Šibenik – ono dobro od Dalmacije

Piše: Anita Žuvela

Puno je divnih starina i povijesnih znamenitosti utisnuto u reljefe gradskih ulica,  spomenika kulture na razmjerno malo prostora, Šibenik ima više nego ijedan grad u Europi. Razlog više da krenem ponovno, s odličnom ekipom blogera i novinara prema Krešimirovom gradu, da obiđemo nekoliko atrakcija, krajem travnja kad je vrijeme idealno a cijeli grad je ionako atrakcija na otvorenom.

Šibenik ima čak ima 24 crkve, 6 samostana, 2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i rodni grad je brojnih talenata i velikana.Petar Krešimir IV, Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić, Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač, Ivo i Vinko Brešan, Dražen Petrović, Špiro Guberina..

Gdje se smjestiti?

Mi smo se smjestili u Armerun hotelu, prekrasnom kamenom zdanju u srcu grada. Smješten ispod gradskih bedema s pogledom na modri šibenski kanal i čudesne zalaske tamo gdje se rijeka Krka ulijeva u Jadransko more. Armerun nas je zagrlio dobrodošlicom počevši od pogleda na more pa do apsolutno najboljeg doručka na dalmatinskoj obali. Armerun je pjesma Dalmacije i oda hedonizmu. Svakako ga posjetite dok ga strani turisti nisu prebukirali ovog ljeta, što će zasigurno biti slučaj.

Gdje ručati ako vam se žuri a volite tradicijsku finu spizu?

Ako želite ručati kako su jeli naši stari, nepretenciozno i bez izvolijevanja posebno bez dugog čekanja, odite u Marendu. Jeli smo svašta. Od bunceka do sardela, krumpir salate, crvenog i bijelog kućnog vina.

Gdje ići na desert

Gje god doručkovali, ručali ili večerali, ostavite mjesta za desert. Apsolutno najukusniji kolači čekaju vas u slastičarni Yum.

Mi smo se nauživali za vrijeme deserta u hramu slatkog i slatiša. Yum je kombinacija francuskog šika i dalmatinske tradicionalne genijalnosti. Od kolača izbor je bio na pladnju od sveg po malo. Planuli su bez milosti Katedrala, šibenski botun, šibenska kapa a najviše bodova od svih sudionika je dobila torta od slijedećih sastojaka:

Mousse od karamelizirane bijele čokolade

Homemade karamela s vanilijom

omemade pasta lješnjak

Čokoladni brownie

Krokant od hrakavog keksa, lješnjaka i mliječne čokolade

Gušti žive u Šibeniku, a Šibenik stvarno nije daleko od Zagreba. Ovdje stoluju najbolji kolači obale.

Gradske kulturne atrakcije:

Tina Biluš, vodičica nas je odvela u razgled Šibenika, a najzanimljiviji dio je bila posjeta akademskom slikaru Zvonimiru Vili. Zvonimir Vila ( 1966. ), akademski slikar i grafičar zagrebačko-šibenske provenijencije, autor je jedinstvenog djela, brončane skulpture “Šibenik stina”, izrađenoj po narudžbi Turističke zajednice grada Šibenika.

Osim grafikom, bavi se kiparstvom i slikarstvom, a njegovi su najčešći motivi povijesni, vjerski, ali ga privlači i nadnaravno. Danas je svakako jedan od rijetkih bakropisaca koji su ostali vjerni srednjovjekovnoj grafičkoj tradiciji u izvornom obliku. Sam prostor je nekako arhaičan i eteričan, svjedoči o talentu i ranjivosti umjetnika, a ni natpis nije tu slučajno:

Nakon šetnje okolnim gradskim ulicama, trčanja za šibenskim macama koje su posve cool i ne šljive turiste pol posto osim ako ih ne nahrane, imali smo po rasporedu posjetu Tvrđavi Svetog Mihovila. Imali smo čast doći na prvi dan otvorenja Tvrđava i to uz koncert Songkillersa i Vinka Ćemeraša.

