Preporuka za ljeto – biserni otoci Jadrana

Svi vi čija je tolerancija na ljetnu buku, vrevu, dernjavu ili svađu za  komad svog ručnika – nulta stopa, i svi vi koji želite na teško zasluženom odmoru čuti eventualno sovu, cvrčka, podragati  magarčića a umjesto gradskih vrana diviti se za promjenu galebovima..vi koji obožavate uživati u prizoru kristalno čistog mora na blaženoj osami, ili u šarmantim prizorima retro starina kojom se odijevaju autentične otočke kuće, pročitajte nekoliko prijedloga.

Foto: Nikolina O., Gradina, Vela Luka

Gdje utonuti u mir i zen ako ne na jadranskim otocima, a pošto je Svevišnji bio tako darežljiv rasuvši nam preko tisuću dragulja (čak 1246) u vidu brojnih otoka, otočića i hridi..šteta je ne iskoristiti barem ponešto od svih tih blaga.

Lastovo – carstvo osame i tišine

Posjetite ovo apsolutno carstvo osame, meditacije, tišine i darežljivosti božanske providnosti. Nećete na Lastovu uživati u plastičnim formama koje tako vole pojedini koncesionari masovnih plaža, kao što su tobogani, penjalice, morske banane, ili štandovi s načičkanim kineskim šlapama nanizanim na ogrlicu.

Lastovska crkva, foto Pixabay.com.

Da skratimo – ako tražite tobogan s kojeg biste se spustili ili morsku bananu na kojoj bi krotili valove, a poslije bi guštali na fešti zagorenih sardelica i šećernoj vati – Lastovo nije vaš izbor. Ako tražite odmor i bijeg od kaosa, ponovni pronalazak zaboravljene tišine u sebi – tad je Lastovo vaš otok. Samo ga treba ponešto ranije isplanirati jer otok u srcu sezone često nema dovoljno raspoloživih smještajnih objekata.

foto: pixabay.com

VIS – sva raskoš juga 

Još jedan ljepotan juga, ovaj otok ne prestaje privlačiti brojne posjetitelje koji uživaju u darežljivoj ljepoti otoka koji je bogat vinogradima, maslinicima, raskošnim kamenim kućama sačuvanima iz prošlih vremena a napose usamljenim plažama ili romantičnim kamenim ulicama.

foto: Pixabay.com

Najveća atrakcija otoka Visa je Modra špilja koja se nalazi na istočnoj strani otočića Biševa. Njena specifičnost  je njena posebna modra boja, kada se za mirnog mora događa refleksija  u kojoj  sunčeve zrake prodru kroz podvodni otvor, te se reflektiraju oko bijelog dna i osvjetljavaju špilju veličanstvenom modrom bojom bojom. Plaže i usamljene uvalice,  rasute su po čitavom otoku i nije teško pronaći kutak za sebe.

foto: Pixabay.com

Dva su glavna mjesta na otoku, grad Vis i Komiža, uz mnogo manjih naselja uz obalu i u unutrašnjosti. U prošlosti, Komiža je bila uglavnom ribarska luka a grad Vis poljoprivredni i trgovački centar. Oba mjesta se nalaze u dobro zaštićenim uvalama.

ŠOLTA – šarmantna ljepotica posve blizu Splitu. Autentični Mediteran nadohvat ruke.

Dabogda te dopala Šolta, kletva koju bi većina nas iskreno poželjela sebi krajem srpnja ili početkom kolovoza u Zagrebu. Ovaj otok smješten neposredno blizu Splita sa svojih 4 naselja uz more (Stomorska Nečujam Rogač Maslinica) i sa nekoliko naselja u unutrašnjosti (Donje, Gornje Srednje selo i Grohote), uz ribarska naselja Gornju i Donju Krušicu, idealno je sklonište za introvertirane ljubitelje knjige i zaljubljenike u malena ribarska mjestašca koja još njeguju izvorni duh autentične bodulske priče. A tako su blizu Splitu, ukoliko se zažele dalmatinskog šušura ili dinamičnog splitskog kolorita.

juzna-strana-solte-u-blizini-uvale-jorja_1fotografija: TZG Šolta

KORČULA –  kamena rapsodija u zagrljaju kristalno plavog plašta

Kraljica juga, Korčula očarava kroz sva godišnja doba. Kuća Marka Pola, legendarna Moreška, vrhunska vina otoka, sve bolja i profinjenija gastronomija..neki su od aduta koji krase ovaj grad.

Za opisati Korčulu potrebno bi bilo ispisati nekoliko poduljih referata, no važno je znati da se prvi spomen o Korčuli  pojavio još u desetom stoljeću dok većina građevina datira iz 15og stoljeća. Ako su danas korčulanske kamene ljepotice u posve pristojnom stanju unatoč hordama posjetitelja koji ljeti pa i zimi pohode grad, tada zamislite samo taj sjaj, besprijekornu ljepotu, bjelinu i ulaštenost vječnog kamena, unatrag nekoliko stotina godina u prošlosti! Posjetite osim svjetski slavne Kuće Marka Pola i gotičko renesansnu katedralu, posvećenu sv.Marku sagrađenu u 15.stoljeću.

Pixabay.com

Kroz šetnju gradom uvjeriti će se da je Korčula primjer nevjerojatnog urbanističkog planiranja sa svojom strukturom uskih kamenih uličica koje štite stanovnike od pogleda s mora i naleta vjetrova koji su na tom području dosta intenzivni, na veselje brojnih surfera duž windsurferske korčulansko – pelješke rute.

foto: arhiv uredništva

Korčula je poznata po Festivalu viteških igara i Baroknom festivalu, brojnim izložbama i ljetnim kulturnim događanjima, gastro eventu Korčulanskim pjatancama, vrhunskim vinima, izvrsnim rajskim plažama koje su i u samom centru kristalno plave boje, a  njena okolica dodatno podcrtava ljepotu gradića čija je drevna ljepota davno obišla zemaljski globus i koji u turističkom smislu plijeni pažnju posjetitelja diljem svijeta.

foto: arhiv uredništva

PAG – otok soli, kamena, tradicije,savršene hrane i lijepih plaža

Pag je otok vjetra, otok ovaca, otok sira, otok specifičnog mjesečevog krajolika,  Pag je i otok gostoljubivih i odmjerenih ljudi.

Pag je otok ukusnih konoba i podruma, vrsnih sireva i savršenog spoja moderne gastronomije sa tradicijskim recepturama i namirnicama, Pag je mjesto kontrasta i surove ljepote. Napose ljeti kada se možete odmoriti na nekoj od njegovih šljunčanih plaža s pogledom na čistu kupolu zvijezda iznad vas.

foto plaže: TZG Novalja

Tražite li povoljan smještaj, predlažemo kamp Šimuni, ljupko naselje naizgled bezbrojnih kućica sa fotogeničnim plažama koje su iz stijenja pretvorene u šljunčane oaze sa besprijekornim pogledom na suton i praskozorje. No brojne plaže otoka, dočekat će vas također u svom šljunčano pješčanom ruhu, njima ovaj otok obiluje i doista nije problem pronaći mjesto za sebe.

Naši otoci, koji nehajno plutaju iz daljine kao rasuti biseri modrog jadranskog ogrtača, dobrodošlicu će vam iskazati i jedinstvenom gastronomijom, čudesnom okolicom, spektakularnom bojom mora, i zaboravljenim običajima.

Anita Žuvela

Fotografije: Pixabay.com, arhiv uredništva, privatni arhiv