Kreta nije samo otok, kažu često domaći, Kreta je svijet za sebe.

Piše: Helena Varendorff, Okusi.eu

Kreta nije samo otok, kažu često domaći, Kreta je svijet za sebe. Krete se mnogi možda sjećaju sa satova povijesti i priče o Minotauru i labirintu ispod palače Knossos. No Kreta su i prelijepe pješčane plaže, odlična hrana, i divni ljudi. Ako otok dobro želite vidjeti i upoznati sve njegove dijelove, trebalo bi na Kreti provesti barem 14 dana i noćiti na raznim lokacijama kako bi se izbjeglo previše vožnje.

Ako baš i niste raspoloženi za vožnju, već želite ipak biti na samo jednoj lokaciji ali svejedno vidjeti neke od najljepših stvari, ovo je naš prijedlog za upoznavanje Krete u 7 do 10 dana.

Što posjetiti (detalji niže):

1. Iraklion (Heraklion), Knossos palača

2. Rethmyno

3. Chania (Hania)

4. Plažu Elafonisi

5. Plažu Balos

6. Plažu Falasarna

Kombiniraju se posjete gradićima i plažama pa bi auto bio poželjan, iako i javni prijevoz ovdje odlično funkcionira a postoje i mogućnosti organiziranih izleta. Na Kretu nije loše ići u pred ili posezoni, od početka svibnja pa do kraja listopada, kada dani nisu toliko vrući a more je dovoljno toplo za kupanje. Kreta je najveći i najnaseljeniji grčki otok i 5. po veličini otok na Mediteranu, poslije Sicilije, Sardinije, Cipra, i Korzike. Dug je i brdovit. Na Kreti su prvi stanovnici boravili prije najmanje 130.000 godina a Minojci ju učinili središtem prve napredne europske civilizacije. Potom ju je od 2700. do 1420. pr.n.e. zamijenila mikenska civilizacija iz kopnene Grčke. Kretom je kasnije vladao Rim, pa Bizantsko Carstvo, Andaluzijski Arapi, Mletačka Republika i na kraju Osmansko Carstvo. Godine 1898. je Kreta, čiji su se ljudi već neko vrijeme željeli pridružiti grčkoj državi, postigla neovisnost od Osmanskog carstva i formalno postala Kretska Država. Službenim dijelom Grčke postala je u prosincu 1913.

Na Kreti se od mjesta do mjesta osjeća bogata povijest i razni utjecaji, od onog Venecijanske republike do turskog.

Iraklion ili Heraklion je glavni grad otoka a do prije nekoliko je desetljeća to bila Chania. Iraklion je najveći grad na Kreti i s preko 137,000 stanovnika četvrti po redu grad u Grčkoj. Grad je stoljećima bio poznat pod venecijanskim imenom Candia (Kandija). Ostaci minojske palače Knossos, koju je pronašao britanski arheolog Arthur Evans, nalaze se u blizini grada i vrijedi ju posjetiti. Uličice Irakliona su prepune života čak i po vrućim ljetnim danima.

Osim suvenirnica i odličnih trgovina, tu su i brojni kafići i restorani koji su puni i domaćih i stranih gostiju. Najveća atrakcija grada je vjerojatno mletačka srednjevjekovna utvrda Rocca al Mare, vrijedi ju razgledati i iznutra i izvana (pogled). Ulaz je za posjetitelje iz EU zemalja oko 1 Euro a do 18 godina besplatan. Od muzeja su zanimljivi arheološki i povijesni muzej, za one koji žele malo više. Iz Irakliona je moguće bukirati i razne izlete na čuvene plaže ili čak do Santorinija. Ovdje je rođen i slikar El Greco. U Iraklionu smo spavali u hotelu Iraklion koji je u samom centru i ima cjelodnevni parking za samo 8 Eura.

Rethymno i Chania su oboje prelijepi i kao da se natječu u tome koji će odnijeti titulu najljepšeg grada na Kreti. Mnogima je upravo Rethymno ljepši, živahniji i nekako dražesniji. Nama se također više svidio. Rethymno je studentski grad koji vrvi studentima iz cijele Grčke, dok traje sveučilišna godina. Ljeti ulice preuzimaju brojni turisti. I Rethymno, poput Iraklia, ima mletačku tvrđavu koju je moguće posjetiti, te venecijansku luku.

Luka je načičkana restoranima kojih stvarno ima napretek u cijelom gradiću pa i uz samo otvoreno more, te u uskim gradskim uličicama, gdje se izmjenjuju s trgovinicama suvenira ili lijepe i lagane ljetne odjeće, nakita, i sličnog. Doista se teško odlučiti samo za jedan. Od drugih znamenitosti vrijedi spomenuti i džamiju Neradje (bivša katolička crkva Sv. Katarine), jer se upravo u Rethymnu jasno vidi i njegova otomanska povijest. Iako je stari grad gotovo u cijelosti izgradila Venecijanska republika, brojnim su drvenim kućama u oko tristo godina turske vladavine, dodani i posebni zatvoreni balkoni, izgrađeni kako bi žene iza škura mogle promatrati život na ulici, bez da same budu viđene.

