Spoj duhovnosti i prirodnih ljepota – jedinstveno putovanje u Hrvatskoj

Camino Banovina, hodočasnički put na kojem se prepliću vjerska baština i ljepote prirode, predstavlja jedinstven doživljaj i nezaboravnu dionicu. Camino projekt svoj početak bilježi u povezivanju hrvatskih svetišta Sv. Jakova, nastalih na srednjovjekovnim rutama prema Santiago de Composteli.

Nakon uspješnog označavanja prve četiri rute – Krk, Podravina, Imota i Šibenik, s ponosom predstavljamo petu, Camino Banovina. Označeni su prvi dani rute, a promocija cijele Camino Banovina staze očekuje nas od 27. do 30. travnja 2023. godine. Hrvatska turistička zajednica pomogla je putem Sredstava za turistički nedovoljno razvijena područja da se Camino Banovina može u potpunosti realizirati na proljeće 2024.

Tijekom listopada i studenog 2022. godine označena su prva dva dana rute Camino Banovine, a organizirano vođenje, tj. promocija tog dijela rute održala se 12. i 13. studenoga 2022. godine. Početkom 2023. godine trasirana su i označena i druga dva dana rute.

Prilikom trasiranja i označavanja rute vodilo se računa o smjernicama uvriježenima za označavanje europskih Camino puteva.

Označavanje rute obuhvaća prepoznatljive simbole poput žutih strelica na plavoj pozadini, s dodatkom hrvatskih kvadratića. Osim toga, planiraju se mapirati ključni vjerski elemente i integrirati kulturne, povijesne te prirodne znamenitosti uz put. Ruta će biti obogaćena različitim vrstama oznaka, prilagođenim terenu i okolišu.

Turistička zajednica Grada Petrinje, zajedno s lokalnim partnerima, poput planinarskih društava i biciklističkih klubova, brine će o održavanju staze. Važan naglasak stavit će se na marketing i promociju, koristeći tiskane putovnice, diplome, karte, vodiče te moderna sredstva poput društvenih mreža, televizije i radija kako bismo privukli i mlade generacije.

Uključite se u ovu jedinstvenu avanturu duhovnosti i otkrijte ljepotu Camino Banovina. Mnogi su benefiti ovog putovanja, od zdravlja i hodanja, do uranjanja u svoju nutrinu i introspekciju svojih misli u šetnji koja traje nekoliko sati te promatranja jedinstvenih prirodnih ljepota slikovite Banovine. Ovo proljeće posjetite Petrinju i pridružite se Camino Banovini – posebnom putovanju duše i duha!

Što je Camino de Santiago?

Camino de Santiago, poznat kao Put sv. Jakova, mreža je hodočasničkih ruta u Španjolskoj koje se spajaju kod svetišta apostola sv. Jakova Velikog u Santiagu de Composteli. Ovaj povijesni hodočasnički put privlači putnike već više od tisuću godina, nudeći duhovni, kulturni i osobni razvoj. Najpopularnija ruta, Camino Francés, vijuga kroz slikovite krajolike, šarmantna sela i povijesne lokalitete, pružajući raznoliko i obogaćujuće iskustvo hodočasnicima. Pješaci, biciklisti pa čak i neki jahači putuju tim stazama. Pri tom se povezuju s drugim hodočasnicima s kojima dijele priče, iskustva i doživljaje. Hodočašće kulminira u Santiagu de Composteli, gdje hodočasnici dobivaju cijenjenu Compostelu, potvrdu o završetku jedinstvenoga putovanja.

U posljednje vrijeme došlo je do proširenja Camino ruta na europske zemlje uključujući Hrvatsku. Europske Camino rute imaju povijesni značaj, prolaze raznolikim krajolicima i pružaju kulturna iskustva, omogućujući hodočasnicima da krenu na svoje putovanje s različitih polazišta. Na primjer, Camino Portugués počinje u Lisabonu, Portugal, a Camino del Norte prati sjevernu obalu Španjolske. Sve staze završavaju na svetištu sv. Jakova u Santiagu de Composteli, zadržavajući temeljnu bit hodočašća. Ovo proširenje učinilo je Camino pristupačnijim i raznolikijim, privlačeći širi spektar hodočasnika i putnika iz cijelog svijeta.

Više info: Turistička zajednica grada Petrinje

Facebook

Instagram

Fotografije: TZG Petrinja i Pixabay.com