Šibenik – ljubav na svaki pogled

Piše: Anita Žuvela

Kraj je travnja i već smo gotovo pa tradicionalno u Šibeniku. Šibenik je već u to vrijeme naveliko ispunjen vrevom, žamorom, šušurom, strani jezici se čuju na svakom uglu i praktički nema mjesta u gradu za smještaj jer je produženi vikend. Šibenik je mamac za turiste, posebno u proljeće. Grad je to s čak dva spomenika pod zaštitom UNESCO-A i fantastičnim tvrđavama koje modernim jezikom novih tehnologija pričaju o davnoj slavnoj prošlosti. Ima brojne vinarije gdje se toči fini Babić i kušaju damatinski zalogaji servirani uz vina. Ima burnu i bogatu prošlost koja priča sjajne priče i pozicionira grad kao izvrsnu storytelling destinaciju. Izvrsnu okolicu i raskošnu Outdoor ponudu pomoću koje se možete dovesti do slapova Krke.

Prošlost je ispisala guste retke u svakom šibenskom kamenu starogradske jegre. Šibenik je nekoć bio sjedište hrvatskih kraljeva, uključujući i Petra Krešimira po kojem ga zovu i danas, Krešimirov grad. A što tek reći za okolicu koja ga okružuje? Dva nacionalna parka u blizini, Krka i Kornati, više od 2.450 km uređenih staza u okolici u kojima možete uživati u raznovrsnosti ponude povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirska Glavica, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba.. samo su dio bogate ponude kroz koju možete stići u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz XV st. pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama  slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

Donosimo stoga vodič što vidjeti u proljeće, kada nema još turističke gužve i kada vas cijeli grad okupa dobrodošlicom, počevši od brojnih gastro i eno kutaka do vrhunske outdoor ponude.

Iz priča turističkog vodiča, kako je Šemprešola ostala sama, tko je bila poznata operna diva koja u Palermu ima svoju ulicu a u Šibeniku nema..

Povijest kroz kazivanja vrsne turističke vodičice Tine Biluš, nam svaki put otkrije novi svileni sloj priča i doživljaja, tako smo ovaj put saznali sve o značajnim ženama iz šibenske povijesti. One nisu zastupljene u udžbenicima ni službenim zapisima jer nažalost nisu našle svoje mjesto na povijesnom panteonu kao što je to slučaj s značajnim hrvatskim muževima.

No sačuvane su u srcima i kroz zapise kazivača. Ispred Hrvatskog Narodnog Kazališta, Tina nam je ispričala priču o Ester Mazzoleni, poznatoj opernoj divi čiji je doprinos Šibeniku bio neizmjeran. Umrla je u Palermu gdje ima i dan danas svoju ulicu. U Šibeniku svoju ulicu još uvijek nema ali povodom 140.e obljetnice rođenja dobila je 5 metara visoku gramofonsku skulpturu, zahvaljujući članovima kolektiva 4 B.

Nizale su se priče o Ani Šare, Dumi udovi Franić, hrabroj vojnikinji Tonki Friganović, zašto se sudilo Mrni i Dobri.. Mrna i Dobra su bile majka i kći optužene za čarobnjaštvo davne 1443. godine. Mrna i Dobra su bile optužene da su začarale šibenskog plemića Dragana Draganića kako bi do smrti volio Dobru. Priča kaže da su navodno pripremale mozak psa i mačke i omlet čiji je sastojak bio predivni plavi cvijet, te čarobirale iznad lonca. Za nastavak priče obavezno rezervirajte turu kod Tine Biluš.

No najviše emocija je izazvala priča o Anki Bulat, staroj šibenskoj curi koju je opjevao slavni Arsen Dedić u svojoj pjesmi Šemprešola. Anka je cijeli život provela čekajući svog kapetana, toliko je dugo čekala da se vrati da na kraju više nitko nije bio siguran postoji li taj kapetan doista ili je plod njene mašte koja se rodila iz silne osamljenosti, te je bila kako to već biva u tradicionalnim dalmatinskim sredinama, uredno izrugivana. No ona je visoko uzdignute glave otrpjela izrugivanja i čekala, sa svojim šeširom širokog oboda i vrpcom na glavi, spuštajući iz Strme ulice do gradske luke, uvijek se nadajući povratku svog kapetana. Na žalost, kapetan se nije vratio a ona je ostala sama cijeli život.

