Nešto posve drukčije – haiku, vino, poezija i Sveti Ivan Zelina

Želite li upoznati jedan drugačiji turistički vodič? Vodič kojim putovanje počinje od prve kapljice vina, pive, gemišta i žestice, koje kroz istančanu haiku formu, iznenada prostre priče o čežnji, putovanju, vinogradu, djetinjstvu, zgodama i nezgodama noći i jutra, te ponajprije uživanju u čistoj nepatvorenoj ljepoti zelinskog brdovitog kraja, vinorodnog i bogatog.

Vina Bedeković, arhiv TZG Sveti Ivan Zelina

Kad se udruže Marijan Grakalić i Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina, u neobičnoj kreativnoj avanturi, tada vam ne preostaje drugo nego ući šarmantan svijet nehajne i lepršave haiku poezije koja skriva u sebi tisuće slika i značenja. A sve to stoga što su oduvijek Sveti Ivan Zelina i vino, kroz kulturu uživanja plemenite kapljice, na sebi svojstven način nekako neraskidivo vezani. I bio je red da se otjelove zajedno u knjizi haiku poezije.

vina Kos – Jurišić, arhiva Facebook

Što vas čeka u Samurajima šanka – poetskoj uputi o umijeću življenja?

U Samurajima šanka pronađite originalne duhovne upute za sve vitezove poezije, ambasadore plemenite kapljice i sve putnike namjernike koji se zateknu u ovom zelenom dijelu svemira gdje je proljeće vječno mlado a ljeto umiruje nježnim vjetrom kroz vinograde. Zahvaljujući ponajprije Marinki Zubčić, direktorici TZ Svetog Ivana Zeline koja je u poetskom nadahnuću uočila prigodu da poezija predstavi cijeli jedan kraj i grad poznat po vinu i vinogradima, ova mala knjiga, ugledala je svjetlo dana i obogatila okus noći. Samuraji šanka tako su odmah prepoznati kao smjerna vrijednost za koju njen urednik Bosiljko Domazet kaže kako je neophodna ne samo za lutanje po šankovima, već i za ono važno duhovno Putovanje koje nas bitno nagrađuje doživljajima.

foto: Pixabay.com

Čitajući ljupke minijature haiku poezije, sigurno ćete mnoge od njih koje ste doživjeli prepoznati, a neke moguće tek zabilježiti kao poticaj ka svojoj vlastitoj duhovnoj potrazi. A ona neka počne od vilinski zelenog Svetog Ivana Zeline, kraja bogatom opojnim vinima, ukusnom hranom, dobrim djelima, haiku poezijom, čarobnim predjelima koji možda posluže kao inspiracija i nekim budućim pjesnicima. Oduvijek je kod istančanih duša, šank figurirao kao istaknuto mjesto duhovne kontemplacije.

Na kraju knjige dodan je po jedan haiku Prijatelja samuraja šanka (Gradimira Aleksića Grade, Darka Habazina, Zorana Perovića, Enesa Kiševića i Zdenka Jelčića) kojima autor i pokrovitelji zahvaljuju na sudjelovanju u dobrim vibracijama.

Istražite Sveti Ivan Zelina kroz haiku. Upoznajte jedan drugačiji turistički vodič! 

Pjesme pronađite ovdje: SAMURAJI ŠANKA

Više informacija o događaju: 

Datum: Petak, 24.07.2020, Promocija knjige ”Samuraji šanka”/Jedan posve drugačiji turistički vodič 

Vrijeme: 19.00h

Mjesto: Vinotočje Hrupec, Šulinec 72, Sv. Ivan Zelina.

TZ Sveti Ivan Zelina i književnik Marijan Grakalić imaju čast pozvati Vas na promociju knjige ”Samuraji šanka” / Jedan posve drugačiji turistički vodič

Knjigu će predstaviti urednik Bosiljko Domazet i književna kritičarka Darija Žilić, te sam autor. Haikue će čitati glumac Zdenko Jelčić, a u glazbenom djelu programa svira naš ad hoc Bend (Alan Vodopjevec, Krešimir Fučkan Bebac, Milko Deda HP Kiš i Boris Leiner).

Događanje će se odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Dobro došli i živjeli!