Tvrđava Svetog Mihovila – pod anđeoskom zaštitom uz najbolji ritam

Sveti Mihovil, nije to bilo kakva tvrđava, u njoj vam mladi vodiči svojim sloganima otisnutim na majicama Let s rock, prepričavaju povijest Šibenika a mi u njima gledamo i vidimo ne prošlost, već najbolju budućnost grada. Nema ljepše razglednice od predobrog spoja prošlosti i budućnosti kroz te mlade zaposlenike, zaljubljene u svoj posao! A pogled je nezaboravan i doista ste iznad mora a ispod neba kako oni to vole reći.

Koncerti tokom sezone

Tražite li najbolju koncertnu lokaciju gdje ćete na sedamdesetak metara iznad razine mora uživati u odličnoj muzici i prekrasnom pogledu ali isto tako i uživati u interaktivnoj priči o povijesti grada, posjetite ovu tvrđavu. Smještena na položaju ispod koje je mogla pratiti razvoj srednjovjekovnog Šibenika, na strmoj stijeni. Ime duguje crkvi posvećenoj arkanđelu Mihovilu. Zbog svog zanimljivog izgleda i atraktivnog položaja, danas je prepoznata kao jedna od najprestižnijih pozornica u regiji. Naime, prije nekoliko godina na tvrđavi je izgrađena ljetna bina s preko 1.000 mjesta na kojoj se izvode brojni događaji poput koncerata, mjuzikla, kazališnih festivala, predstava te filmskih projekcija.

Songkillersi su otvorili sezonu Tvrđava, pa smo uživali u dobroj glazbi i fenomenalnoj atmosferi.

Čuvar povijesti – svjetionik budućnosti, Tvrđava svetog Nikole

Svakako posjet Šibeniku planirajte kroz posjet ovoj obrambenoj ljepotici do koje je bio planiran razgled naš idući dan. Da bi do nje došli, treba se voziti jedinim prirodnim morskim putem do Šibenika – kanalom svetog Ante, nazvan po svetom Anti opatu, dugim oko 2500 metara. Možete obići tvrđavu kroz sat vremena, doznati brojne detalje o gradnji ovog složenog vojno obrambenog kompleksa, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, te nekadašnjoj vojarni koja je postala set za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’. Sve to uz sjajne vodičice koje na brodu tumače kako je počeo cijeli svijet izgradnje tvrđave. Dovoljno je znati par zanimljivih činjenica:

Gradnja tvrđave je bila jako skupa, koštala je oko 40.000 dukata. Za usporedbu, ugarski kralj Ladislav Napuljski prodao je čitavu Dalmaciju Veneciji za 100.000 dukata.

Zahvaljujući njenom impresivnom i zastrašujućem izgledu, Šibenik nikad nije bio napadnut s mora. Posade neprijateljskih brodova povlačile bi se čim bi je ugledale. U povijesti stoga nisu zabilježene značajnije pomorske bitke na ovom lokalitetu. Godine 2017., u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi republike Venecije od 15. do 17. stoljeća”, Tvrđava sv. Nikole upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a, zajedno s fortifikacijama iz Zadra, Kotora, Bergama, Peschiere del Garda i Palmanove.

Impresivna je njena povijest no još je impresivnija sadašnjost, jer smo nazočili nakon jednog odličnog koncerta, ujutro još ljepšem koncertu. Učenici glazbene škole Šibenik izmamili su nam suze na oči svojom nadahnutom svirkom, čestitke učiteljima na trudu i predanosti. Prekrasna glazba koju su odsvirala djeca, uklopila se u tako veličanstven ambijent tvrđave i podsjetila nas kako je ljudski duh onaj koji gradi mostove i ruši sve prepreke, pa mu tako nije bio problem ni napraviti ovakvu tvrđavu te zaštiti njeno naslijeđe kroz stoljeća. Nismo odoljeli pogledu, valjalo je napraviti par selfija kroz “naljepši morski prozor”.

Gdje ručati ako imate vremena i želite degustirati dalmatinske delikatese opušteno

Ručali smo idući dan u restoranu Pjat, također u strogom centru, gdje moderno sreće staro, kroz poznati moto vlasnika; od polja do stola, obzirom da je većina namirnica iz vlastitog uzgoja, s posebnim naglaskom na vlastito povrće. Mlada i uigrana ekipa, ljubazni dečki koji su se itekako potrudili napraviti nam što bolji ugođaj, donijeli su nam za predjelo plate koje inače možete naručiti za 2 osobe.

