Matcha popodnevni čaj na Oleander terasi

Zagrebački hotel Esplanade u suradnji s Well-being brandom Materia premijerno predstavlja
potpuno novi koncept otmjene i zdrave čajanke prilagođene za osobe na veganskoj prehrani kao i za one koji ne konzumiraju laktozu, rafinirani šećer i gluten

 Matcha popodnevni čaj na Oleander terasi · joie de vivre u najboljem formatu

Običaj ispijanja čaja prisutan je u brojnim kulturama diljem svijeta, a najzaslužnije za njegovu popularnost jesu Japan i Velika Britanija. Ceremonija ispijanja čaja važan je dio japanske kulture i filozofije življenja te je oni smatraju posebnom vrstom umjetnosti u kojoj pronalaze sebe, dok je u Velikoj Britaniji ritual popodnevnog čaja uz male zalogaje neizostavan dio tradicije.

Upravo taj spoj poslužio je hotelu Esplanade i well-being brandu Materia kao nadahnuće za kreiranje novog koncepta Matcha popodnevnog čaja, koji predstavlja zdravu i zelenu inačicu ove otmjene ceremonije u kojoj glavnu ulogu ima vrhunska japanska matcha prepoznata zbog svojih blagodati i povoljnog učinka na organizam. Uz matcha napitak chefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić osmislila je kolekciju primamljivih i zdravih zalogaja i slastica za sve koji prate svjetske gurmanske trendove – jelovnik je stoga prilagođen i pogodan za osobe na veganskoj prehrani kao i za one koji ne konzumiraju laktozu, šećer i gluten.
„Ideja je bila spojiti užitak ispijanja čaja s konceptom zdrave prehrane, a matcha koju na domaće tržište donosi brand Materia učinila nam se idealnom za takav spoj.


Tom se filozofijom vodila poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, nedavno okrunjena titulom Gault&Millau Chef of the Year 2022, dodajući: „Bio je svojevrstan izazov pripremiti kolekciju od petnaest različitih zalogaja i slastica koji prate nekoliko trendova u prehrani, a da pritom pristaju uz matchu i budu posebno privlačne. Sa svojim timom kreirala sam kombinaciju koja će biti ukusna svima. Upotrebljavala sam namirnice poput rižinog papira, šparoga, amaranta, rajčica, komorača, slanutka, kvinoje, avokada, limete i maslinova ulja, dok smo za slastice odabrali bundevu, pistaciju, pržene lješnjake, vegansku čokoladu, datulje, bademe, zelenu jabuku, kakao, hibiskus, mrkvu, kokos te matchu koja se upotrebljava u kulinarstvu i daje posebnu notu jelima.”

Maja Blažević, osnivačica brenda Materia, objasnila je što ju je potaknulo na pokretanje ove well-being priče uz dugogodišnju karijeru u jednoj od međunarodnih konzultantskih kuća, kao i zašto je odlučila zamijeniti kavu za matchu i popularizirati je među Hrvatima. „Budući da sam zaposlena majka troje djece i pomajka još troje djece, potrebno mi je mnogo energije za užurban svakodnevni ritam. Uvijek sam u potrazi za funkcionalnim proizvodima za potporu mom stilu života, i tako sam otkrila matchu koje me potpuno osvojila. Željela sam podijeliti ovu ljubav s drugima i krenula sam u potragu za najboljom matchom u kojoj svi možemo uživati jer me je frustrirala činjenica da se u Hrvatskoj ne može kupiti kvalitetna matcha niti ju je moguće konzumirati u ugostiteljskim objektima. Vjerujem u hranu kao lijek i u sposobnost obnove ljudskog tijela putem onoga što u unosimo u njega. Jer – ono smo što jedemo”, izjavila je.

Esplanadin Matcha popodnevni čaj by Materia sadrži kolekciju malih zalogaja i slastica koje se poslužuju na etažeru uz odabrani matcha napitak poput matcha čaja, cappuccina ili ice lattea uz dodatak bademova, kokosova ili sojina mlijeka, ekstrakt vanilije i prirodni brezin šećer, javorov sirup ili med. Ponuda je osmišljena za dvije osobe te stoji 395 kuna. Uz popodnevni čaj uobičajeno je nazdraviti šampanjcem, a za ovu prigodu osoblje predlaže vrhunski Barons de Rothschild dostupan na čaše. Matcha popodnevni čaj moguće je konzumirati svaki dan u Esplanade baru i na terasi Oleander u periodu od 12 – 18.30 sati sve do jeseni. Stol je moguće rezervirati telefonski na 01/45 666 33.

O hotelu Esplanade
Hotel Esplanade, najprestižniji zagrebački hotel, sagrađen je 1925. godine s ciljem pružanja vrhunskog smještaja i usluga putnicima glasovitog Orient Expressa, koji je prometovao na liniji Pariz – Istanbul. Hotel Esplanade jedna je od najelegantnijih zagrebačkih građevina, a od svojih početaka bila je mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada. Hotel je nudio gostima neviđenu raskoš, tako da su poznate ličnosti oduvijek odsjedale upravo u Esplanadi. Lista poznatih gostiju uključuje slavnu Josephine Baker, Charlesa Lindbergha, Leonida Brežnjeva te mnoge druge. Nakon potpune rekonstrukcije, 18. svibnja 2004. godine Hotel ponovno otvara svoja vrata te se nameće kao istinska hotelska zvijezda u regiji, što dokazuje i niz osvojenih priznanja, poput World Luxury Hotel Awards, Conde Nast Traveller Gold List i Readers’ Choice Awards, Expedia Insiders Select, World Travel Awards i dr.

Fotografije: Sandro Sklepić

PR Esplanade