Moćna tvrđava Barone – fotografirajte se uz najljepši pogled

Posjetili smo ovaj put tvrđavu Barone. Moćna utvrda podignuta na brdu iznad grada i pruža veličanstveni pogled. Tvrđavu Barone, za potrebe ratovanja tj. obrane od Osmanlija dao je podignuti Barun Degenfeld koji je zapovijedao obranom grada. Tvrđava je žurno sagrađena, u roku kraćem od dva mjeseca, po svim standardima onog doba, u obliku nepravilne zvijezde. Danas, više od 370 godina nakon, suvremenim se jezikom prepričava zaboravljena priča o obrani grada. Oživljeni su likovi, zvukovi i prizori jednog od najpresudnijih trenutaka u povijesti Šibenika. Zakoračite u proširenu stvarnost i doživite bitku za grad preko vaših pametnih uređaja ili AR naočala!

VINARIJA VINOPLOD – pjesma i priča kao najbolja ponuda

Posjetite vinariju Vinoplod, dopustite da vas očaraju svojim nastupom 2 barda vinarije, Krešo Lokas, također vrhunski pripovjedač i Bruno Bedrica, vrsni pjevač. Okruženi vinima, poviješću i dojmljivom prezentacijom gdina Lokasa i anđeoskim glasom g. Brune, kušali smo i popili toliko vina da smo uz božanski Babić  teleportirali u neku drugu dimenziju starog doba, dimenziju gdje su davnih dana mlade šibenske ljepojke, gazile grožđe svojim jedrim bijelim nogama a muževi i momci su ih tek tada mogli vidjeti barem malo otkrivene i nije čudo, kako je dodao šarmantni g. Lokas, da bi 9 mjeseci nakon jematve šibensko tadašnje glasilo, veselo oglasilo porast novorođenih.

Čuli smo i neizaobilaznu priču o tri kite na dovratku te kakva je veza između loga Vinoploda te katedrale svetog Jakova. Kušaona je otvorena svakog četvrtka od 17-19h i nemojte je propustiti posjetiti. Jer Vinoplod je više od samog vina. Priča, pjesma i radost života  prepliće se kroz posjetu ovoj vinariji a nije li to ono što svi najviše trebamo u ova luda vremena?

Posjetite i testament Winery, vinariju smještenu u organskim vinogradima Jadrtovca čijih 50 hektara loze godišnje daje između 150.000 i 200.000 boca vina, od čega 80% otpada na Babić.  

Beskrajna polja vinove loze i predivna tišina ovog mjesta opkoljenog vinogradima i šumom, biti će na kratko prekinuta kušanjem šampanjca, rozea, debita, pošip premiuma, babića, plavca malog uz zalogaje sira, maslina, pršuta, pašteta.. da bi vino teklo lakše. Predivan okoliš, poseban je ljeti kada se okupe svi zaljubljenici Babića na ovim obroncima gdje vlada tišina i pogled na beskrajnu vinovu lozu.

OUTDOOR PONUDA

Blue Green Bike tours Šibenik nas je nakon šibenskog hedonizma, podsjetila na tezu da je u zdravom tijelu zdrav i duh i tako smo se hrabro uputili na Krka bike tour, 30ak kilometara dugačku turu električnim biciklima, od Šibenika do NP Krke, pa do Skradina odakle smo se gumenim brodom vratili u Šibenik. Električni bicikl je sjajan način kako povratiti energiju i vratiti se u formu nakon pustog eno gastro hedonizma, a kilometri cvjetnih tepiha i smilja, uz prekrasna borova stabla, i makiju, nedirnutu prirodu čine ovo putovanje posve posebnim.

Doživljaj Šibenika s mora je poseban, kad se vraćate s čamcem iz Skradina prema Šibeniku nakon odvoženih 30 km, svjedočite spektakularnom pogledu na grad. Blue green će se pobrinuti za svaki aspekt vožnje a da nije sve samo cvijeće i smilje, te romantičan pogled, pobrinut će se i posebna tura zvana Černobilska tura.

Posjetite ostatke ostataka nekadašnje Tvornice aluminija Lozovac u kojoj je 1937 proizveden prvi aluminij na Balkanu. Raspadnuti ostatci opreme namještaja, starih dokumenata svjedoče o nekom drugom vremenu. Posve apokaliptični prizori, možda će biti zanimljivi ljubiteljima napuštenih prostora. I to sve nadomak NP Krke. Uz ovakav pogled.

Dalmatia Sea food – najfinije kamenice uz odličan pogled

Zadnji dan, put nas je odveo na šibenski most gdje se skriva malo carstvo najfinijih kamenica i gdje možete uživati spektakularan pogled, uz iste takve kamenice. Uostalom zamislite sami kako izgleda kušanje božanskog afrodizijaka uz ovakav vizual?

