Neobična atrakcija iz Podravine koja osvaja na prvi pogled

Naša priča

Dođite, ne bojte se, prođite kroz mekanu livadu i travu poput Pana i njegovih družica, lakim korakom i znatiželjom! Znamo da niste očekivali vidjeti u polju visoke objekte ali mi smo tu odavno i dopustite da vam se uljudno predstavimo. Mi smo mali muzej na otvorenom, ispričat ćemo vam kroz šuštanje klasja i panoramu šarenog cvijeća kako smo postali prvi Ekološki vrt mira u svijetu. Podravske Sesvete su najljepši kutak zemaljski za nas, tu je naš dom, naš smiraj, naši sutoni i zore koje gledamo kroz svileni zastor crvenih makova zahvalni na krajoliku kojeg se ne bi postidjeli ni najljepši filmski prizori.

Mi smo skulpture u drvu, ljudi misle da smo neživi, da ne znamo za protok vremena već nam je svejedno da li je dan noć, sunce, kiša i kako se vrijeme mijenja u svom ritmu.
Prvi od nas je spomenik Vode, visok čak 3,70 m, težak tri tone a oblikovan je od hrastova trupca starog preko 150 godina. Svi smo u prirodnoj veličini i prikazujemo slavljene prirode, moć vode i fantastičan ciklus života. Osim spomenika vode, upoznajte Nou, Odiseja, Isusa, Magellana, Franju Asiškog, Bethovena.. Probrano društvo koje vam može puno toga otkriti u ovom dragulju umjetničkog i prirodnog izričaja. Posjetite nas i uvjerite se koliko smo posebni.

Ekološki vrt mira za one koji žele znati više

U mirnom kutku Podravske Sesvete, ukrašenom stoljetnim lipama i platanskim stablima, oživljava umjetnost i posebna priča. Skulpture hrastovih figura, rad nekoliko umjetnika iz Hrvatske i svijeta te strastvenog lokalnog zaljubljenika u drvo Andrije Husnjaka, prenose poruku povezanosti s prirodom, vodom i skladnim suživotom s prirodnim ritmovima.

Među ovim izvanrednim skulpturama, Ljubica Matulec i Ivan Peić stvorili su remek-djelo – hrastov spomenik vodi, visok 3,70 metara i težak 3,5 tone. Na njemu možete vidjeti izvor vode koji se širi na četiri strane svijeta, 20 figura koje predstavljaju različite rase svijeta, Indijanca kao simbol prirode te domaćeg stanovnika Podravca s posudom vode. Tu su i ljudske noge, stopala i zdenci kao simbol sjedinjenja čitavog čovječanstva.

Ovaj ekološki vrt mira okružen je s 27 stoljetnih stabala lipa, simbola mira. Cijelo naselje Podravske Sesvete može se pohvaliti s 90 stoljetnih lipa i 78 stabala platana, što ga čini posebnim u Hrvatskoj. Ovaj prostor omogućuje različite oblike edukacije i podržava ljubav prema umjetnosti i kulturnoj baštini. Skulpture simboliziraju važnost pitke vode i podsjećaju nas na potrebu očuvanja prirode. Ovdje u Podravini, gdje Drava povezuje ljude i zavičaj, vodene skulpture podsjećaju nas na tu povezanost i važnost odnosa prema prirodi.

Cijelo ovo neobično i intrigantno područje predstavlja pravu riznicu za ljubitelje antikviteta, legenda, eko-etno artefakata i zanata koji su pali u zaborav, a lokalni entuzijasti će vam ih rado prezentirati.

foto: Ivan Nivan

Jedinstveni teritorij koji se proteže od blagih obronaka Bilogore sve do obale rijeke Drave, nježno vas uvodi u otkrivanje mnoštva prirodnih čuda i ljepota.  Bogato kulturno nasljeđe, vrhunski proizvodi lokalnih proizvođača, predivne biciklističke staze, staze za vožnju kanuom, čaroliju rijeke Drave koja je oblikovala okoliš istovjetan podravskim slikama poznatih slikara naive i još mnogo toga što spada pod zemljovid čiste prirodne ljepote, spada u područje Dravski Peski. Dobrodošli!

foto: Arhiva Turističke zajednice Dravski Peski

www.facebook.com/TuristickaDravskipeski