Najbolja kupališta na 4 rijeke: Korani, Mrežnici, Kupi i Dobri

Karlovačka županija je pravi mali raj za kupanje u slatkim vodama. Osvježavajuća voda rijeka posebno godi kod velikih vrućina a ponekad već od svibnja privlači tisuće kupača. Karlovac je grad na četiri rijeke i kupanje je moguće na više lokacija na rijekama Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri. Jeste li znali da se u Karlovcu možete okupati u sve četiri rijeke u jednom danu?

Korana

Rijeka Korana je posebna po tome jer nema izvor. Nastaje kao nastavak Plitvičkih jezera, teče kroz kanjon tvoreći mnoštvo slapova i smiruje se dolaskom u Karlovac. Kao i Kupa, ona teče kroz gotovo sam centar grada. Rijeka Korana je u Karlovcu najpopularnija je rijeka za kupanje i uživanje i većina se Karlovčana okuplja na Foginovom kupalištu na kojem se nalazi i skakaonica. Temperatura Korane u Karlovcu ljeti iznosi oko 24-25°C ili više.  Grad Karlovac ima i prvo registrirano riječno kupalište u Hrvatskoj uz koje su vezani počeci karlovačkog turizma. Upravo je uz Foginovo kupalište davne 1897. otvoren hotel u kojem su gostovali i članovi kraljevskih obitelji a uz obližnji slap je navodno volio plivati i Nikola Tesla koji je bio karlovački maturant.

Za sigurnost kupača se brine spasilačka služba, za aktivnosti animatori u vodi i na travi, a besplatni aqua-park izazvat će osmijehe na licima svih željnih neobičnih ulazaka u vodu. Ako ste u dilemi oko odabira vaterpola ili odbojke na pijesku, sjednite u hlad kupališnog kafića i pričekajte da vam vjetar u kosi i led u čaši razriješe dilemu.

Na Korani je ugodno na kupalištu u Slunju ali i na brzacima i slapovima kod Barilovića, Rakovice i Veljuna te kod Rastoka.

Posebne preporuke za selo Korana, udaljeno par kilometara od Plitvičkih jezera, s prekrasnom prirodom i šetalištem. Za one koji vole adrenalininske aktivnosti, malo dalje od sela se nalaze, penjalište, zip line i kupalište.


Lokacije kupališta na Korani

Gradsko kupalište u Karlovcu, Gradsko kupalište Slunj, Kupalište Korana u Rakovici, Kupalište na Korani u Bariloviću (tu je i Krčma Markan za okrijepu)

Želite li uz rijeku prespavati, možete to učiniti u Robinzon kampu “Lučica”.

Mrežnica je prava ljepotica, plavo-zelene boje i s jezerskim proširenjima i brojnim slapovima. Od Primišlja do Karlovca deseci su lijepih kupališta, najčešće uz slapišta i drevne mlinice u: Generalskom Stolu, Zvečaju, Galoviću i Mihalić Selu, Brigu, Sv. Petru, Dugoj Resi, Belavića… Užitak je plivati i u “Ogulinskom moru”, kako zovu jezero Sabljaci, ljeti poprištu “Jezerskih igara” uz nadmetanja u veslanju, jedrenju, ronjenju.

Ako ste za malo sportske avanture, Mrežnicom se možete spuštati i u kajaku, u sklopu organiziranog izleta.

Za one željne produljenog boravka u prirodi, tu je i nekoliko lijepih kampova od kojih neki imaju i drvene kućice pa nije potrebno prenoćiti u šatoru, ako to ne želite:

  • Toplo nam je preporučen Robinzonski kamp «Green River», smješten na jedinstvenoj lokaciji pored rijeke Mrežnice. Nije potrebno imati vlastiti šator pa ovdje provjerite i ostale mogućnosti smještaja. Raj za djecu, s igralištima, SUPovima, kajacima, kanuima, roštiljem.
  • Kamp Slapić je smješten uz rijeku i ima moderne sanitarne čvorove, atraktivan restoran, dječje igralište i razne sportske terene u kampu i bližoj okolici. Može se doći sa kamp kućicom, šatorom, ili samo ručnikom.
  • Kamp Leskar
  • kamp Treehouse Resnice
  • kamp Riverland Mrežnica na otočiću usred Mrežnice
Lokacije kupališta na Mrežnici

Kupalište Mrežnički brig (preporuka i za restoran), Kupalište Galović selo, Kupalište Donji Zvečaj, Kupalište Naselje Osor, Kupalište Generalski Stol, Kupalište Mala Švarča, Kupalište Mihalić selo, Gradsko kupalište u Dugoj Resi, Kupalište Vrela Mrežnice – Primišljaj.

Smještaj u Dugoj Resi.

Kupa

Rijeka Kupa je najduža, izvire u srcu Nacionalnog parka Risnjak i u nju utječu preostale tri karlovačke rijeke. Kupa je ljeti pomalo svježa ali ugodna rashladiti se za vrućih srpanjskih i kolovoških dana. Posjetite neke od slapova u Pribanjcima, Vukovoj Gorici, Prilišću ili Ozlju.

Lokacije kupališta na Kupi

Gradsko kupalište u Ozlju, Kupalište Brlog grad – Kamanje, Kupalište Bubnjarci – Žakanje, Kupalište Jurovo – Jurovski brod, Kupalište Prilišće, Letovanić, Stari Brod.

Posebne preporuke za smještaj u Holiday Home Raušel, zbog izuzetne lokacije. U Brodu na Kupi je moguć smještaj na još nekoliko lokacija.

Smještaj u Ozlju.

Dobra

Rijeka Dobra ima sveukupno tri izvora, u Ogulinu ponire u Đulinom ponoru i opet izvire, prolazi kroz kanjon, obrušava se preko hidrocentrala, puni akumulacijska jezera, vrti stare mlinove i na kraju polako utječe u Kupu. Tik uz obalu dobre smještene su i Toplice Lešće, jedno od najljekovitih termalnih vrela Hrvatske, s vanjskim i otvorenim bazenom (28-30°C) pored rijeke. Posjećivane su još u rimsko doba, a status lječilišta dobivaju u 19. stoljeću. Dobra je za kupanje uz slapove u predivnim krajolicima Novigrada, Stativa, Lipe, Jarčeg polja, i Grduna.

Lokacije kupališta na Dobri

Kupalište Jarče polje, Kupalište Novigrad na Dobri, Kupalište Stative – krvavi mlin

Ostala kupališta

Toplice LEŠĆE – Generalski Stol, Jezero SABLJACI – Ogulin.

Smještaj Generalski Stol.

Smještaj Ogulin.

Smještaj u Karlovcu potražite ovdje.

Fotografije: TZ Karlovac i pixabay.com

Dio informacija: TZ Karlovac

Izvor objave: Okusi.eu