Netom izvađene iz mora, bile su pravi raj za nepce.  Ovaj mali raj u kojem možete degustirati jedan od najjačih afrodizijaka, je odlična ideja koja se ponudila od prošle godine putnicima i gostima, a kamenice se mogu dostaviti na vaš brod ili ih možete kupiti i spremiti kod kuće a možete ih degustirati i na licu mjesta uz pogled na Šibenski most. Ideja koju Dalmatia sea food nudi svojim gostima zaživjela je od lani i smiješi joj se lijepa budućnost.

GDJE SE SMJESTITI?

U HOTEL JAKOV – AMADRIA PARK ŠIBENIK

Za obitelji, parove, samce, hotel Jakov u Amadria Park Šibenik, sjajan je primjer diskretnog luksuza, totalnog komfora kroz velike bazene pored hotele, komotne velike terase, raskošni lobby, sobe koje primaju obitelji s djecom i gdje svako ima dovoljno prostora za sebe i intime uz predivan pogled. Najveći adut za obitelji s djecom su komforne sobe gdje se mogu smjestiti roditelji s djecom i odlično opremljene prostorije za igranje i zabavu djece.

Hotel Jakov raspolaže obiteljskim sobama s krevetima na kat uz zasebne spavaće sobe za roditelje, čime se osiguravaju privatnost i prostranost. Maleni će gosti pronaći i mnoštvo aktivnosti u kojima mogu uživati zahvaljujući dječjim programima Mini Club i Summer Club. Obližnji Aquapark Dalmacija i obiteljska plaža nude vam još više zabave.

Dok su djeca zauzeta igrom, roditelji se mogu opustiti na bazenima sa slatkom vodom ili uživati u moru na hotelskoj plaži. Gosti mogu uživati i u delicijama njihovih restorana ili pokojem piću, a mogu ponešto i prigristi u baru na terasi s koje se pruža prekrasan pogled.

DALMATINSKO ETNO SELO U SKLOPU AMADRIA PARK HOTELA

Živi, razigrani muzej na otvorenom Dalmatinsko etno selo, predstavlja totalno iznenađenje hotelskog lanca, neobično i neočekivano arhitektonsko remek djelo, koje kamenim kućicama, mirisima, bojama, okusima osvaja na prvo gledanje i kušanje. Sa ponudom od Polja do tanjura, ovdje imate priliku vidjeti i na licu mjesta degustirati pripremu domaćih jela, upoznati se sa starim zanatima, gledati kako se na licu mjesta peče najfiniji kruh, kako se pripremaju mesni i riblji specijaliteti a potom uživate u okusu domaće tradicije, pripremljene na autentičan način.

Carstvo malih kamenih kućica, opleteno prekrasnim žutim ružama penjačicama, bugenvilijama, maslinama, prostire se duž cijelog imanja a jadranska riba, morski plodovi, mesni odresci, domaći kruh, maslinovo ulje, rakijice, sve proizvedeno vlastoručno izvornim tradicionalnim metodama i alatima, očarati će sva čula. Ovo Etno selo je bilo jedno od najljepših odredišta našeg izleta.

Što vam još nismo rekli o Šibeniku?

Šibenik je  prvi grad na Jadranu kojeg su osnovali Hrvati. Sve je počelo na tvrđavi sv. Mihovila na Božić 1066. kad je Šibenik utemeljen darovnicom kralja Petra Krešimira IV., zbog čega je i ostao poznat kao Krešimirov grad.

Šibenik je prvi grad na svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu 1895. 
Hidroelektrana na slapovima Krke proradila je također 1895. kao prva u Europi, svega dva dana nakon prve na svijetu na slapovima Niagare.


Šibenik je na ponos građana u vrijeme kad su Mleci vladali Dalmacijom u 15.st. bio prvi grad koji je kovao vlastiti novac, poznat kao šibenski bagatin. 


Juraj Dalmatinac Nikola Firentinac, Faust Vrančić..neki su od znamenitih velikana koji su ostavili trag podno zidina Krešimirova grada.

Prvi sir je iz Šibenika!

Na neolitičkim arheološkim nalazištima Pokrovnik i Danilo u šibenskoj regiji otkriveni su najstariji tragovi fermentiranih mliječnih proizvoda na lončarstvu čiji nastanak datira prije 7200 godina, što čini proizvodnju sira 4000 godina starijom nego što se to ranije mislilo prema nalazištima u egipatskim grobnicama.

Šibenik je bio i ostao, ljubav na svaki pogled.

Visit Šibenik

Ostale ljepote Šibenika, s naglaskom na eno gastro ponudu, razgledajte u fotogaleriji

Fotografije: Domagoj Sever, arhiv Explore Croatia, naslovna fotografija amadriaparkcamping.com/hr/sibenik/dalmatinsko-etno-selo