More
  Naslovnica Blog Kućna zabava u Blatu - tragom starih recepata by Okusi.eu

  Kućna zabava u Blatu – tragom starih recepata by Okusi.eu

  ŠTO JE „KUĆNA ZABAVA“?

  Prehrambeno odjeljenje Viteškog Udruženja Kumpanjija Blato čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića. Ono danas svoj rad očituje organizacijom «Kućne zabave», večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu «Kućnoj zabavi» članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

  Na jednoj takvoj večeri rodila se ideja o objavljivanju knjige blatskih recepata, svojevrsne blatske kuharice. Realizator takve ideje bio je gosp. Rade Kaštropil pa je 1995. objavio knjigu «Blatska trpeza». U njoj je kroz stare recepte, poznati blatski humor i pokoju pjesmu, zaustavljeno vrijeme koje tako nemilosrdno prolazi i u zaborav šalje navike naših starih.

  Upravo iz te knjige preuzeti su recepti na blatskom dijalektu koje vam ovdje prilažemo, a sa tom idejom, za sve one kojima je Blato i blatska kuhinja daleko, ujedno i sa daljnim promicanjem tradicionalnog kolača kao što je Blatska lumblija, održao se Tjedan blatske kuhinje u konobi Blato u Rijeci od 05.02.-10.02.2018.

  Recepte izvornih blatskih jela pronađite na Okusi.eu

  Izvor; Okusi.eu

   

  PRATITE NAS

  1,380SljedbeniciSlijedi