Pršut, panceta selekcija sireva i masline. Zatim carpaccio, dimljena tuna, dimljena sabljarka, marinirani inćuni, riblja pašteta, kapari. Uživanciji nema kraja. Glavno jelo je doslovno bilo točka na I. Jeli smo pohanu dimljenu svinjetinu, tunu s povrćem, brancina s pireom od mrkve i najboljom blitvom ikad, sa molom ispod peke i povrćem. Željeli smo ostati tamo sretno mljackati i družiti se zauvijek ali nije Pjat jedina divota Šibenika. Čekalo nas je još atrakcija.

skok u more

Plaža je uređena 2012. godine i posve solidno opremljena mnoštvom sadržaja za djecu i odrasle a ima i udoban lounge cafe. Navečer je savršeno sjediti s koktelom pored mora, uz vizuru noćnog Šibenika.S plaže puca atraktivan pogled na staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante. Plaža Banj osvojila je nagradu za najbolju plažu u Hrvatskoj u 2016. godini. I možete se slobodno kupati. Naš kolega je hrabrim skokom i poduljim plivanjem dokazao da je more sasvim dobro za kupanje.

Zašto sezona ne bi počela već u rano proljeće? Šibenik nudi sve za sezonu tokom cijele godine. Tu su objekti, restorani, kultura, priče, crkve, a i plaža te savršena klima tokom cijele godine. Sigurno ima turista iz ledenih predjela svijeta, kojima bi naše more čak i u rano proljeće bilo topla kupka, pa zašto to ne iskoristiti.

https://www.facebook.com/DearLeaderJoe/videos/407722474187136klik na skok kolege Dear Leader Joe, more je super!

Baraka Winery – šećer za kraj

Posjetili smo Vinariju Baraka koja iako je bila popunjena gostima, vlasnik nam je posvetio nam je više nego dovoljno vremena, unatoč mojim apelima da nas slobodno otjera ako je u gužvi, jer kad mi jednom zasjednemo.. No evo kratki vodič.

Vinarija Baraka je obiteljska butik vinarija koja se nalazi na poluotoku Srima, između Šibenika i Vodica te su vlasnici u potpunosti fokusirani na vrhunsku kvalitetu i proizvodnju vina z srca Dalmacije. Svojim gostima i prijateljima se uvijek trude pružiti nezaboravno iskustvo, a smireni vodopad vinograda i čempresa uz impresivan smještaj je baš nezaboravno iskustvo. Proizvodnja vina u limitiranim količinama i polagani, ručni pristup u gotovo svim koracima proizvodnje uz neprekidno ispitivanje i podizanje kvalitete je dobar opis onoga čemu se ovdje teži. Za više informacija posjetite njihov web.

Šibenik, grad povijesti i grad budućnosti ostavili smo teška srca u ružičasto narančastoj eksploziji zalaska, s pogledom na modrikasto more, kanal Sv Ante, njegove jedinstvene zgrade i kamena pročelja, morski modri plašt koji se prostire do u beskraj. Šibenik nije bahat ni arogantan grad. Tu nema tipične nervoze ni gužve, nema ni institucionalnog klijentelističkog narcizma koji sebi pripisuje zasluge za turistički procvat . Grad živi i razvija se u svom ritmu. I taj ritam baš nekako paše. Nismo morali nikoga intervjuirati niti, nikome se klanjati, nikome dizati spomenik za turističke zasluge. Grad jednostavno živi, radi, lijepo te ugosti, lijepo te isprati i to je to. Posjetit ćemo ga opet. Posjetite ga i vi, jer je u proljeće najljepši!


Hvala Turističkoj zajednici Grada Šibenika na gostoprimstvu i organizaciji.

Pogledajte fotogaleriju u nastavku:

Sve fotografije: DearLeaderJoe, Domagoj Sever

Posjetite:

Hotel Armerun

Slastičarna YUM

Marenda 2

Tvrđava Svetog Nikole

Tvrđava Svetog Mihovila

Restoran Pjat

Baraka Winery

Visit Šibenik