Sedam razloga za posjet Međimurju ove jeseni!  

Sedam razloga za posjet Međimurju ove jeseni!  

Znate li kako na Štrigovskom reći par rečenica, kako se priprema kruh, a kako Međimurska gibanica, kako su nekad Međimurci ugljenom opskrbljivali pola Europe i zašto su Terme Sveti Martin proglašene prvim Healthness Resortom u Europi? Samo stotinjak kilometara od Zagreba istražite Međimurje, koje je očaravajuće čitave godine, a posebno tijekom jeseni kad priroda stvara prekrasnu kulisu u kojoj ćete uživati! 

Smješteno između rijeka Mure i Drave, na početku Panonske nizine i uz prve sunčane obronke Alpa, smjestilo se Međimurje! Prekrasna prirodna riznica koja oduzima dah već pri prvom dolasku, mjesto koje mami na istraživanje te očarava u svakom trenutku boravka. Bez obzira odlučite li se za boravak na otvorenom i uživanje u Eko Muzeju u kojem se nalaze brojne atrakcije, posjete muzejima i interpretacijskim centrima koji pričaju priču o povijesti, sadašnjosti ali i budućnosti ovog kraja, kušanje autohtonih jela i odličnih vina, upoznavanje ljudi koji su svojim predanim radom i istraživanjima ovaj dio hrvatske učinili svjetski poznatom točkom na karti svijeta. Kad god posjetite Međimurje, oduševit će vas svojom gostoprimljivosti, a tijekom jeseni možete kombinirati lokalitete na otvorenom i u zatvorenom te priuštiti se restart u jedinstvenim Termama u kojima wellness ima posebnu dimenziju. 

Ovo je sedam razloga za posjet Međimurju ove jeseni: 

Međimurska palača turizma

Za početak, umjesto itinerera treba posjetiti Međimursku palaču turizma Turističke zajednice Međimurske županije u kojoj se, na 500 četvornih metara prostora nalazi recepcija i eko-muzej Međimurje malo. Upravo se u njoj posjetitelje upoznaje što karakterizira Međimurje i gdje, na kojoj se lokaciji mogu upoznati s njegovim divotama. Odnavek, Svetec, Malin, Matul, Steiner, Biciklin, Pozoj, Zlato, Popevka te Jesti i piti natpisi su na početku dvorane uz kartu Međimurja. To su ujedno izložbeni moduli koji „pričaju“ o najvažnijim vrijednostima Međimurja – popevkama, arheološkoj i sakralnoj baštini, mlinu na Muri, ispiranju zlata na Dravi, Starom gradu zrinskih, prirodnoj baštini, kulturi vina, tradicionalnoj međimurskoj gastronomiji, sportu i rekreaciji te životu i djelu dr. Rudolfa Steinera. 

”Ovaj visitor centar posjetiteljima daje osnovne i najvažnije informacije o Međimurju te ih potiče da istraže kulturnu, povijesnu i tradicijsku baštinu na izvornoj lokaciji, te ga mi kao Turistička zajednica Međimurske županije predlažemo kao prvu točku s koje treba krenuti istraživati naše Međimurje” – rekao je Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije. 

Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“

Smješten je u fortifikaciji Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najvećem profanom spomeniku Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra od nacionalnog značenja za republiku Hrvatsku. Stalni postavi muzeja podijeljeni su na dvije muzejske jedinice: klasični zavičajni postav u sklopu palače i suvremeni postav nematerijalne baštine pod imenom Riznica Međimurja u vanjskoj fortifikaciji. Inovativan i moderan muzej prostire se kroz prizemlje i prvi kat manjeg sjevernog bastiona i zgrade koja ga povezuje s centralnim bastionom. Razgledavanje počinje od gornjeg kata prema niže. Na prvom katu mogu se upoznati i razgledati sva zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja te vjerovanja i predaje. 

