Otkrij najukusniju tajnu Baranje, na licu mjesta

Od 10. travnja do 2. svibnja svaki vikend otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela! U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za Vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Nigdje nije  tako istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda koji borave, te koji su prošli kroz prostore Baranje, kao na ovom prostoru. Tradicija i običaji opstali su dan danas na ovom bogatom pejzažu povijesti i kulture a ključni dokaz tome je bogata baranjska tradicionalna kuhinja.  Glavni sastojak je paprika, kulen, čvarci, Fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva kako u drugim krajevima Hrvatske, tako i izvan prostora naše zemlje. A tek gastro manifestacije, i sjajnih priče vezanih uz hranu i vino, koje su bivale iz godine u godine sve poznatije  sve posjećenije… Kao primjerice: GatorFest- festival dobrog vina, Vinski maraton, Jesen u Baranji  Čvarak fest/ Zimski vašar i Proljetni vašar u Karancu. 

 Bogata povijest, kultura, multikulturalnost, blizina Srbije i Mađarske, utjecaj Turaka i drugih čimbenika, jasno se odražavaju na baranjska jela. Postoje jela koja se u mnogim krajevima pripremaju, poput fiš paprikaša, ali u Baranji zbog specifičnog podneblja se spravlja na tzv. „baranjski“ način pa i samo jelo ima drugačiji okus. Također na jela su utjecala zanimanja kojima su se ljudi u povijesti bavili. Jedan od primjera je ribarstvo iz koje je proizašao šaran na rašljama i štuka u mundiru. 

Dođite u Bilje – upoznajte najukusnije tajne Baranje

Vodimo vas u Općinu Bilje, koje se nalazi na vratima Baranje, gdje vas želimo upoznati s ukusnim specijalitetima našega kraja. Svako jelo ima zanimljivu povijesnu priču, a vremenom su se i sastojci i/ili načini pripreme promijenili, no, ipak se očuvao onaj osnovni sastojak u svim jelima, a to je priprema hrane s ljubavlju. Neke sastojke nećemo navoditi jer ipak, za svako jelo postoje “male tajne velikih majstora”. Prirodni atributi destinacije kao što su Park prirode Kopački rit, Biljsko jezero, lovački dvorac Eugena Savojskog.. na raspolaganju su vam s brojnim organiziranim aktivnostima u kojima se savršeno snalaze ribolovci, lovci, biciklisti avanturisti i zaljubljenici u prirodu. Nije samo hrana naš adut, no svakako je jedan od ključnih. 🙂

Od 10. travnja do 2. svibnja svaki vikend otvaramo vrata seoskih domaćinstava i podučavamo gurmane tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela! U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu samo za Vas u ulozi chefova nastupaju: jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Otkrijte kako se priprema perkelt od soma, štuka u mundiru, grah u ćupu i druge delikatese, na radionicama koje pripremamo za 25 najbržih hedonista. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu. Sve detalje pratite na stranicama Visit Baranja, Turistička zajednica Općine Bilje – Kopački rit i Visit Slavonia Baranja.

Učenjaci bi rekli „sinestezija“, a mi kažemo – na nepcu kulen, u nosu miris fiša koji „samo što nije“, u uhu rzanje konja, pred očima divota rascvjetanog dvorišta, a u rukama… pa dobro, još malo kulena, ali i sira, vina i ribe! Vidimo se u Baranji!

TZO Bilje – Kopački rit

Facebook fan page

Visit Baranja

pp-kopacki-rit.hr

Autor naslovne fotografije: Mario Đurkić

Ostale fotografije: arhiva restorana Citadela, restorana Darocz, Seoski turizam Lacković, TZO Bilje – Kopački rit