Parka Skulptura, bogatstvo kulturne baštine na malom području Zagorja, vodi vas u posve drukčiji svijet na samo pola sata vožnje od Metropole i njene užurbane košnice.

Etno zbirka licitarskog obrta

Etno zbirka vodi vas kroz povijest licitarstva, upoznaje vas s alatima koji su se davno upotrebljavali, rječnikom koji se koristio u licitarstvu, starim tehnikama ručne proizvodnje te već pomalo zaboravljenim proizvodima. Izrada licitara može se upoznati i kroz kratku prezentaciju majstora, a u radionici se možete i sami okušati u ulozi majstora- licitara.

Na vrlo poseban i zanimljiv način ovaj obrt možete svakodnevno  upoznati i doživjeti  kroz zanimljivu interaktivnu prezentaciju majstora – licitara, radionicu izrade licitara, te kroz razgledavanje etno zbirke licitarskog zanata u „Mednom baru“ i radionici majstora Đure Brlečića u samom centru Marije Bistrice.Poseban doživljaj Marije Bistrice i medičarskog obrta je i degustacija gvirca – vrlo osebujnog pića od meda bogatog okusa i mirisa prirode. Gvirc nastaje spontanom fermentacijom meda, a nekad su ga zbog ljekovitih svojstava meda nazivali i pićem besmrtnosti.

Dvorac Hellenbach

Nedaleko od Marije Bistrice, na cesti prema Zlatar Bistrici, perivojem skriven od pogleda, nalazi se ovaj prekrasan dvorac u kojem živi obitelj Hellenbach. Jedan je to od malobrojnih dvoraca u Hrvatskom zagorju i Hrvatskoj u kojem se uspio održati kontinuitet življenja i potpuno očuvati interijer onakav kakav je bio i u prošlom stoljeću.

Perivoj oko dvorca nastao je nakon izgradnje dvorca, oko sredine 19. stoljeća. Klasicistička koncepcija prepoznaje se po simetričnoj kompoziciji parkovnog prostora. Mariju Bistricu posjedovao je oko 1786. g. grof Petar Sermage. Ženidbenim vezama posjed postaje vlasništvo grofova Keglević, a zatim grofova Jelačić de Bužim. Godine 1851. ženidbom baruna Lazara Hellenbacha i Klotilde Jelačić Marija Bistrica postaje vlasništvo baruna Hellenbach čija obitelj i danas živi u dvorcu. Dvorac je u privatnom vlasništvu.

Park skulpura na turističkoj cesti Vinski vrh

Park skulptura smješten je na turističkoj cesti „Vinski Vrh”, 500 metara od glavnog trga u Mariji Bistrici prema kapeli Majke Božje na Vinskom Vrhu. Kolonije je pokrenula grupica entuzijasta još 1983.godine.

Dio fundusa stradao je u velikoj poplavi koja je zahvatila Mariju Bistricu 4. srpnja 1989. godine. Nakon nekoliko godina prekida, kolonija drvorezbara je ponovno organizirana 2000. godine i od tada, polako kroz godine, nastaje prava galerija vrhunskih djela na otvorenom. Skulpture su tematski usmjerene na sakralne sadržaje ili su stvarane po slobodnom izboru drvorezbara. Park broji već preko 100 skulptura.

Izvor i fotografije: tz-marija-bistrica.hr i Žarko Piljak