Top 10 atrakcija Lipika – šarmantne razglednice zapadne Slavonije

Nije lako na jednom mjestu pobrojati sve znamenitosti, zanimljivosti, atrakcije, prirodne i povijesne spomenike Lipika, gradića koji prezentira raskošno bogatstvo slavonskog turizma u malom. I doista kad na prostoru malog slavonskog grada, upoznate priče o mramornim kupkama, ljekovitim nalazima termalne vode, starim vodoskocima i perivojima, Bentleyu i Apleu, prvoj punionici mineralne vode, Jelkinoj stazi i brijegu, gotovo stotinu kilometara dugačkoj stazi lipicanca, obilju gastro manifestacija na otvorenom.. tada ne preostaje drugo nego posjetiti Lipik i doživjeti ga iz prve ruke.

Lipik je lječilišna oaza

Još su stari rimljani uživali u blagodatima termalne vode i obilato koristili njene prednosti. Iz dubine od čak 240 metara iz koje voda izvire, uz stalnu temperatura od 64 stupnja Celzijusa, Lipik je pravo lječilišno blago. Znaju to u lječilišnom kompleksu Toplica Lipik gdje se provode uspješni rehabilitacijski programi korisnika s posttraumatskim i reumatskim tegobama kao i preventivno terapijsko liječenje uz kupke, masaže ili rekreativno plivanje u zatvorenom bazenu s termalnom vodom tijekom cijele godine.
U ljetnom periodu osvježenje je moguće naći unutar  kompleksa otvorenih bazena.

Antunovo vrelo  

O povijesti voda na području Lipika najbolje će pričati Antunovo vrelo. Prvi arteški bunar dubine 234,7 metara izbušen je ručno 1870 godine, a temperatura vode je 64 °C. Antunovo vrelo je jedna od prvih bušotina termomineralne vode ovog dijela Europe. Iznad izvora izrađen je mali paviljon sa četiri slavine iz kojih teče pitka ljekovita termalna voda. Izvor je poznat još i kao  grofovo vrelo te služi kao odmorište, ali i kao glazbeni paviljon.

Kraljevske manifestacije u počast dobrom jelu

Enološka i gastronomska ponuda Lipika, izdašna je i raznolika kao i u ostalim krajevima Požeško – slavonske županije, pa se uz razne rakije i vina nude domaći sirevi i suhomesnati proizvodi od koji se izdvaja delikatesna talijanska konjska salama kao posebna gastronomska delicija. Obavezno probajte preukusan Fiš kao specijalitet ovih krajeva! Najpoznatije gastro manifestacije tijekom godine su Ajvarfest, Pekmezijada i Fišijada, a najveće priredbe su Uskrsni sajam, proljetni Sajam cvijeća i Dan zdravlja te „Lipanj u Lipiku“ manifestacija koja traje tijekom cijelog mjeseca.

Stazom lipicanaca i kune – pogled na darežljivu prirodu uz uređenu stazu

Od  Lipika do Pakraca vodi Staza lipicanaca i kune, ukupne duljine 98 kilometara. Uputite se biciklom uređenim putovima označenim putokazima, info-tablama i kartama koje povezuju različita odredišta za šetače, bicikliste i jahače i doživite prirodu na najljepši način.

U Lipiku obavezno posjetite Državnu ergelu Lipik  u čijem je vlasništvu oko šezdesetak rasnih lipicanaca, a koja posjetiteljima pruža jedinstveni doživljaj uz mogućnost jahanja konja ili ugodne vožnje u nekoj od tri vrste ponuđenih kočija. Objekti ergele u 18. i 19. stoljeću pripadali su grofovskoj obitelji Janković, a iz tog vremena je i uređeni gradski perivoj s termalnim kupalištima.

Svjetski poznato staklo stiže iz Lipika

Jeste znali da su još 1803. godine zabilježeni prvi podaci o proizvodnji stakla na lipičkom području, dok je prva industrijska proizvodnja započela 1963. godine osnivanjem „Tvornice ravnog stakla Lipik“. Danas je Lipik Glas svjetski lider u opskrbi luksuznih brandova za , visokobudžetna vozila kao što su Bentley, Lamborghini, Mc Laren čijoj listi se pridružio i poseban model Aston Martina DB10 koji je korišten za snimanje filma o Jamesu Bondu. Zanimljiv podatak je i daApple trgovine po cijelom svijetu, imaju staklene stepenice od stakla izrađenog u Lipik Glasu.