“Trenutno je 13 registriranih nematerijalnih kulturnih dobara: medičarski obrt, umijeće izrade  tradicijskih dječjih igračaka, međimurska popevka – tradicijski napjev Međimurja, Štrigovska skupina govora, Svetomarska mikrotoponimija, tradicijsko lončarstvo, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće izrade i sviranja cimbala, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač, umijeće izrade tradicijskog božićnog nakita – kinč, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće vađenja zlata te Hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina biskupa, Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što. Na dio postava o zaštićenim kulturnim dobrima nastavlja se dio o usmenoj tradiciji”  kaže Ines Virc koja s posebnim žarom otkriva skrivene interaktivne dijelove ovog muzeja koji dodatno pojačavaju priču o bogatoj Međimurskoj povijesti. Kroz takve dijelove posjetitelji se upoznavaju s intrigantnim pričama o nadnaravnim bićima poput svečara, dravskih i murskih deklica i vila, vodenjaka, vraga, pesjaneka.

Dio postava posvećen je predaji o zmaju Pozoju koja još uvijek živi u Međimurju. Iz gornjeg postava se preko stepenica izlazi iz zgrade u ponovno ulazi u postav u prizemlju. Tema postava je uvjetovana izvornom prostornom namjenom. Naime u prošlosti ovdje su se nalazile tamnice, držalo se oružje i ratna oprema, stanovala je vojske, postojale su konjušnice… Posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealističke skulpture povijesnih likova u prirodnoj veličini i vrlo zanimljiv hologram Nikole Zrinskog Sigetskog te zatvorenike u tamnicama.

Mlinarska kuća Žabnik

Pet minuta vožnje automobilom od centra Svetog Martina, nalazi se Mlinarska kuća Žabnik. Najsjeverniji objekt u Republici Hrvatskoj okružuju energizirajući labirint ljubavi na otvorenom, dječje igralište, stari mlin i skela koji su i danas u funkciji. Na gornjem katu Mlinarske hiže nalazi se etnografska zbirka prikazana kroz interaktivni postav. Zbirka priča priču o starom zanatu mlinarenju, o životu mlinara, ali i o životu uz rijeku Muru. U bogato mursko mlinarsko područje posjetitelje uvodi 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi na vrijeme obavio svoje dužnosti.

Spomen dom rudarstva – Cimper

Ovog je ljeta  u Murskom Središću otvoren Spomen dom rudarstva – Cimper u kojem se posjetitelji mogu upoznati sa svime vezanim uz rudarenje na ovom području. Spomen kuća još uvijek funkcionira ‘prema najavi’, a domaćin je Zoran Turk, koji je  sudjelovao u stvaranju ovog postava i sam potomak rudara koji su u prošlosti iskapali ovu rudu.

“Da biste vidjeli kako su rudari nekad radili, vrijeme je da na glavu stavite kacigu, a kroz mrak ovog postava prođete s upaljenom rudarskom lampicom” – rekao je Zoran i krenuo pričati priču o ovom zanimljivom mjestu. Ovdje ćete saznati sve o vrstama i nastanka ugljena, o izvorima ugljena, o počecima iskopavanja i u konačnici kraja industrijske eksploatacije. Postav ovog spomen doma je kombinacija poučnih panoa, multimedijalne opreme i stvarnih eksponata na katu obnovljene stare željezničke utovarne stanice ugljena, doznaje se o životu naših rudara i rudarski, tehnološki procvat koji se dogodio zahvaljujući vađenju ugljena, te o mističnim bićima koja se vežu uz rudarenje i koja su trajno ostala zabilježene kroz lokalni folklor. Rudarenje je donijelo procvat, ali cijena koja se za to plaćala – zdravlje i ljudski životi, bila je prevelika.

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami! 

