Stari grad Dubovac – nijemi svjedok vremena

Ne znamo kad smo sagradili Stari grad Dubovac, ne sjećamo se toliko dobro. Stare knjige kažu da je na vrhu brijega iznad Kupe oduvijek bio grad. Još i prije izuma starih knjiga. Dovršili smo ga u 13. stoljeću jer nas je stalno netko napadao, a morali smo braniti naše trgovce žitom i solju i lađare na Kupi. S Branič kule vidi se Kupa i puno dalje, provjerite i sami.

Stari grad Dubovac jedan je od najbolje sačuvanih i najljepših spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Sagrađen je na prapovijesnom humku iznad Kupe, a ime je dobio po dubu (hrastu) koji raste na okolnim padinama. Mijenjao je vlasnike tijekom povijesti, mijenjao svoj izgled ovisno o trenutnim potrebama i modi, a današnji izgled je dobio nakon cjelovite rekonstrukcije sredinom 20. stoljeća.

Kolektivno sjećanje Karlovčana kaže da u bunaru Starog grada Dubovca postoji tunel koji vodi do obale Kupe i do Zvijezde. Voljeli bismo utvrditi tu činjenicu, ali se bojimo da je možda samo legenda, pa bi nam to teško palo. Neka ostane tako. Svi volimo legende i bajke.

Bajkovito dvorište starog grada ostat će bajkovito bez obzira na povijesne dokaze. Uživajte u srednjovjekovnoj atmosferi restorana unutar zidina. Pogledajte muzejski postav u Branič kuli i dok se penjete drvenim škripavim stepenicama na vrh kule, osjećajte se karlovački, dubovački!

Zidine su hladne, ali u sebi kriju dragocjeno tople priče o ljubavima Zrinskih, uspjesima Frankopana i šarenim sudbinama ljudi čvrsto vezanih za Stari grad Dubovac. I kad ste već tu, ostanite do zalaska sunca. Vidjet ćete Karlovac kako se kupa u bojama sutona i mijenja svoje lice dok ga držite pogledom na dlanu.

Stari grad Dubovac, Branič kula
Od 1. lipnja do 30. rujna:
Utorak – nedjelja: 10.00 – 20.00 sati
Od 1. listopada do 31. svibnja:
Utorak – nedjelja: 10.00 – 18.00 sati
Ponedjeljkom, blagdanima i praznicima zatvoreno
Zadnji ulaz pola sata prije zatvaranja.

Izvor: visitkarlovac.hr

Fotografije preuzete: visitkarlovac.hr