Ljetni običaji

Godišnja doba definirana su prema položaju Zemlje u odnosu na Sunce, odnosno datumima ekvinocija i solsticija. Ekvinocij i solsticij označavaju početak i završetak pojedinog godišnjeg doba. U ljetnoj solsticijskoj točki nalazi se Sunce oko 22. lipnja; tada je na sjevernoj Zemljinoj hemisferi dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj hemisferi najkraći i počinje zima. Ljetni će solsticij je bio 21.06., i tada službeno započinje ljeto, a dan će najdulje trajati. (Meteorološki gledano, ljeto započinje tri tjedna ranije, početkom lipnja.)

LJETNI SOLSTICIJ KAO VAŽAN DOGAĐAJ
Važnost prvoga dana ljeta, odnosno početak tog godišnjeg doba, prepoznata je još davno prije.

ŠVEDSKA

Midsommar – švedski doček ljeta

Midsommar je svečanost koja se iz skandinavskih zemalja proširila cijelim svijetom. Doček ljeta obilježavaju velikim okupljanjima u prirodi i plesom, pravljenjem vijenaca od cvijeća kojima ukrašavaju svoje domove, a i sebe te pijenjem švedske rakije.

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK)

Stonehenge – megalitska građevina u blizini grada Salisburyja u južnoj Engleskoj; vjerojatno obredni prostor povezan s lunarnim i solarnim kultovima, moguće i astronomski opservatorij. U završnom se obliku građevina sastojala od vanjskoga prstena (promjera 30 m) kamenih blokova, spojenih masivnim gredama, te unutarnjega prstena sastavljenog od pet blokova (parovi okomitih blokova od kojih je svaki povezan vodoravnim blokom); raspoređeni su u obliku potkove otvorene prema sjeveroistoku tako da je sunčev trak na dan ljetnoga solsticija obasjavao središnji oltar.

HRVATSKA

Ivanje ­­

U hrvatskom folkloru to je najznačajnija ljetna svetkovina. Uz zapaljenu vatru (krijes, svitnjak) na humcima ili seoskim raskrižjima mladež okupljena u ivanjskoj noći pjeva prigodne pjesme, ponegdje uz instrumentalnu pratnju (gajde, svirale, gusle, tambure), pleše kolo te preskakuje vatru; sutradan se preko zgarišta goni stoka radi zaštite od bolesti. Krovovi kuća i staja te pčelinjaci kite se cvjetnim vijencima kao simbolima sreće.

ZASLUŽENI ODMOR

Ljeto za mnoge donosi pregršt radosti, a toplina i svjetlost pomažu pri dizanju raspoloženja i boljem sveobuhvatnom osjećaju. Mnogima ljeto dolazi kao zasluženi odmor nakon cijele radne i po mnogočem stresne godine. U mislima smo već na godišnjim odmorima i na moru.

I dok tako nesmetano uživamo u blagodatima ljeta i u zasluženom odmoru, ne smijemo zaboraviti unositi mnogo vode i tekućine kako bismo izbjegli dehidraciju, nositi kreme sa zaštitnim faktorom, unositi obilje svježeg voća i povrća te obavljati aktivnosti za koje smo za vrijeme vremenski loših dana bili spriječeni.

fotografije: Pixabay

Tekst: Priče jedne kuhače