Što je mrtvica, ima li i Međimurje svog bakalara, zašto je bitno očuvati price bregunice, tko su laporaši, o čemu pripovijeda legenda o dravskom vodenjaku, tko su fljojsari, koja ptica tropskog izgleda leti Međimurjem tek su neka pitanja na koje odgovor daje Med dvemi vodami . Riječ je o  jedinstvenom centru koji priča priču o međimurskoj prirodi i baštini. Smjestio se u malom međimurskom naselju Križovec, na adresi  Trg međimurske prirode 1 koji je ujedno i jedini hrvatski trg posvećen prirodi. Postav se nalazi u prizemlju u kojem je jasno pokazan utjecaj rijeka Mure i Drave na ovaj kraj, a u okolišu je  interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište Rječica.

Terme Sveti Martin, prvi Healthness Resort u Europi

Terme Sveti Martin su poznate po idiličnom i zdravom prirodnom okruženju, stogodišnjoj tradiciji kupališnog turizma s jednom od najzdravijih termomineralnih voda u Europi, vrhunskim wellness uslugama i bogatoj ponudi za profesionalne i rekreativne sportaše. To je healthness mjesto jer se kombinira aktivni odmor s hranom proizvedenom prema najstrožim ekološkim pravilima, wellness doživljajima s lokalnim ekološkim proizvodima (kozmetika) i podizanjem svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanje tijela, uma i duše. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resort je svoje temelje pronašao u antropozofiji dr. Rudolfa Steinera. Njegovo istraživanje duhovne stvarnosti i holistička filozofija isprepliću se u cijelom resortu, čak i u biodinamičkom vrtu punom zdravog organskog povrća, voća i začinskog bilja, kao i u kompleksu termalnih bazena „The Temple of Life“ izgrađenih u skladu s holističkom filozofijom.

Okružuje ga bezbroj rekreacijskih staza, sportskih terena o golf igralište. Ono što oduševljava je činjenica kako restorani koji se nalaze u Termama Sveti Martin obrok pripremaju od sirovina koji im dostavlja više od trideset domaćih ekoloških uzgajivača i pridržavaju se pravila da ne smije proći više od 24 sata da hrana dođe od vrta do stola. Želite li probati istinsku fuziju okusa na tanjuru, posjetite Restoran Le Batat je prvi pravi Healthness restoran u srednjoj Europi. Osnovni sastojak svih jela u restoranu je batat, hranjiva namirnica bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima iz skupine karotenoida.

Osim Le Batata, u Termama Sveti Martin može se fino jesti u restoranima Falat, Quelle, Pubu Potkova, a antioksidativna pića popiti u Ion Baru ili u W baru koji se nalazi u sklopu termalnog kompleksa bazena.

Centar dr. Rudolfa Steinera

Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu (gdje se nalazi i njegova rodna kuća) osnovale su Međimurska županija i Općina Donji Kraljevec. Danas kao multidisciplinarna ustanova objedinjava znanost, umjetnost i turizam bazirane na nauku i ostavštini dr. Rudolfa Steinera. 

“Mi, kao centar provodimo brojne nacionalne i međunarodne konferencije, seminare i edukacije, ali i postajemo važna adresa u turističkoj ponudi ovog kraja” – kaže Dijana Posavec, ravnateljica centra dodajući kako u jednoj godini brojni turisti iz čitavog svijeta dolaze u ovaj kraj kako bi vidjeli kuću u kojoj je rođen Rudolf Steiner, ali i načini na kojeg suvremeno promišljanje ovog znanstvenika doprinosi razvoju turizma u novom dobu te održivoj valorizaciji kulturne baštine u turističke svrhe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misija centra je širenje znanja, iskustva i prakse dr. Rudolfa Steinera s naglaskom na biodinamičku poljoprivredu kao održivo rješenje za izazove zaštite okoliša, socijalne i prehrambene politike 21. stoljeća te senzibiliziranje i edukacija potrošača o vrijednosti i kvaliteti biodinamičke hrane. Biodynamic Federation DEMETER International uvrstio je Centar dr. Rudolfa Steinera na karti svijeta kao edukacijsku točku o biodinamičkoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Nikola Zoko