Nekoliko šibenskih atrakcija i nezaboravan doček

Iako su svi naslovi ovih dana tempirani u korist adventskih čarolija, predbožićne atmosfere, sjajne zimske zabave i brojnih događanja na otvorenom, mi u ovom vodiču donosimo nekoliko atrakcija Šibenika koje vrijedi posjetiti neovisno o godišnjem dobu.
Puno je divnih starina i povijesnih znamenitosti utisnuto u reljefe gradskih ulica,  spomenika kulture na razmjerno malo prostora, Šibenik ima više nego ijedan grad u Europi. Razlog više da krenemo prema Krešimirovom gradu i obiđemo nekoliko atrakcija, premda je cijeli grad atrakcija na otvorenom.

STARA GRADSKA JEZGRA

Osim brojnim sakralnim građevinama poput katedrale sv. Jakova, palačama i kućama plemića i pučana, portalima, butama i drugim znamenitostima, stara gradska jezgra se ističe ljepotom svog središnjeg gradskog Trga Republike Hrvatske.

Trg Republike Hrvatske u povijesnim dokumentima iz srednjeg i ranog novijeg vijeka zvao se „Plathea Comunis“ i najvažniji je javni prostor šibenske komune. Stoljećima je ovaj trg bio središte javnog društvenog života, a okružuju ga katedrala sv. Jakova, Velika loža (u novije vrijeme nazvana Gradskom vijećnicom) i Mala loža (Loža gradske straže). U neposrednoj blizini glavnog gradskog trga nalazi se i Kneževa palača, sjedište gradske vlasti u doba mletačke uprave.

U staroj gradskoj jezgri zanimljiv je i Trg s četiri bunara koji je zapravo gradska cisterna izgrađena 1453. godine. Budući da je Šibenik stalno oskudijevao vodom, za vrijeme mletačke uprave sagrađena je velika cisterna na nekadašnjem posjedu dominikanaca. To je jedina cisterna sagrađena izvan gradskih bedema. Nazvana je Četiri bunara po četiri bunara krune pomoću kojih se vadila voda iz cisterni.

Velika loža nalazi se na središnjem gradskom trgu, odnosno Trgu Republike Hrvatske, a podignuta je u renesansnom stilu između 1534.-1542. godine. U prosincu 1943. godine prilikom savezničkog zračnog bombardiranja u potpunosti je razorena te je nakon rata restaurirana. U Velikoj loži obavljalo se sudovanje, ali i različiti pravno poslovi, a Velika loža služila je i kao pritvor.

Kneževa palača nalazi se na obali, u staroj gradskoj jezgri. Ona je središte ureda gradske administracije i mjesto gdje se sastajalo Gradsko vijeće. Godine 1975. Dovršena je adaptacija Kneževe palače za potrebe smještaja Muzeja Grada Šibenika.

Biskupska palača naslonjena je na katedralu sv. Jakova s morske strane. Riječ je o objektu iz sredine 15. stoljeća sa stilskim odlikama gotike i renesanse, nastalom na mjestu prve biskupske palače s kraja 13. stoljeća. Između Biskupske i Kneževe palače nalaze se sačuvana jedna od gradskih vrata Šibenika s morske strane tzv. Nova vrata koja su svoj konačan oblik dobila 1570. godine.

PERIVOJ ROBERTA VISIANIJA

Perivoj Roberta Visianija jedan je od najljepših dalmatinskih parkova u kojem je spojena perivojna kultura i krajolik.

Bogatstvo i raznolikost mediteranske flore te s druge strane čovjek koji je u prošlosti proslavio Šibenik – Robert Visiani, poznati istraživač naše flore i obnovitelj najstarijeg botaničkog vrta u Europi, onog u Padovi.

Park je podignut oko 1895. god, a nalazi se u centru grada između Poljane i šibenske rive. Temeljito je obnovljen 1995. godine kada su prostor u parku zauzele pretežno mediteranske biljke. Posebno je lijep za vrijeme Adventa kada se u njemu održava šibenski adventski sajam.

DOČEKAJTE NOVU GODINU U GRADU PUNOM ATRAKCIJA

Glavna pozornica ovogodišnjeg Dočeka smjestila se na najljepšem šibenskom trgu – Trgu Republike Hrvatske, uz UNESCO-vu ljepoticu, katedralu sv. Jakova, gdje će Šibenčane i njihove goste u Novu uvesti britanske legende – Stereo MC’s. U Perivoju Roberta Visianija, publika će se zabavljati uz Nenu Belana & Fiumense i Cubismo, a sve ljubitelje klupske glazbe na Maloj loži očekuje jedan od najuspješnijih DJ-eva u regiji – Kristijan Molnar.

Ako se još uvijek pitate gdje dočekati 2020., organizatori Adventure i šibenskog dočeka Nove godine, Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika, imaju tri odgovora: Šibenik, Šibenik i Šibenik, gdje će u isto vrijeme na tri različite lokacije Šibenčani i njihovi gosti ući u novo ljeto.

Stereo MC’s, britanske legende hip-hop i elektroničke dance glazbe, glavni su izvođači centralne pozornice koja se ove godine smjestila uz šibensku ljepoticu, Katedralu sv. Jakova. Ovaj je dvojac prisutan na glazbenoj sceni od sredine osamdesetih, a planetarnu popularnost stekao je hitom Connected koji danas ima kultni status. Od ranih albuma do recentnih izdanja ostali su vjerni plesnom ritmu kojem publika teško odolijeva. Tako će biti i u novogodišnjoj noći kada se sa Robom Birchom i Nickom Hallamom ponovno spajamo u Šibeniku. Čast da zagrije publiku pripala je energičnoj Sassji koja je glazbenu scenu osvojila već prvim singlom. Kombinacijom reggaea, duba, dancehalla i britkih tekstova osvaja publiku na nastupima uživo, a na Dočeku u Šibeniku, nakon kraće koncertne stanke, predstavit će i nove singlove.

Vrhunska svirka domaćih izvođača garancija je dobre zabave u Perivoju Roberta Visianija. U najluđu noć u godini publiku će uvesti omiljeni šibenski gosti, Neno Belan & Fiumensi, a nakon poznatih Belanovih hitova, od Đavola pa naovamo, prve sate nove 2020. vrućim će afro i kubanskim ritmovima i latino jazzom rasplesati Cubismo.

Novogodišnja destinacija svih ljubitelja klupske glazbe bit će Mala loža, na kojoj će za DJ pult stati jedan od uspješnijih DJ-eva regije, Kristijan Molnar kao prvi izbor šibenskih promicatelja elektronske glazbe – udruge RatCat.

Informacije pronađite na: www.sibenik-tourism.hr