Chania (Hania) se smjestila na sjeverozapadnoj obali Krete i od Rethymna je udaljena 70 a od Irakliona 145 km. Kao i u Rethmynu, nikad vam neće dosaditi šetnje njenim uličicama, shopping, sladoledi i grčka hrana i pića. Chania je kao naselje postojala još u Minojsko doba, kao Sidonija, a pod tim ga je imenom spomenuo i Homer u Odiseji. Do 1971. godine glavni grad otoka, i Chania je više stoljeća provela pod otomanskom vlašću, od koje su preostali hamami, džamije i fontane. Ulazom u luku dominira svjetionik iz 16. stoljeća, na kojem se primjećuju venecijanski, egipatski, i turski utjecaj. Više o burnoj povijesti ovog grada možete doznati u Arheološkom muzeju koji se u Chaniji smjestio u bivšem samostanu Svetoga Franje. Gradić je poznat i po svojoj Venecijanskoj luci iz 14. Stoljeća, uskim uličicama, te brojnim restoranima na rivi. Zanimljivo je da je u židovskom kvartu i dalje u funkciji jedna sinagoga, iako je cjelokupno židovsko stanovništvo grada nastradalo u holokaustu.

Elafonisi se naziva i Ružičastom plažom. Elafonisi je zapravo otočić na jugozapadu Krete i do njega je moguće prehodati uski i plitki kanal koji ga razdvaja od kopna. Zapravo se sve doima kao jedna velika pješčana plaža, slično kao i kod Balosa. Elafonisi je zaštićeni rezervat prirode koji je poznat po svojim pješčanim plažama ružičaste boje. Kako biste najbolje doživjeli ovaj fenomen, dođite u ranije jutarnje ili kasne poslijepodnevne sate. Ove su plaže nastale taloženjem pigmentiranih mikroorganizama. Na plaži pred otočićem vladaju poprilične gužve jer turisti dolaze i autobusima koji ih oko 16-17 sati počinju odvoziti natrag u hotele. Ako tu želite provesti cijeli dan, na otočiću Elafonisi ćete sigurno naći više mjesta i mira, iza pješčanih dina.

Plaža Balos (Gravmousa) i plaža Falassarna

Naslovna slika prikazuje plažu Balos koja neodoljivo privlači mase turista svojom tirkizno plavom bojom mora i bijelim pijeskom. Iako svi žele do ove lagune, put do nje nije jednostavan već do nje vodi makadamska cestom od kojih pola sata vožnje, pa dobro razmislite kakvo ćete osiguranje uzeti za vaš rent-a-car. Alternativa su naravno organizirani izleti jeepom, javni busevi ili brodice iz obližnje luke Kissamos.

Plaža Falassarna se nalazi relativno blizu Balosa, oko 58 km zapadno od Chanie, s tim da joj je pristup puno jednostavniji nego pristup šljunčanom cestom do Balosa. Ova je pješčana plaža duga oko 1 kilometar, više je puta izabrana za jednu od najljepših u Grčkoj i Europi. Ona u potpunosti gleda na zapad i odlično je mjesto za promatrati zalazak sunca. Zaljubljenici u povijest i arheologiju ovdje dolaze obići i staru helenističku luku koja se danas nalazi na – suhom! Naime, zapadna se Kreta prije oko 1500 godina izdignula iz mora za oko 9 metara pa se ova luka pomaknula na kopno, u unutrašnjost otoka. Falassarna je odlično mjesto za jedrenje na dasci ili surfanje na valovima, opremu možete posuditi na plaži. I do ove je plaže moguće doći javnim prijevozom.

Ako vam ostane vremena…

Ostala mjesta na Kreti vrijedna posjete su palača Knossos kod Herakliona i mjesto Agios Nikolaos, istočno od Herakliona, kanjon Samaria, te selo Plakias na jugu otoka.

Tko se zaželi okupati u slatkoj vodi, to može učiniti na jezercu Kournas, jedinom slatkovodnom jezeru na Kreti, a koje se nalazi na sjeverozapadu otoka, 18 km zapadno od Rethymna a nekoliko kilometara iznad sela Kavros i njegove lijepe pješčane plaže duge više kilometara.

Što jesti?

Kretsku salatu, Dakos, Dolmadakia – punjene listove vinove loze ili cvijeta tikvice, punjene rajčice, Grčku salatu, Souvlaki, Loukmades (nešto poput fritula), grčki jogurt s medom i orasima, baklava, myzithra sir, svježi ili suhi, masline, med

Kako stići

Na Kretu je moguće doći avionom i trajektom. Let avionom je svakako bolja opcija za ovako kratak broj dana. Na otoku se nalaze dvije zračne luke, ona glavna u Heraklionu te ona manja u Chaniji. Heraklion ima veći broj letova.

Gdje spavati

Ako želite donekle centralnu poziciju za razgledavanje te potpun komfor hotela s doručkom (samo za odrasle tj. od 16 godina) i bazenom, jako vam preporučamo Nima boutique hotel koji je nedavno otvoren u mjestašcu Kavros između Chanie i Rethymna. Višekilometarska pješčana plaža Episkopi se nalazi odmah preko ceste, gdje se nalazi i nekoliko hotela raznih pa i luksuznih kategorija. Preko mape ispod pregledajte što odgovara vašem ukusu.