Stoljetni perivoj u Lipiku – romantičan odmor uz spomenik parkovne arhitekture

Stoljetni perivoj u Lipiku smatra se u stručnim krugovima jednim od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj. Zaštićen od 1965. godine kao „spomenik parkovne arhitekture“ idealno je mjesto za relaksaciju. Vrijednost samog perivoja uz bogatstvo brojnih biljnih vrsta očituje se i u tome da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičke vrtlarije u kojoj je godinama radila obitelj Kostlivy. Osvjetljen je u večernjim satima te skriva brojne povijesne znamenitosti poput već spomenutog Jelkinog brijega, klupe grofice Jelke, natkrivenog paviljona izvora termalne vode „Antunovo vrelo“, Mramorne i Kamene kupke, hotel Dependence, Kurhotel, ostatke natkrivene šetnice Kursalon, Wandelbahn, fontane i brojne vrtne ukrase.

Jelkina staza
Dolaskom u Lipik čuti ćete nekoliko legendi o mladoj grofici Jelki iz grofovske obitelji Janković. Kao posebna zanimljivost, ističe se dio u perivoju nazvan „Jelkina staza“ koja vas uvodi u priču o povijesti, arhitekturi, kulturi i biljnom svijetu te posebnosti grada i perivoja. Posjetitelji je mogu obići uz stručno vodstvo kostimiranog vodiča, groficu  Jelku. Kako je Jelka izgubila dragocjeni prsten? Gdje su plemići gubili imanja na kocki? Što je fenster aleja? Što vas čeka ako ikada  pronađete Jelkin prsten? Sve to i još mnogo više saznat ćete ako zakoračite u prošlost s groficom Jelkom koja će vam otkriti sve tajne grada, tajne koje samo ona zna!

Klupa grofice Jelke

Kamena klupa smještena ispred mramornih kupki Toplica Lipik bila je omiljeno odmorište mlade grofice Jelke nakon dugih šetnji perivojem. Legenda koja se prenosi s koljena na koljeno govori da je upravo kod klupe izgubila dragocjeni prsten koji nikada nije pronađen. Onaj koji ga pronađe sretnik je jer će pronaći ljubav.

Jezero Pjeskara

Svojom ljepotom, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta na samom rubu urbanog područja posjetitelju nudi mogućnost doživljaja prave divljine močvarnog svijeta. Idealno je za dolazak obitelji koje kroz korištenje uređenih piknik mjesta mogu na zanimljiv i poučan način provesti svoje slobodno vrijeme.

Kursalon Lipik 

Kupališno ravnateljstvo odlučilo je 1892. godine sagraditi reprezentativnu zgradu u stilu visoke renesanse s ugostiteljskim sadržajima, nazvanu lječilišni salon – Kursalon. Sa lječilišnom dvoranom, kuhinjom, kavanom, sobom za biljar, kasinom, damskim glazbenim salonom i predvorjem smatrao se jednim od najljepših objekata Austro – ugarske monarhije. Kursalon je bio poznato mjesto centralnih događanja i okupljanja visokog plemstva i njihovih gostiju. Danas zgrada nažalost još uvijek uništena (ratnim razaranjima), čeka svoju obnovu i unatoč devastaciji i dalje služi kao povijesna atrakcija za turistički obilazak te za koncerte klasične glazbe, raznih plesnih događanja i izložbi.

Istražite ovaj neobično lijep zapadni dio Slavonije, Jelkinom stazom uputite se u prošlost, ne propustite veličanstvenu prirodu i bogatu slavonsku trpezu, uživajte u brojnim sadržajima ovog lijepog gradića. Za dame i gospodu, pustolove i avanturiste, zaljubljene, velika društva ili obitelji s djecom, Lipik je idealna destinacija za sve generacije. Dobro došli!

fotografije: TZG Lipik i arhiv TZ Požeško – slavonske županije

Turistička zajednica Grada Lipika

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

Facebook.com/turisticka zajednica Grada Lipika