Najbolji kvartovi u Lisabonu koje morate obavezno posjetiti

Svaka od lisabonskih četvrti ima neku svoju posebnost, zato nemojte žuriti s putovanjem, umjesto toga uživajte u atmosferi lisabonskih četvrti laganim ritmom. Ovo su četvrti koje morate obavezno posjetiti kada putujete u Lisabon.

Baixa, Chiado i Rossio

Najbolje četvrti za kupovinu

Ovdje se preklapaju svi povijesni i kulturni slojevi Lisabona. Odvojite vrijeme za šetnju Baixom, otkrijte brdoviti Chiado i njegove slikovite trgove te valovite crno-bijele uzorke calçada Portuguesa u Rossiju. Kako biste u potpunosti vidjeli kontrast između ovih četvrti, uputite se do vidikovca na vrhu Arco da Rua Augusta.

Nakon jutra provedenog u razgledavanju, razgledajte izloge ili kupite suvenire. U glavnoj ulici Baixa, Rua Augusta, naći ćete stare tradicionalne trgovine ali i dućane prepunima jeftinih magneta za hladnjake. Rossio je pun velikih trgova, okruženih preskupim suvenirnicama s nekoliko lokalnih dragulja u kombinaciji, poput klobučarnice Azevedo Rua iz 19. stoljeća. Chiado ima starogradski šarm povijesnih kafića kao što su A Brasileira i Pastelaria Benard, idealan za predah nakon razgledavanja otmjenih trgovina u Rua Garrett.

Ove turističke četvrti imaju najgušću koncentraciju hotela, hostela, kafića, restorana i trgovina u Lisabonu, što ih čini najboljim područjem za boravak tijekom posjeta Lisabonu. Putnici imaju izravan pristup dvjema linijama podzemne željeznice (Plavoj i Zelenoj), gradskom vlaku do Sintre i mnoštvu autobusa i tramvaja. Povijesne četvrti i vrhunske znamenitosti udaljene su kratkom – ali uzbrdo – šetnjom.

Foto by Mouad Chagk Mochament

Bairro Alto i Cais do Sodré

Najbolje četvrti za restorane i noćni život

Ako želite biti kao lokalci, započnite s večerom i obilaskom barova u Bairro Altui kasnije krenite nizbrdo do noćnih klubova u Cais do Sodré.

Bairro Alto je karizmatičniji od ova dva kvarta s posjetiteljima koji se okupljaju ispred malenih barova s pićem u ruci prije nego što odu kamo god ih noć odvede. U postdemokratskoj revoluciji 1980-ih u Lisabonu, ova je četvrt postala boemsko žarište grada, gdje su se okupljali studenti i umjetnici, žudeći za glazbenom i intelektualnom slobodom koja je ovdje cvjetala nakon pet desetljeća konzervativne diktature.

S druge strane, Cais do Sodré je druga stvar. Nekoć otrcano mjesto za mornare, danas postoje samo stari nazivi i dekor tih mjesta, što je znak kako je taj dio grada iz svojevrsne četvrti crvenih svjetiljki postao jedna od najpopularnijih četvrti Lisabona za noćni život. Pensão Amor je najbolji primjer tog spoja prošlosti i sadašnjosti.

Foto by Heiko Penz

Belém

Najbolja četvrt za dnevne izlete na plažu

S prostranim njegovanim vrtovima, prostranim trgovima uz rijeku i spomenicima u čast pomorskih putnika 15. stoljeća, Belém često privlači pažnju putnika na samo jedan dan. Za one koji su u kratkom posjetu, ne treba više od jednog jutra da posjete Mosteiro dos Jerónimos, Padrão dos Descobrimentos i Torre de Belém, uključujući zaustavljanje u Pastéis de Belém za poznati kolač s kremom.

Ali ovo lisabonsko susjedstvo, nekoć prigradsko ljetno utočište kraljevskih obitelji, ima idealnu – i često zanemarenu – lokaciju za one koji se žele opustiti od svog urbanog istraživanja i provesti vrijeme na plaži. Ili idite trajektom preko rijeke do Trafarije, a odatle autobusom do plaža u Costa da Caparica ili uskočite u vlak za Carcavelos.

Smještaj u Belému mješavina je međunarodnih hotelskih lanaca, vrhunskih luksuznih mjesta i nekoliko pristupačnih hostela i pansiona. Kafići i restorani uz rijeku uglavnom su namijenjeni turistima, ali središte Lisabona udaljeno je samo 10 minuta vožnje vlakom ako tražite više raznolikosti i mjesta za jelo s više lokalnog ugođaja.

Foto by LoggaWiggler

Alfama i Mouraria 

Najbolje četvrti za razgledavanje

Četvrt Mouraria ima uske ulice okružene dućanima, tradicionalne restorane i lokalno stanovništvo koje ćete stalno sretati na ulicama. U Alfami ćete pronaći osunčane terase, krovove od terakote i najpoznatije lisabonske vidikovce.

Ove dvije četvrti su najstarije u Lisabonu i srce su grada. Posjetitelji će ovdje pronaći glavne znamenitosti, uključujući Sé de Lisboa, Museu do Aljube, Museu do Teatro Romano, Castelo de São Jorge i Panteão Nacional. Ali prava čarolija događa se dok lutate popločenim ulicama, uzbrdo i nizbrdo, gubeći se među zgradama popločanim pločicama, unutarnjim dvorištima i dijelovima lisabonskih srednjovjekovnih zidina.

Mali do srednje veliki butik hoteli i kratkoročni najam najpopularnije su mogućnosti smještaja u Mourariji i Alfami. Ostanite ovdje ako želite dašak one starogradske autentičnosti i ne obazirite se na turističke gužve i manje mogućnosti prijevoza. I Alfamu i Mourariju najbolje je istražiti pješice, uz povremeno uskakanje u jedan od klasičnih žutih tramvaja kako biste izbjegli strmije brdo.

Foto by Rudy and Peter Skitterians

Parque das Nações

Najbolja četvrt za obitelji

Parque das Nações izraslo je oko nekadašnjeg terena Expa 1998. i najnoviji je dio Lisabona. Iako je centar grada udaljen vlakom ili metroom, ne treba vam više od 30 minuta da stignete do atrakcija koje morate vidjeti. Sam urbani park odlično je igralište za djecu, ali pravi obiteljski dragulji su Oceanário, jedan od najvećih akvarija u Europi, i Pavilhão do Conhecimento, interaktivni znanstveni muzej za djecu i odrasle.

Parque das Nações jedna je od najboljih četvrti u Lisabonu za obitelji s hotelima velikih lanaca koncentriranim između parka i stanice Oriente, čvorišta javnog prijevoza za vlakove, metroa i autobuse. Dobra mješavina trgovina mješovitom robom, malih trgovina lokalnom hranom i restorana prilagođenih obiteljima olakšava planiranje obroka prije ili nakon dana provedenog u razgledavanju grada.

Foto  by Wälz

Foto naslovna – by Andrzej 

Izvor: Lonely Planet